fbpx

Bechamel, sos de bază în gastronomie

  • Home
  • Utile
  • Bechamel, sos de bază în gastronomie

Sosul bechamel este unul dintre cele cinci sosuri esențiale ale gastronomiei, alături de velouté, espagnole (sos brun), hollandaise și cel de roșii.

Istoria sosului bechamel începe în Toscana (Italia), dar a devenit cunoscut odată ce a ajuns în Franța, în timpul Mariei de Medici. Rețeta lui azi e mult mai simplă ca altădată și conține doar câteva ingrediente: unt, făină, lapte. Este un sos de bază pentru bucătari din întreaga lume și însoțește atât legumele, pastele, cât și carnea de pește, pui sau vită.

Este un sos care poate părea complicat de făcut, dar asta doar când îl încercați pentru prima dată.

Sosul bechamel se prepară foarte simplu: într-o cratiţă topiți 50 g unt. Apoi presărați 50 g de făină, amestecând încontinuu. Se va forma o pastă (sau rântaș) pe care o veți dilua cu 500 ml de lapte. Unii folosesc lapte rece, alții lapte cald. Important este să amestecați fără pauză, de preferat cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. Când sosul a devenit suficient de gros, îl condimentați cu sare, piper alb (de preferat) și nucșoară (dacă vă plac gustul și aroma ei). 

  • Dacă totuși s-au format cocoloașe, la final treceți sosul printr-o sită și ați rezolvat problema. 
  • Când nu îl folosiți imediat, acoperiți sosul cu o folie alimentară, exact ca la crema fiartă de vanilie. Sau îl puteți unge deasupra cu un cubuleț de unt.
  • Atunci când folosiți sosul pentru paste, legume sau cartofi la cuptor, de preferat este să faceți unul cu consistență mai lichidă. Dacă îl folosiți pentru lasagna sau canneloni, faceți un sos mai consistent.

Sosul bechamel se poate transforma foarte simplu în alte câteva sosuri:

Sos de smântână – la final, după ce a ajuns la consistența dorită, adăugați smântână lichidă de gătit
Sos Mornay – după ce sosul bechamel este gata, adăugați gălbenușuri crude și o brânză care se topește – cașcaval, parmezan, mozzarella, Gruyere. Vedeți cum l-am pregătit pentru un delicios sufleu de zucchini.
Sos de muștar – la final, adăugați în sosul bechamel o linguriță de muștar (de preferat și cu boabe) și, opțional, smântână pentru gătit; se potrivește cu carnea rasol sau fripturi de pui, vită sau pește la cuptor
Sos cheddar – adăugați brânză cheddar, un praf de pudră de muștar și puțin sos Worcestershire; delicios lângă legume, nachos sau cartofi
Sos soubise – la sosul bechamel se adaugă ceapă sotată, pe care o transformați într-un piure fin; este un însoțitor excelent pentru legume, ouă, pește și carne