fbpx

Săruri cu arome

Sarea este acel ingredient care dă gust unui preparat. Fie că vorbim de un fel principal, fie de un desert. La rândul lor, ierburile aromatice și condimentele își pun propria lor amprentă atunci când gătim. Așa că ne-am gândit că nu ar fi rău să avem în bucătăriile noastre câteva săruri aromate cu ingredientele preferate. Astfel fiecare preparat va avea o notă aparte, diferită. Ca și cum ar fi marcă proprie!

Să începem întâi cu sarea din bucătărie. Sare de masă, sare roz de Himalaya, sare de mare, sare de murături…. Și lista ar putea continua, dar să spunem că acestea sunt cele mai des folosite de fiecare dintre noi și pe care e posibil să le avem deja în dulapul din bucătărie. Însă pentru sărurile cu arome pe care vrem să le facem, le vom folosim pe cele cu granulație fină sau medie. 

Rețeta 1

Alegeți câte 1-2 fire din ierburile preferate: rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel, salvie, mentă (opțional). 

Dacă sunt proaspete, dați-le printr-un jet de apă rece și puneți ierburile între două prosoape de hârtie, să absorbiți umiditatea. Curățați frunzele de pe tulpini și fie le puneți în cuptorul cu microunde pentru 20-30 de secunde, fie câteva minute în cuptorul fierbinte până se usucă. Tăiați-le apoi cât mai fin. În final, puneți-le într-un borcan în care ați pus 100 g sare și o linguriță de pudră de usturoi. Amestecați foarte bine și sigilați. 

Dacă ierburile aromatice sunt deja uscate, nu trebuie decât să le mărunțiți și să le adăugați în borcanul cu sare și pudră de usturoi.

E un amestec potrivit pentru mâncărurile cu legume și carne și a fripturilor la cuptor sau pe grătar.

Rețeta 2

Aveți nevoie de 200 g de sare cu granulație fină sau medie, câteva fire de rozmarin și cimbru proaspete. După ce ați spălat ierburile, uscați-le cu niște șervețele. Curățați frunzele de pe tulpini și puneți-le într-un blender împreună cu o jumătate din cantitatea de sare. Mixați 1-2 minute, până ce ierburile s-au mărunțit. Completați cu restul de sare și mai mixați câteva secunde. Dacă amestecul de sare aromată vi se pare umed, răsturnați-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați tava în bucătărie, într-un loc aerisit, pentru 2-3 ore sau mai mult, în funcție de umiditatea din cameră. Păstrați sarea cu arome într-un borcan bine sigilat. În timp, pe parcursul a câteva săptămâni, culoarea amestecului se va estompa, dar aroma ierburilor rămâne neschimbată.

E un amestec grozav pe care-l puteți folosi pentru a condimenta, la masă, mâncarea deja gătită, dar poate fi folosit și în locul sării obișnuite în orice rețetă.

Rețeta 3

Curățați frunzele de pe 10-12 tulpini de salvie, să aveți aproximativ o mână de frunze. Radeți coaja de la 2-3 lămâi, să obțineți două linguri pline. Amestecați cele două ingrediente aromate cu 200 de grame de sare roz de Himalaya. 

Cum să faceți

  • Puneți amestecul de sare aromată pe o tavă, într-un loc aerisit. Cu cât umiditatea din aer este mai scăzută, cu atât timpul de uscare devine mai scurt. 
  • Dacă vreți să-l folosiți mai curând, puneți amestecul de sare aromată pe o tavă și dați la cuptorul bine încins. Lăsați ușa cuptorului întredeschisă și focul mic. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn și scoateți doar după ce sarea aromată s-a încins foarte bine și ați amestecat-o de câteva ori. Depozitați-o în borcane doar după ce s-a răcorit foarte bine.

Este o sare aromată potrivită pentru preparatele de pește și cartofi la cuptor.

Rețeta 4

Aveți nevoie de:

Ingrediente

  • 2 linguri cu vârf de sare

  • 1 linguriță de piper proaspăt râșnit

  • ½ linguriță de boia (dulce sau iute)

  • ½ linguriță de pudră de usturoi

  • ½ linguriță de pudră de ceapă

  • ½ linguriță de zahăr tos

Amestecați toate ingredientele și depozitați-le într-un borcan potrivit ca mărime. 

Este o sare aromată clasică, de bază, pe care o puteți folosi pentru asezonarea multor preparate pe bază de legume și carne.

Alte combinații surprinzătoare:

Sare + turmeric – mâncăruri pe bază de orez, aluaturi de pâine

Sare + zaatar – mâncare pe bază de legume boabe

Sare + cardamom – preparate pe bază de orez

Sare + scorțișoară – mâncăruri pe bază de legume – orez simplu, curry, cartofi dulci copți

Sare + ghimbir – sosuri și marinade pentru cărnuri

Sare + chimion – mâncăruri pe bază de legume, orez, musaca de vinete, ciuperci umplute cu legume, chifteluțe de post

foto: pixabay.com