fbpx

Alimente din cursa pentru sănătate

  • Home
  • Utile
  • Alimente din cursa pentru sănătate
Coacăze afine și merișoare

”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este o poveste pe care mulți dintre noi am citit-o și o dorință pe care, probabil, și mai mulți dintre noi o au, măcar în secret. Din păcate, totul este exact așa cum scrie pe coperta cărții lui Petre Ispirescu: un basm.

Rolul antioxidanților este de a încetini procesele degenerative, naturale, date de îmbătrânirea firească a organismului, sau induse de boli. Acțiunea antioxidanților este împotriva radicalilor liberi, prin urmare, previn și repară daunele provocate de aceștia.

Dar cu pași mici și mai ales cu alegeri alimentare ceva mai conștiente, am putea să ne simțim un pic mai bine și specialiștii spun că există un număr apreciabil de alimente care ne ajută să ne tonifiem organismul. Cele mai de ajutor sunt cele care conțin mari cantități de antioxidanți.

Vestea bună este că antioxidanții naturali sunt la îndemâna noastră, iar cele mai importante surse sunt acizii grași Omega, vitaminele A, B6, C și E, minerale – zinc și seleniu.

Specialiștii au dezvoltat un sistem de măsurare al antioxidanților din alimente: ORAC. Este prescurtarea pentru Oxygen Radical Absorbance Capacity – capacitatea de absorbție a radicalilor liberi, iar scala a fost dezvoltată de Institutul Național pentru Sănătate din Baltimore.

Pe baza scalei ORAC, iată câteva dintre cele mai simple alegeri pe care le putem face, dar cu foarte multe beneficii pentru organism! Ordinea va fi descrescătoare, începând cu alimentele din topul scalei.

Pudra de cuișoare (314.446 pe scala ORAC)

Scorţişoara – se poate folosi atât în deserturi, cât și în preparate din legume sau din carne, având calități antioxidante, antivirale, antidiabetice şi antineurodegenerative.

Usturoi – un veritabil cocktail antioxidant prin mineralele și vitaminele din compoziția lui (seleniu, zinc, vitamina C, pro-vitamina A). În plus, usturoiul conține numeroși compuși sulfurați care acționează ca unii dintre cei mai puternici aliați naturali ai imunității.

Sumacul este bogat în vitamina C şi antioxidanţi și nelipsit din bucătăriile turcilor şi arabilor. 

Oregano – conține flavonide și acid fenolic, iar o lingură de oregano este echivalentul a trei cești de broccoli, la capitolul antioxidanți. Oregano este bogat în acizi grași esentiali Omega 3, care scad nivelul colesterolului. Din acesta poți obține o cantitate esențială de vitamina A și C și  minerale, precum: fier, calciu, zinc.

Turmericul are un ingredient activ numit curcumină- este cel mai puternic antioxidant natural disponibil, cu proprietăți anti-inflamatoare. 

Pudra de roșcove (carob), înlocuiește cu succes pudra de cacao în băuturi sau dulciuri, pentru cei care au această recomandare medicală.

Boabele de cacao – unele studii afirmă chiar că acestea ar fi cea mai bună sursă de antioxidanți, mai bune chiar decât ceaiul verde, vinul roșu sau coacăzele. 

Chimionulîn general, poate fi folosit pentru asezonarea mâncărurilor de varză, tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, mâncăruri de orez, carne la grătar, carne de vită afumată, precum și pâine.

Merișoare, afine și coacăze – excelează la capitolele „pigmenți” (în primul rând antociani) și vitamina C. Se pot consuma în orice formă: proaspete, uscate și măcinate sub formă de pudră, extracte și tincturi.

Cătina – este fructul cu cel mai puternic complex natural de antioxidanți. Antioxidanții din cătină (în principal vitamine, minerale și pigmenți) sunt numeroși și în concentrații foarte ridicate. Eficiența cătinei în încetinirea îmbătrânirii, sub toate aspectele sale, este cu totul deosebită. Cătina este singurul fruct cunoscut a cărui valoare antioxidantă concurează cu cea a germenilor de cereale și cu cea a „condimentelor-vedetă”. 

Pătrunjel

Busuioc

Rozmarin – spre deosebire de alte condimente, are capacitatea de a-și păstra proprietățile antioxidante chiar și gătit (la peste 40 de grade Celsius).

Strugurii negri – nu doar pigmenții din coajă și pulpă sunt importanți (conțin resveratrol), ci și sâmburii (și la cei albi, conțin cantități mari de fenoli, tocoferoli și proantocianidine). Pentru a beneficia la maximum de antioxidanții din struguri, mestecați bine sâmburii lor. Încercați, însă, să mâncați struguri din grădină sau din surse cât mai naturale, pentru a evita pesticidele din cultivarea intensivă.

Ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua de dimineață. Valoarea lui constă în teina și cofeina pe care le conține în cantități mai mici decât cafeaua, dar foarte eficiente. În plus, conține foarte mulți antioxidanți.

Foto: pixabay.com