Chiar dacă pare dificil să mai găsim un loc în bucătărie pentru încă un vas, de altfel destul de masiv, va merita cu siguranță efortul. Vasele de lut nu sunt deloc o invenție modernă, însă putem spune că la oraș au fost redescoperite, în timp ce unele zone rurale nu au încetat niciodată să le folosească. Gătitul în vase de lut este ușor și practic, fiind apreciat din Europa până în Asia și Africa. În funcție de specificul locului, diferă forma și modul de prelucrare al acestora. Ca urmare, vom întâlni de la vasele romane tradiționale și ușor de găsit și la noi, până la tajinurile arăbești, care seamănă cu niște mici furnale. Sunt boluri pentru mâncăruri cu sos sau vase de lut pentru plăcintă, fiecare și-a căpătat forma sau dimensiunea în funcție de rețeta pentru care a fost adaptat.
Ce se poate găti în vasul de lut
Într-un vas de lut se poate găti, pe lângă o pasăre întreagă sau porții mari de altfel de carne, aproape orice tip de mâncare. Principalul avantaj este că mâncarea va fi fragedă și suculentă, își va păstra în cea mai mare parte calitățile nutriționale și nici nu are nevoie de prea multă atenție din partea noastră, cât timp stă la cuptor. Mai mult decât atât, nu are nevoie nici de grăsime adăugată, așadar nu vom avea adaos de calorii inutile.
Dar fiind faptul că avem, practic, un cuptor în cuptor, vasul de lut fiind aproape etanș și comportându-se ca un cuptor tradițional, temperatura de gătire este foarte ridicată și pe bază de aburi. Ca urmare, sunt câteva feluri de mâncare al căror gust va fi mult mai bun, iar textura ușor diferită față de ce ați încercat până acum. Astfel, o friptură de cocoș în vin, pregătită într-un astfel de vas de teracotă, nu va fi niciodată uscată și ațoasă, așa cum se întâmplă uneori cu acest tip de carne gătită fript.
- Păsări de curte întregi, cu legume adăugate
- Tocană de carne cu legume
- Sarmale
- Friptură în sos
- Plăcintă de carne cu sos în foitaj
- Tocană de legume în sos
- Ghiveci de legume
- Cartofi copți
- Musaca de cartofi cu carne
- Lasagna de vinete
- Capia cu brânză (feta sau brânză maturată de capră), măsline și oregano
- Vinete cu roșii și parmezan
- Budincă de pâine
- Pâine
Cum se gătește în vas de lut
- Se folosește doar în cuptor, nu pe plită ori aragaz
- Vasul se ține în apă rece 10 – 15 minute înainte de folosire
- Odată puse ingredientele, se adaugă totdeauna puțină apă în vas în cazul în care sunt ingredient uscate, fără sos
- Oala se pune în cuptorul rece, pentru a se încălzi progresiv
- Se gătește la temperaturi înalte, pentru ca umiditatea argilei, în combinație cu cea a mâncării, să devină abur
- Pentru a obține culoarea dorită pentru friptură sau gratinarea mâncărurilor, se scoate capacul vasului și vasul se mai lasă deschis în cuptor
- Gătirea va continua și după ce scoateți vasul din cuptor, așadar ori ridicați capacul, ori țineți cont de acest timp suplimentar de gătire
- Scos din cuptor, vasul de lut se așază pe un suport de lemn, niciodată pe o suprafață rece, altfel se fisurează.
- Nu lăsa vasul în chiuvetă cu apă rece pentru a se răci. După ce s-a golit, umpleți-l cu apă călduță
- Se spală cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, pentru a elimina mirosurile și gustul rămase, niciodată cu detergent de vase.
- După curățare, se lasă într-un spațiu aerisit, fără capac, pentru a nu mucegăi
foto: https://pixabay.com/