fbpx

Aluat fraged cu smântână

Cornulețe, sărățele, saleuri… din toate am ronțăi când stăm la o poveste și un pahar cu vin fiert cu prietenii, mai ales de sărbători. Iar aluatul fraged cu smântână este perfect pentru a pregăti, foarte rapid, toate aceste plăceri… vinovate.

Ingrediente

  • 400 g făină + extra pentru masa de lucru

  • 250 g unt rece, tăiat în cubulețe

  • 200 g smântână, minimum 20% grăsime

  • 1 ou, pentru uns

  • Sare

Cum să faceți

  • Într-un castron, puneți făina, un praf de sare și untul tăiat cubulețe. Amestecați cu degetele, cât să formați un amestec nisipos.
  • Adăugați smântâna rece (și scursă de zer) și frământați aluatul. Nu vă va lua mai mult de 5 minute, trebuie doar să se lege ingredientele, nu trebuie frământat în adevăratul sens. Înfășurați aluatul în folie alimentară și îl dați la rece 20 de minute.
  • Presărați puțină făină pe masa de lucru și întindeți aluatul. Dacă alegeți să faceți saleuri, grosimea aluatului să fie de 1 cm. Dacă vreți să faceți cornulețe fragede sau baza pentru apertive cu cremă de brânză sau de somon (aşa-numitele canapés), întindeți aluatul într-o foaie mai subțire. Decupați/tăiați aluatul în formele dorite.
  • Așezați aluatul tăiat pe tava tapetată cu hârtie de copt, îl ungeți cu ou bătut și presărați deasupra fulgi de sare, semințe de mac ori de chimen.
  • Coaceți 15 min la 200 de grade sau până când aluatul ”s-a înfoiat” și a devenit auriu.