
Să fie rulouri cu scorțișoară (cinnamon rolls) sau cozonac pentru surpriza de la cină? Noi îți propunem un singur aluat, iar tu vei alege în funcție de inspirație sau de pofta pe care o vei avea.

Rulouri cu scorțișoară (Cinnamon rolls)
Porții
4
porțiiTimp preparare
20
minutesTimp gatire
20
minutesTimp dospire
60
Timp total
40
minutesIngrediente
440 g făină + extra (pentru aluat/pudrat masa de lucru)
25 g drojdie proaspătă
240 ml lapte cald
2 linguri + 1 linguriță de zahăr
1 linguriță de sare (5 g)
1 lingură de esență de vanilie
2 ouă
60 g unt topit
- Pentru umplutură
100 g unt, la temperatura camerei
15 g scorțișoară măcinată
100 g zahăr brun
- Pentru glazură
250 g cremă de brânză
100 g zahăr pudră
50 g unt moale, la temperatura camerei
Cum să faceți
- Cerne făina într-un castron încăpător, adaugă sarea și două linguri cu zahăr, amestecă-le.
- Separat, freacă drojdia cu zahărul rămas până devine lichidă. Adaugă 80 ml lapte, amestecă și toarnă peste făină.
- Adaugă apoi ouăle bătute separat, restul de lapte cald, vanilia și amestecă cu o lingură de lemn.
- După ce aluatul a început să se formeze, încorporează untul topit și frământă 10-12 minute, până aluatul devine omogen ca textură și elastic. Dacă este foarte lipicios, mai adaugă 65 g de făină, treptat – în funcție de făina folosită, e posibil să nu fie nevoie de toată această cantitate suplimentară. Acoperă vasul și lasă 10 minute deoparte.
- Între timp, pentru umplutură, amestecă toate ingredientele. Încinge cuptorul la 180 de grade.
- Pudrează masa de lucru cu o lingură de făină. Răstoarnă aluatul și presară și pe el un pic de făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie cu laturile de 30×45 cm și unge-o bine cu amestecul pentru umplutură.
- Rulează foaie pornind de la latura mare, astfel încât să obții un rulou lung. Taie-l în jumătate, apoi pe fiecare dintre acestea în 6 părți egale.
- Pune rulourile pe tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt (cea mai întinsă pe care o ai), la distanță unele de altele. Acoperă tava cu un șervet și lasă să crească o oră, timp în care aceste rulouri cu scorțișoară (cinnamon rolls) ar trebui să-și dubleze volumul.
- Într-un castronel, omogenizează ingredientele pentru glazură.
- Coace aproximativ 15-20 de minute, cât rulourile capătă o culoare rumenă. Le poți încerca și cu scobitoarea, iar dacă iese curată din aluat, scoate-le din cuptor și unge-le cu amestecul de cremă de brânză. Poftă bună!
Sfaturi
- Aluatul se poate pregăti și cu ajutorul mixerului cu bol, nu trebuie decât să respecți ordinea ingredientelor și timpii pentru frământare.
- Aluatul folosit pentru aceste rulouri este potrivit și pentru cozonac mai micuț. Împarte-l în două bucăți, întinde foile și alege o umplutură ușoară – de ciocolată rasă sau un amestec de cacao și zahăr ori chiar această umplutură de scorțișoară. Dă-le forma de sul și împletește-le și pune cozonacul în tava tapetată cu hârtie. Unge cozonacul cu ou bătut și dă-l la cuptor. Iar dacă vrei să pregătești un cozonac fără frământare, iată și rețeta!
Tags: scorțișoară
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete