fbpx

Tocător sau robot de bucătărie?

  • Home
  • Utile
  • Tocător sau robot de bucătărie?

Timpul cumpărăturilor impulsive s-a cam încheiat, dacă ar fi să analizăm serios situația din jurul nostru. Pe de o parte este bine să evităm cheltuieli nenecesare, pe de altă parte mai bine cheltuim mai mult, pentru un produs de mai bună calitate, care durează mai mult și ne chiar folosește. Orice produs este util cuiva și într-un context anume, dar poate nu ne este nouă util.

Robotul de bucătărie, cum se numește de obicei la noi dispozitivul multifuncțional care face de toate, de la bătutul ouălor, la tocatul legumelor și storsul fructelor, este mai mult decât un mixer cu picior (mai multe despre mixere, aici), fiind un echipament relativ scump, dacă avem în vedere unul mai durabil.

Principalul lui avantaj este, teoretic, că nu mai avem nevoie de altceva, le face pe toate, frământă chiar și aluatul. Totuși, are și dezavantaje, iar cel mai mare este că e un dispozitiv masiv, pe care nu prea avem unde să îl punem, va rămâne pentru totdeauna pe blatul din bucătărie.

Și aici intervine analiza: cât de des îl vom folosi și care sunt operațiunile pe care intenționăm să le facem cu el.

Dacă indiferent ce am face, nu lucrăm cu cantități mari și nici nu suntem mari pasionați de frământatul aluatului, robotul de bucătărie doar ne va încurca, chiar dacă atunci când l-am cumpărat părea să fie soluția salvatoare, iar noi ne imaginam că vom deveni, peste noapte, mari maești bucătari.

Dacă suntem, însă, ceva mai mult decât amatori în ale bucătăriei și avem o familie cu unul-doi copii, atunci aparatul multi-funcțional va fi aproape tot timpul pus la lucru: pasator, tocător și chiar storcător de fructe- orice ne va ajuta să facem cu mai puțin efort.

În cazul în care acesta este răspunsul nostru, e bine să știm că puterea motorului este unul dintre criteriile esențiale de care trebuie să ținem cont atunci când alegem robotul de bucătărie. Așadar, avem nevoie de putere mare, între 700 W și 800 W. Roboții de bucătărie profesionali au o putere de peste 1000 W, mai ales dacă vrem să frământăm și aluatul.

Pentru toți ceilalți însă, mai puțini la masă și cu mai puține nevoi de gătit, adevărul este că vom putea face exact același lucru pe care îl face un robot de bucătărie cu dispozitive mai puțin compacte, dar mai ușor de depozitat, atunci când nu avem la ce le folosi cu săptămânile.

Dacă primul lucru la care ne gândim când spunem robot de bucătărie este tocatul legumelor pentru ciorbă sau al cepei pentru tocăniță, nu ne trebuie decât un tocător (chopper).

Acesta poate fi și un dispozitiv independent sau parte dintr-un echipament mai complex, cum sunt acum în dotarea unor mixere verticale.
Sunt perfecte pentru cantitățile mici și te vor ajuta nu doar să toci legumele sau frunzele verzi, ci să faci și supă-cremă sau diverse sosuri, în câteva minute. Poți face chiar și smoothie-uri. Bolul are însă între 500 de ml și 1 l, așadar suntem condiționați totdeauna de cantitate. Este însă foarte ușor de curățat, de depozitat și la prețuri mult mai accesibile.

Și aici, însă, trebuie să fim puțin atenți la puterea motorului, în funcție de nevoile noastre.
Pentru mărunţit diverse ingrediente, gheaţă, fructe şi legume, contează mai puţin puterea. Dacă însă dorim să facem un piure de morcovi, sfeclă, seminţe oleaginoase sau alte ingrediente tari, atunci avem nevoie de un motor puternic. Pe de altă parte cu cât motorul este mai puternic, cu atât vom avea un tocător mai greu și mai voluminos. Majoritatea sunt, însă, cu o putere cuprinsă între 200 şi 500 waţi.

Și acum, putem trece la cumpărături mult mai conștienți de nevoile noastre reale!