fbpx

Trucuri pentru curățarea tocătoarelor de lemn

  • Home
  • Utile
  • Trucuri pentru curățarea tocătoarelor de lemn
Tocător

Cu mai multă ori mai puțină pasiune, fiecare dintre noi petrecem zilnic niște timp în bucătărie. Inspirația și magia din bucătărie nu stau doar în prepararea unei rețete. Pe lângă toate ingredientele necesare, avem nevoie de multe accesorii – de la tacâmuri, la castroane, oale și tocătoare. Dacă cele din inox nu au nevoie de un plus de atenție atunci când le curățăm, apa și detergentul de vase fiind suficiente, nu același lucru putem spune despre accesoriile și mai ales despre tocătoarele din lemn, care pot avea o viață mult mai scurtă dacă nu le îngrijim așa cum ar trebui.

Tocătorul de lemn este, alături de buretele și de prosoapele de vase, unul dintre cele murdare obiecte din bucătărie. Pe el tăiem carnea crudă, legumele și fructele, tocăm verdețurile. Nu mai vorbim despre mirosul neplăcut pe care îl lasă ceapa și usturoiul după ce le mărunțim, ori de petele care rămân după ce am tăiat ardeii capia, sfecla, verdețurile sau cele mai multe dintre fructe. Sau altfel spus, de fiecare dată după ce-l folosim, tocătorul nostru rămâne cu o urmă. Și cum nu-i atât de ieftin să-l înlocuiești chiar la săptămână, haideți să punem în practică câteva trucuri simple pentru curățarea acestui accesoriu atât de folosit în bucătăriile noastre:

  • Nu țineți tocătorul la înmuiat în apă! Umezeala și apa nu fac decât să deterioreze în timp structura lemnului, care va crăpa și va favoriza înmulțirea bacteriilor.
  • Spălați tocătorul cât mai repede după folosire, folosind partea aspră a buretelui și detergent de vase
  • După spălare, depozitați-l într-un loc aerisit, nu-l puneți imediat în dulapul de bucătărie.
  • Dacă mirosurile persistă, frecați tocătorul cu o jumătate de lămâie înmuiată în sare de bucătărie. Sau ștergeți-l cu o cârpă înmuiată în oțet, apoi clătiți bine cu apă rece și lăsați-l să se usuce într-un loc aerisit.
  • Dacă ați tăiat diferite legume și fructe și au lăsat pete, faceți un amestec din sare, bicarbonat de sodiu și apă, cât să formeze o pastă. Aplicați-o pe zona pătată. Lăsați câteva minute să acționeze și apoi ștergeți/frecați cu partea aspră a buretelui. Nu uitați să clătiți cu apă rece.

Alegeți tocătorul perfect

Nu puțini sunt cei care atunci când ajung la munte sau printr-un târg, cum este cel de la Muzeul Țăranului, să nu fie atrași de tocătoarele lucrate manual de meșterii expozanți. Știți vorba aceea, un tocător în plus nu strică la casa omului! 

Dar să știm cum să-l alegem, să ne putem bucura de el cât mai mult timp!

  • tocătoarele lucrate manual ar fi bine să fie finisate cu ulei și ceară de albine, aceasta din urmă asigurându-i o viață cât mai lungă
  • alegeți să fie dintr-un lemn mai puțin poros, pentru a împiedica bacteriile să se depună
  • de asemenea, și duritatea lemnului este importantă; sunt de preferat tocătoarele din lemn de arțar, cireș, fag, nuc, bambus (chiar dacă nu e considerat lemn)

foto: pixabay.com