fbpx

Merișoare, superaliment de sezon

merișoare cranberries

Roșii, mici și astringente, bobițele de merișoare chiar merită luate în considerare, deși la culesul lor nu se înghesuie prea multă lume. Sunt migălos de strâns, chiar mai migălos decât surorile lor, afinele, pentru că sunt chiar mai rare decât acestea, dar dacă citiți până la capăt articolul nostru, o să ne credeți: merită!

Și merișoarele sunt incluse pe lista superalimentelor, deși la noi sunt mai populare în zonele de munte sau împădurite, decât în deserturile tradiționale. Pot fi consumate sub formă de sos pentru anumite fripturi sau suc, ori în combinații de smoothie-uri. De asemenea, pot fi adăugate pe lângă alte fructe uscate, în diverse prăjituri. 

Afinele roșii, cum mai sunt numite, oferă o serie de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bună de vitamine și antioxidanți.

Merișoarele sunt originare din America de Nord, iar acum culturile ocupă terenuri absolut impresionante în nordul Statelor Unite, Chile și Canada. Istoria ne spune că nativii americani le foloseau inclusiv în medicina naturistă, ca tratament pentru bolile vezicii urinare și ale rinichilor, în timp ce coloniștii timpurii din Anglia le foloseau pentru a trata lipsa poftei de mâncare, afecțiunile stomacului, anemiile și scorbutul.

Nu e de mirare includerea lor pe lista tratamentelor naturiste, în condițiile în care o jumătate de cană de afine roșii conține:

  • 25 de calorii
  • 2 g de fibre
  • 4,4 miligrame (mg) de calciu
  • 3,3 mg magneziu
  • 6 mg de fosfor
  • 44 mg de potasiu
  • 1,1 mg sodiu
  • 7,7 mg de vitamina C
  • 35 de UI (unități internaționale) de vitamina A
  • 0,72 mg de vitamina E
  • 2,75 mcg de vitamina K

Merișoarele  conțin, de asemenea, întreaga gamă de vitamine B vitale pentru organism.

Conținutul mare de vitamina C, un puternic antioxidant natural, are beneficii deja recunoscute în lupta cu radicalii liberi, îmbunătățirea absorbției fierului, stimularea sistemului imunitar și producția de colagen pentru vindecarea rănilor

Merișoarele proaspete se recoltează în septembrie și octombrie, astfel că toamna este cel mai bun moment pentru a le cumpăra, dacă nu aveți de unde le culege chiar voi. De asemenea, sunt disponibile uscate, congelate sau conservate, dar atenție la cantitățile de zahăr ce poate fi adăugat astfel. Acest lucru se datorează faptului că merișoarele sunt destul de acre și pentru mulți pot fi greu de consumat fără adaos de îndulcitor. Este important să verificați eticheta ingredientelor și să vă asigurați că alegeți produsul cu cel mai puțin adăugat zahăr.

La frigider, merișoarele proaspete rezistă până la 2 luni, dar pot fi ușor congelate. Pentru asta, însă, alegeți doar fructele foarte sănătoase, ferme la atingere și neîncrețite.

Cum le putem consuma:

Merișoarele pot fi destul de ușor integrat în dieta zilnică, mai ales în varianta lor uscată: într-un amestec cu diverse tipuri de nuci și semințe, devin o gustare ideală. 

Dar puteți să le folosiți și:

  • congelate într-un smoothie de fructe
  • uscate, în bolul cu fulgi de ovăz sau cereale integrale
  • proaspete sau uscate, în aluatul pentru brioșe sau biscuiți
  • în combinații de salate
  • într-o plăcintă cu mere
  • în celebra Cranberry Pie, rețeta americană
  • pentru cheesecake, cu sos de merișoare
  • sub formă de sos, în foitaj cu brânză brie
  • ca sos pentru pui la cuptor

Sursă documentare:
https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries

Foto: pixabay.com

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal