Carnea de iepure nu face parte din dieta de zi cu zi a majorității oamenilor, totuși consumul acesteia la nivel mondial nu este de neglijat. Iar în hipermarketuri o găsim de ceva vreme și la noi. Am încercat să aflăm ce o recomandă și cum o pregătim.
Iepurele de câmp și cel de vizuină sunt considerați dăunători. Primii trăiesc pe terenurile agricole, în livezi și păduri rare, ceilalți în colonii, în galerii subterane pe care le sapă în terenuri ușoare. Ambele specii reprezintă cel mai popular vânat din țara noastră.
Per ansamblu, consumul acestui tip de carne reprezintă mai puțin de 3% din toate cărnurile consumate în Uniunea Europeană. Consumul de carne de iepure este mai răspândit în Italia, Franța, Spania, Belgia și Țările de Jos. Carnea de vânat este consumată în principal în timpul sezonului de vânătoare, adică din noiembrie, până la sfârșitul lui ianuarie, în România, dar acesta reprezintă o mică parte din carnea existentă pe piață.
Descrisă adesea ca o versiune îmbunătățită a cărnii de pui, cea de iepure are o aromă ușor dulceagă și o textură plăcută. Comparativ cu carnea de pui, carnea de iepure are o concentrație mai mare de minerale, cu excepția sodiului. De asemenea, este foarte bogată în vitamina B12 și vitamina E, în timp ce puiul este mai bogat în vitamine din complexul B, precum și în vitaminele A și K.
Carnea de iepure conține, de asemenea, mai multe proteine și mai puține grăsimi, ca urmare are și mai puține calorii. În ce privește proteinele, conține aproape dublu cantitatea tuturor aminoacizilor comparativ cu carnea de pui sau cea de vită.
Și în ceea ce privește nivelul colesterolului se pare că acesta este mai scăzut în carnea de iepure chiar și decât la pui, iar în comparație cu vita, este la jumătate.
Cum gătim carnea de iepure
Totdeauna este bine să cunoaștem temperatura de gătire a cărnii, indiferent de unde provine, altfel cresc riscurile pentru sănătate.
Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) recomandă gătirea cărnii de iepure până ajunge la o temperatură internă de cel puțin 71° C. Există termometre alimentare pe care le putem folosi pentru a ne asigura că avem o carne bine gătită. În ce privește cuptorul, specialiștii în alimentație recomandă ca temperatura acestuia să nu fie mai mică de 165°.
Dacă aveți o bucată de carne congelată de iepure, puteți să o gătiți fără să îl lăsați la decongelat, dar trebuie să luați în considerare că timpul de preparare aproape se dublează.
Cea mai recomandată metodă de preparare a cărnii de iepure este fierberea (în tocăniță, de exemplu), proces care îmbunătățește și modul de digerare al acesteia, dar și valoarea nutritivă.
Iepurele poate fi gătit întreg, la cuptor, și porționat, în tocană, iar cea mai bună metodă de preparare este gătirea lentă. La cuptor trebuie neapărat acoperit, altfel carnea se usucă.
Dacă ați primit un iepure sălbatic, vânat, puteți ține carnea la marinat, pentru a fi siguri că va fi fragedă.
Marinada pentru carnea de iepure
- Baițul sau marinada se prepară cu legume ori plante aromatice, de obicei în vin roșu.
- Se adaugă usturoi, rozmarin, ceapă, foi de dafin, sare și piper boabe.
- Sunt și rețete de marinadă care includ salvia și ienibaharul.
Condimente pentru carnea de iepure
- Aromele asociate de obicei cu iepure sunt usturoiul, rozmarinul, dafinul, cimbrul, salvia și prunele uscate sau măslinele, dar poate fi combinat și cu alte tipuri de carne: șunca sărată și pancetta (în care bucățile de carne de iepure pot fi învelite la prăjire).
- De asmenea, merge cu un sos de muștar sau pe bază de smântână și poate fi gătit în cidru.
- Sicilienii mănâncă uneori iepure cu un sos de ciocolată neagră, bogăția ciocolatei îmbinându-se foarte bine cu carnea de vânat.
Depozitarea
Ca și carnea de vită sau de pui, resturile de carne de iepure gătită pot fi păstrate în siguranță la frigider pentru câteva zile sau congelate câteva luni.
Dacă vreți să congelați carnea crudă de iepure, la decongelare nu o lăsați pe blat sau în apă fierbinte, pentru că acest lucru va duce la creșterea bacteriilor care vă pot îmbolnăvi. În schimb, puneți-l la frigider și lăsați-l să se dezghețe a doua zi sau gătiți-l direct.
Încercați și rețeta noastră de tocană de iepure cu legume
Aveți nevoie de: 600 g carne de iepure (noi am cumpărat semicarcasă de iepure tranșată în 5 părți, în total 655 g), 2-3 cepe măricele, 2-3 căței de usturoi, 3-4 morcovi, 100 ml vin alb, 1 linguriță de pastă de roșii, ulei de floarea-soarelui (sau de măsline), cimbru, 1 frunză de dafin, sare și piper, verdeață.
Cum o pregătiți: încingeți 2-3 linguri de ulei într-o cratiță de fontă sau cu pereți și fund mai gros, apoi rumeniți bucățile de carne, cât să capete o culoare aurie. Le scoateți într-un castron și adăugați ceapa și usturoiul tăiate solzișori și le gătiți cât să devină translucide. Adăugați morcovii tăiați rondele nu foarte subțiri și mai țineți pe foc 3-4 minute, cât să se călească și ei. Puneți și carnea, dafinul, 2-3 crenguțe de cimbru, sare, piper râșnit și turnați deasupra apă fierbinte cât să acopere ingredientele. Puneți capacul și lăsați să fiarbă în tihnă 30-40 de minute, amestecând din când în când. Gustați un pic de cărniță și dacă s-a înmuiat, turnați deasupra și vinul și lăsați să dea câteva clocote, să se evapore alcoolul. La nevoie, dacă sosul a scăzut prea mult, completați pe parcurs. Presărați verdeața preferată în farfurii.
Surse documentare:
https://www.researchgate.net/publication/290214524_Nutrient_Content_of_Rabbit_Meat_as_Compared_to_Chicken_Beef_and_Pork_Meat
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rabbit-meat
https://www.hss.gov.nt.ca/en/services/nutritional-food-fact-sheet-series/rabbit-and-hare