Marinada este un amestec, simplu, între un ulei, condimente/plante aromatice și un ingredient acid, ce poate fi iaurt/lapte bătut, vin/bere, oțet, zeamă de citrice, piureuri de fructe. Rolul unei astfel de marinade este de a de a frăgezi și aroma cărnurile. Tot ceea ce ai de făcut este să amesteci ingredientele cu bucățile de carne și să le lași, la rece, un minimum de 30 de minute.
Noi am testat câteva rețete de marinade pentru carnea de pasăre. Dar cum imaginația nu are limite, combină acele ingrediente care-ți sunt pe plac și pe care, cu siguranță, le ai deja în casă.
Adaugă lângă friptura de pui și o garnitură pe măsură, noi îți dăm rețeta.
Rețeta 1
- 8 linguri de ulei de măsline
- Frunzele de la 3 crenguțe de cimbru proaspăt, tocate fin
- Zeama de la o lămâie
- Sare
- Piper
Rețeta 2
- 3 linguri de sos Worcestershire
- 3 linguri alcool (rom/whiskey/votcă)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 lingurițe de muștar
- Frunzele de la o crenguță de cimbrișor proaspăt, tocate fin
- 2-3 frunze de salvie, tocate fin
- ½ linguriță de piper
- ½ linguriță de sare
Rețeta 3
- 1 ceapă mare, tăiată fin
- 1 linguriță de usturoi pisat
- 8 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 300 g pastă de tomate
- 250 ml cidru
- 300 g miere
- 125 ml sos de soia
- 1 lingură de fulgi de chilli
- 1 linguriță de chimion măcinat
Marinadă pentru legume la grătar
- 200 ml ulei de măsline
- 3 linguri de muștar
- 1 cățel de usturoi pisat
- 2 linguri de vin roșu
- 1 linguriță de boia (dulce, iute, afumată)
- 1½ lingurițe de piper negru măcinat
- 1 linguriță de sare fină
- Notă: este o marinadă potrivită pentru ardei gras, roșii, ceapă albă/roșie, vinete, dovlecei ciuperci; taie legumele în bucăți potrivite, nu foarte mici, apoi înfige-le pe bețele pentru frigărui; unge-le cu marinadă și lasă deoparte 30 de minute, ungându-le din nou la jumătatea timpului;
Încearcă și marinade pentru carne de porc.