fbpx

Mini-sandviciuri, prăjiturele şi finger food pentru un Garden Party reuşit

Conceptul de „Garden Party” a apărut în Marea Britanie, unde altundeva, la curtea Reginei Victoria, în secolul XIX. Deşi era o petrecere mult mai informală decât un banchet regal, nu lipsea eticheta şi, fără îndoială, invitaţia!

De regulă erau petreceri la care era invitată spuma societăţii britanice, o ocazie de a cunoaşte suverana într-un cadru mai relaxat, dar şi un mod de a creşte popularitatea monarhiei, fără îndoială.

Anual erau două petreceri în grădină patronate de Regină, tradiţie pe care a păstrat-o şi Elisabeta a II-a, dar numărul petrecerilor a urcat la patru. Acum, cu ocazia încoronării regelui Charles, sezonul a fost deschis tot cu un Garden Party.

Aşa cum îi spune numele, petrecerile sunt găzduite în grădină, la Palatul Buckingham din Londra şi la Palatul Holyroodhouse, în Scoţia, începând cu ora 15.00.  Există o zonă de socializare, unde suveranii iau ceaiul în timp ce le sunt prezentate debutante din înalta societate sau pur şi simplu invitaţii. Printre invitaţi se plimbă personalul angajat, care serveşte mâncare de dimensiuni minuscule şi băutură de pe platouri.

Pentru mâncare există însă şi o zonă special desemnată, Cortul de ceai, unde în stil bufet sunt o sumedenie de mici minunăţii de dimensiuni potrivite pentru o singură înghiţitură, pentru că lumea mănâncă din picioare, în timp ce poartă conversaţii cu ceilalţi invitaţi. Pe lângă mâncare sunt tone de ceai!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii organiza patru petreceri în grădină în fiecare an, cu peste 6.000 de invitați fiecare. În cifre, lucrurile stau cam aşa: sunt servite aproximativ 27.000 de cești de ceai, 20.000 de sandvișuri și 20.000 de felii de tort! 

Meniul de la Garden Parties constă întotdeauna din prăjituri, sandvișuri cu ceai și mici prăjiturele sau saleuri. Potrivit fostului bucătar regal Darren McGrady, regretata Regină iubea ceea ce se numea gem pennies: mici sandvișuri cu gem de zmeură tăiate în cercuri de mărimea unui ban englezesc. Niciodată nu lipsesc tradiţionalele scones,  mici chifle care se servesc tăiate în două, cu dulceață şi smântână deasupra. 

La petrecerile Reginei Elisabeta, însă, niciodată nu se servea alcool, doar ceai!

Acum a venit rândul Regelui Charles al III-a şi Reginei Camilla pentru primele petreceri în grădină, iar noul suveran şi-a manifestat dorinţa de a fi servită mâncare de sezon, organică, a dezvăluit pentru presa britanică Didier Merveilleux, a cărei companie, Didier’s Patisserie, a primit un mandat regal de către Elisabeta a II-a în 2013. 

De altfel, Regele Charles a vorbit mereu deschis despre suportul său pentru mâncărurile organice, iar la cele selectate în acest weekend al încoronării există un semn de tradiționalism: rețeta oficială Coronation Quiche, realizată de bucătarul regal Mark Flanagan, conține spanac, bob și tarhon. 

Tradiţia regală a Garden Party-urilor a ajuns şi în România, pe filieră monarhică. Începând din 2010, timp de câţiva ani, petrecerea a fost găzduită de regele Mihai, la Palatul Elisabeta. Ulterior, Majestatea Sa a fost reprezentat la eveniment de principesa moştenitoare Margareta şi de alţi membri ai Casei Regale. 

În anii din urmă, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta a continuat tradiţia de a organiza acest Garden Party pe 10 Mai, care a fost declarată sărbătoare naţională în România prin Legea nr. 103/2015.

Rețeta Coronation Quiche

5.0 from 1 vote
Course: Povești delicioaseDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

40

minutes
Timp gătire

40

minutes
Timp răcire

60

minute
Timp total

1

hour 

20

minutes

(pentru o tavă de 20 cm diametru)

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 250 g făină + extra, pentru presărat blatul de lucru

  • 50 g unt rece, tăiat cubulețe

  • 50 g untură (sau o înlocuiți cu unt)

  • 4 linguri de lapte

  • sare

  • Pentru umplutură
  • 125 ml lapte

  • 175 ml smântână

  • 2 ouă, mărime M

  • 1 lingură de tarhon mărunțit

  • 100 g brânză cheddar rasă

  • 180 g spanac sotat (și bine scurs de lichid)

  • 60 g bob fiert (sau boabe de fasole/soia, fierte)

  • sare

  • piper

Cum să faceți

  • Cerneți făina într-un castron cu ½ linguriță sare. Adăugați untul și untura și frecați amestecul folosind vârful degetelor până obțineți o textură nisipoasă, asemănătoare pesmetului. Adăugați laptele, câte puțin, și folosind o spatulă adunați aluatul. Îl acoperiți cu folie alimentară și îl dați la frigider pentru 30-45 de minute.
  • După trecerea timpului, întindeți aluatul pe masa presărată cu făină într-o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Îl așezați în tavă și dați din nou la rece, pentru 30 de minute. Încingeți cuptorul la 190 de grade sau 170 cu ventilația pornită.
  • Așezați în tavă, peste blat, o foaie de copt, și turnați boabe de fasole sau orez nefiert, Coaceți 15 de minute, până aluatul devine auriu. Îndepărtați cu grijă hârtia de copt și boabeleși mai coaceți încă 5 minute. Reduceți temperatura cuptorului la 160C/140C cu ventilație.
  • Amestecați laptele, smântâna, ouăle și tarhonul, sare și piper după gust. Presărați jumatate din brânza rasă deasupra aluatului copt, acoperiți cu spanacul și boabele, apoi turnați amestecul lichid. la final, presărați și restul de brânză. Dați la cuptor 20-25 de minute.

Surse documentare:

https://coronation.gov.uk/toolkit/
https://www.tasteofhome.com/collection/queen-elizabeths-garden-parties/
https://www.royal.uk/news-and-activity/2023-05-03/garden-parties-2023
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/05/02/king-charles-coronation-organic-menu-garden-party/
https://www.bbc.com/travel/article/20230430-coronation-cuisine-the-food-fit-for-royalty
https://www.royal.uk/the-coronation-quiche