fbpx

Chec (rețetă fără ouă)

Rețeta acestui chec (fără ouă) am descoperit-o într-un caiet vechi cu rețete de familie. Noi i-am adăugat doar un praf de turmeric, pentru a-i da culoare. Are consistență densă și e diferit de checurile pufoase pe care le-am mâncat până acum. Dar lângă un ceai sau o cafea a fost perfect, n-a mai rămas nicio firimitură.

Chec (rețetă fără ouă)

5.0 from 1 vote
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

2

bucăți
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 400 g iaurt

  • 8 linguri de zahăr

  • 9 linguri de ulei de floarea-soarelui

  • 1 lingură de bicarbonat (nu cu vârf – sau 1 plic de praf de copt)

  • 350-400 g făină

  • 2 plicuri de zahăr vanilinat

  • 3 linguri de nucă zdrobită (nu măcinată)

  • 2 linguri de stafide

  • 1 vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare, opțional)

  • Sare

  • Coajă de lămâie (opțional)

Cum să faceți

  • Puneți stafidele într-un castronel și turnați deasupra apă fierbinte, cât să le acopere. Lăsați-le măcar 10 minute, să se hidrateze.
  • Între timp, amestecați zahărul cu praful de turmeric, coaja rasă de lămâie și iaurtul, un praf de sare și vanilia, până se topesc granulele.
  • Încorporați treptat uleiul, apoi 35 g de făină și bicarbonatul. Amestecați, nu foarte mult, doar cât să se umezească făina. Dacă e prea fluidă compoziția, puneți și restul de făină.
  • Puneți o parte din nuci și stafidele scurse și turnați compoziția în tăvile de chec, unse cu foarte puțin ulei. Am folosit tăvi din hârtie siliconată, cu dimensiunile 70x227x65 mm.
  • Presărați deasupra nuca păstrată și dați la 180 de grade, fără ventilație, 25-35 de minute sau până când scobirea test iese curată din compoziție. Scoateți checurile din tăvi și lăsați-le să se răcească pe un grătar. După ce se răcesc, păstrați checurile în pungi sigilate.