
Ce poți face cu aparatul de vafe (gofre) când nu mai vrei vafe? Altfel de vafe.
Știm cu toții ce sunt vafele sau gofrele, cum vreți să le spuneți, și le mulțumim belgienilor pentru că le-au inventat și americanilor pentru că le iubesc atât de mult încât ni le-au arătat prin foarte multe filme, dar parcă nu poți mânca în fiecare zi, așa-i? Chiar dacă le adaugi sos de căpșuni și înghețată… deși nu sună deloc rău!
Ca să vedeți cât de apreciate au fost de-a lungul istoriei, chiar grecii antici le pregăteau ca o prăjitură plată, fără celebrele găuri pe care le asociem acum cu vafele. Când rețeta a ajuns în Europa medievală, au început să imprime vafe cu diferite simboluri și semne. Mult mai târziu s-a întâmplat ca designul să se stabilească pe efectul de grilă, cu care suntem atât de familiarizați.
Se pare că olandezii s-au preocupat cel mai mult de transformarea vafei în forma pe care o cunoaștem astăzi și se crede că Thomas Jefferson a adus primul aparat de copt vafele, din fier, manual, în America în 1789. Mulți ani mai târziu, în anii 1800, a fost depus un brevet pentru primul aparat pentru vafe.
Chiar dacă forma acestuia a evoluat enorm, iar acum sunt electrice, nu se mai încălzesc direct pe foc, precum tigăile, se pare că mereu și-au găsit un loc în bucătăriile din nordul Europei, care le-au exportat apoi peste Ocean.
Aparatul pentru făcut vafe este, de altfel, o ustensilă căreia i-au fost găsite și alte întrebuințări în bucătărie, nu doar pentru aluatul dulce cu ouă și zahăr ce aduce în final cu niște clătite americane mai aromate și cu forma specifică…
Aluat simplu pentru 2 vafe
ingrediente
1 ou
75 g făină
75 ml lapte
50 g unt topit
un praf de sare
unt sau ulei spray pentru aparatul de vafe
Pornind de la aluatul de mai sus, dacă îi adăugați zahăr vanilat, obțineți tradiționalele vafe belgiene, varianta de casă. Dar dacă uitați de zahăr, puteți avea un brunch foarte gustos într-un sfert de oră și cu un minimum de efort!
- adăugați în aluat cheddar, cârnăciori subțiri feliați și ceapă verde
- vafe sărate cu somon și cremă de brânză cu mărar
- vafe sărate cu ouă ochiuri și sparanghel la abur
- orice alte combinații preferați în aluatul sărat
Folosiți aparatul de vafe și pentru:
- pizza foarte rapidă: peste aluatul de pizza copt în aparat puneți cât e fierbinte sos de roșii, mozzarella, roșii proaspete și frunze de busuioc proaspăt și apoi apropiați din nou capacul aparatului fără să îl mai închideți, până se topește brânza
- quesadillas: umpleți foile de tortilla cu combinația preferată, împachetați și puneți în aparatul de vafe
- cașcaval prăjit pe grill (sau haloumi): aparatul de vafe are forma specifică desertului, dar nu înseamnă că funcționează diferit față de un grill normal, așadar așezați cu încredere feliile groase de brânză, puneți capacul și așteptați un pic!
- în aceeași idee puteți să vă distrați umplând spațiul pentru vafe din aparat cu batoane de mozzarella pane.
- frittata: pregătiți ingredientele și în loc de tigaie, turnați compoziția în aparatul de vafe. Forma și dimensiunea o să îi bucure la nebuni pe cei mici; în plus, puteți să le pregătiți pentru un picnic sau bufet suedez
- omletă cu brânză și legume
- cartofi: radeți pe răzătoarea mare sau tăiați bastonașe foarte subțiri cartofi cruzi, amestecați cu o brânză care se topește (emmental) și așezați în aparat, puneți capacul și lăsați câteva minute să se caramelizeze. Deasupra puteți turna un sos de brânză cu verdeață.
- din aluatul foitaj proaspăt puteți face rulade în orice combinații, pe care le tăiați ca pe rulourile cu ardei copt și brânză de capră de aici și le coaceți în aparat.
Alte variante dulci
- Brownies: aluatul obișnuit, turnat în formele de vafe
- Kaiserschmarrn (clătite austriece)
- Rulouri cu scorțișoară din acest aluat, coapte în aparatul de vafe
- Aluat proaspăt de foitaj copt în aparat, fructe proaspete și zahăr vanilat
- Ananas la grill
- Măr cu scorțișoară la grill
Foto: pixabay.com