fbpx

Marinade pentru carne de porc

marinade pentru carnea de porc

O friptură pe grătar tentează pe oricine. De porc, vită, pește sau, de ce nu, de miel/berbecuț, carnea friptă pe grătar are o savoare anume. Nu puțini sunt cei care adaugă și legume pe grătarul încins, transformându-le apoi într-o delicioasă garnitură lângă friptura preferată.
Dar orice carne pusă pe grătar are nevoie, pentru a se ridica la nivelul așteptărilor, de o marinadă potrivită, acel amestec de uleiuri, mirodenii/plante aromatice și un ingredient acid (care poate fi iaurt, vin, oțet, zeamă de citrice sau un piure de fructe). Nu trebuie decât să amesteci ingredientele cu tipul de carne preferat și să le lași un timp la marinat. Nimic complicat, așa-i?

Cea mai simplă marinadă pe care o poți folosi, pentru orice tip de carne, este cea formată din ulei de măsline, sare și piper. Noi am testat și alte câteva combinații de ingrediente, ce se potrivesc de minune cu carnea de porc. Și cum lângă o friptură fragedă se potrivește și o garnitură pe măsură, îți dezvăluim un secret și pentru cei mai grozavi cartofi la cuptor.

Rețeta 1

  • 1 lime (coajă și zeamă)
  • 100 ml ulei de măsline
  • 80 ml sos de soia
  • 3 linguri de oțet (de vin sau orez)

Rețeta 2

  • 1 sticlă de bere neagră
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 3-4 fire de ceapă verde, tăiate mărunt
  • 3-4 fire de usturoi verde, tăiate mărunt
  • 1 linguriță de boia dulce sau iute
  • Frunzele de la 2 crenguțe de cimbrișor proaspăt, tocate fin
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper măcinat

Rețeta 3

  • 200 ml cremă/lapte de cocos
  • 3 căței de usturoi, pisați
  • 1 linguriță de ardei iuți, tocați
  • 2,5 cm rădăcină de ghimbir, rasă fin
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 limetă (coajă și zeamă)
  • 2 linguri de zahăr brun

Marinadă pentru cartofi la cuptor

  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de turmeric
  • 2-3 căței de usturoi, pisați
  • ½ linguriță de sare

Notă: amestecă toate ingredientele într-o pungă cu zip (care se închide etanș în partea superioară) și adaugă cartofii tăiați cuburi; lasă la marinat măcar o oră înainte de a pune cartofii în cuptor.

Încearcă și marinade pentru carnea de pasăre.

Tags: