fbpx

Păstârnacul, rădăcinoasa dulce

  • Home
  • Utile
  • Păstârnacul, rădăcinoasa dulce

O rădăcinoasă care se recoltează toamna și iarna și are un gust dulce și o aromă de pământ reavăn. Ghici ce-i! Probabil că nu veți ghici, pentru că păstârnacul nu e aproape niciodată pe lista de cumpărături, asta ca să nu spunem CHIAR niciodată. Dar vă spunem de ce ar trebui să fie!

Sincer, de câte ori v-ați gândit că în loc de tradiționalul piure de cartofi, să pregătiți unul de păstârnac, lângă carnea de pasăre sau chiar cotlet de porc?

O să vă povestim mai departe de ce ar merita să încercați rețeta și vă promitem că nu veți regreta! Mai ales pentru că e chiar mai dulce decât piureul, iar copiii îl vor adora și fără să știe ce este. Iar combinația de păstârnac cu carne este ceva mai potrivită pentru organism decât cea de cartofi cu carne… ah, da, puteți chiar să prăjiți păstârnacul, ca pe cartofii pai.

Ca și morcovii, păstârnacul este originar din Eurasia și dovezi ale consumului acestuia sunt din cele mai vechi timpuri. Sursele literare grecești și romane sunt o sursă majoră despre utilizarea sa timpurie, dar uneori este dificil să poată fi făcută diferența între păstârnac și morcov, care, pe vremea romanilor, se pare că erau albi sau violet. Motivul este că ambele legume rădăcinoase par să fi fost numite pastinaca în latină.

Păstârnacul era atât de apreciat, încât chiar împăratul Tiberiu se pare că a acceptat o parte din tributul plătit Romei de către germanici sub formă de păstârnac. 

În Europa, legumele erau folosite ca sursă de zahăr înainte de a fi disponibile zahărul din trestie și sfeclă. Păstârnacul, de altfel, figurează în lunga listă de produse comestibile de care se bucură milanezii încă din 1288, după cum arată Bonvesin da la Riva în „Minunile sale din Milano”.

  • Păstârnacul este plin de nutrienți, antioxidanți, fibre solubile și insolubile, în condițiile în care aproape 80% conține apă
  • Caloriile puține îl recomandă celor atenți la siluetă. 
  • Datorită conținutului mare de vitamina C, este un ajutor natural al sistemului imunitar.
  • Poate fi gătit în multe feluri: copt, fiert, piure, prăjit, la grătar sau la abur. 
  • În tocane, supe sau mâncăruri la cuptor, aroma lui este foarte bogată.
  • Amidonul din păstârnac ajută și la îngroșarea sosurilor.
  • Păstârnacul fript este considerat o parte esențială la cina de Crăciun în unele părți ale lumii anglofone și apare frecvent în friptura tradițională de duminică.
  • Păstârnacul poate fi, de asemenea, prăjit sau feliat subțire și făcut în chipsuri. Dacă îl fierbeți pe jumătate înainte, apoi îl tăiați, este și mai ușor de pregătit. 
  • Piureul de păstârnac gătit cu unt și cu lapte a intrat în ultimii ani în atenția marilor chefs gourmet
  • Noi l-am testat și în supă-cremă cu mere
  • În epoca romană, era considerat afrodisiac. 

Valori nutriționale pentru 100 g

  • 75 kcal
  • Carbohidrați 18 g
  • Zaharuri 4.8
  • Fibre 4.9 g
  • Grăsimi 0.2 g
  • Proteine 1.2 g

Vitamine raportat la necesarul zilnic

  • Vitamina K 21%
  • Vitamina C 20%
  • Folați (B9) 17%
  • B5 12% 
  • Vitamina E 10%
  • Thiamină (B1) 8%
  • B6 7% 
  • Riboflavină (B2) 4% 
  • Niacină (B3) 5% 

Minerale raportat la necesarul zilnic

  • Mangan 27%
  • Fosfor 10%
  • Magneziu 8%
  • Potasiu 8% 
  • Zinc 6% 
  • Fier 5%
  • Calciu 4%
  • Sodiu 1%

Foto: pixabay.com

Surse documentare:

https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83st%C3%A2rnac
https://en.wikipedia.org/wiki/Parsnip
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-parsnip
https://www.healthline.com/nutrition/parsnip#TOC_TITLE_HDR_8