fbpx

Cireșele lui Florar sau ale lui Cireșar?

  • Home
  • Utile
  • Cireșele lui Florar sau ale lui Cireșar?
cireșe

Vă mai amintiți cireșele copilăriei, cele din luna mai? Erau cireșe timpurii și parcă totdeauna mai mari și mai pietroase. Sau poate dorul nostru de fructe era mai mare. Și de vacanță, pentru că anunțau apropierea ultimei luni de școală.

În funcție de soi, cireșele se recoltează din 15 mai și până în 15 iulie, cele de mai fiind așa-numitele cireșe timpurii. Unul dintre aceste soiuri este originar din Franța, Bigarreau- Burlat, iar fructele cu 6-7 grame fiecare, pieliță lucioasă și roșie, de culoare închisă, sângerie, pietroase, cu un gust ușor acidulat și numai bune de mâncat imediat după cules, explică specialiștii în horticultură. 

Avem însă și un soi local, românesc, Timpuriu de Bistrița, care tot în luna mai se coc. Despre acestea se spune că ar fi cele mai suculente și mai dulci cireșe, cu o dimensiune  medie și formă ușor alungită. La maturitate, fructele ajung să aibă cele mai frumoase nuanțe de negru. 

Oricum, primele cireșe pe care le găsim la cumpărare nu sunt neapărat românești, dar dacă așteptăm să ajungem în sezonul lor, cu nimic nu li se compară gustul! 

Și nu vorbim doar despre gust, ci și despre calitățile lor nutritive și beneficiile lor pentru sănătate. Datorită compușilor lor, cireșele ajută detoxifierea și au proprietăți depurative. Antocianinele din compoziția lor au rol antioxidant și antiinflamator, iar acidul hidroxicinamic ajută la protejarea mucoasei stomacale.

Consumate dimineața sau seara, ajută și la albirea dinților!

În plus, cireșele te ajută să dormi mai bine, fiind printre puținele fructe care au o cantitate considerabilă de melatonină. Acesta este un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă, scăzând, în același timp, temperatura corpului și inducand starea de somnolență. Specialiștii recomandă o porție zdravănă de cireșe cu cel puțin o oră înainte de somn. Și nu vă faceți griji, nu vă îngrașă, pentru că au destul de puține calorii. Din acest motiv, un alt beneficiu important al consumului de cireșe îl avem atunci când vrem să slăbim puțin: au un număr redus de calorii, sunt bogate în apă (ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism) și, în același timp, au foarte multe vitamine, numai bune în susținerea metabolismului când avem în minte un deficit caloric.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de cireșe:

  • 63 Kcal 
  • 16,1 g carbohidrati – 12% din DZR (*doza zilnică recomandată)
  • 7 mg vitamina C– 11% DZR
  • 640 IU vitamina A – 21% DZR
  • cupru – 7% DZR
  • 2,1 g fibre alimentare – 5,5% DZR
  • fier– 4,5% DZR
  • magneziu – 3% DZR
  • fosfor  – 3% DZR
  • mangan  – 3 % DZR

Cum păstrăm și consumăm cireșele

  • alegem fructele cele mai sănătoase de pe tarabă
  • înlăturăm fructele lovite și le depozităm pe celelalte, uscate
  • le păstrăm nespălate la frigider, de preferință în casolete așezate în strat unic sau separate cu prosoape de bucătărie
  • se consumă proaspete și spălate sub jet de apă
  • sub formă de suc
  • smoothie-uri 
  • salate (se combină bine cu brânza de capră!)
  • sos pentru înghețată
  • sos pentru friptură de pui sau gâscă
  • în prăjituri de vară

Noi vă propunem o tartă cu brânză de vaci și o înghețată cu iaurt.

tartă cu cireșe și brânză de vaci
Tartă cu cireșe și brânză de vaci
înghețată cu iaurt și cireșe
Înghețată cu iaurt și cireșe

Iar dacă vreți să puneți deoparte câteva cireșe pentru extrasezon, nu trebuie neapărat să faceți dulceață, deși cea de cireșe amare este o adevărată delicatesă. Cireșele pot fi congelate! Nu doar că îşi păstrează substanțele nutritive prin congelare, dar devin mai concentrate, iar gustul este îmbunătăţit. Iar de congelat sunt destul de simplu, spălate și fără codițe, se așază într-un singur strat, pe hârtie de copt într-o tavă, la congelator. După ce sunt înghețate bine, se transferă în pungi închise etanș, de dimensiuni potrivite unei porții.

Pentru prăjiturile de iarnă, cu fructe confiate, puteți încerca să glasați cireșele, dar este o procedură laborioasă, care durează câteva zile, chiar, iar la final veți avea cireșe îngreunate de un strat gros de sirop de zahăr. Sigur că sunt decorative, dar tot ce vă povesteam până acum despre calitățile lor nutriționale și beneficiile pentru organism este istorie!

Surse documentare:
https://www.horticultorul.ro/pomi-fructiferi/cires-de-mai/
https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cherries
https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-cherries
https://www.tasteofhome.com/article/how-to-buy-and-store-cherries/

Foto: pixabay.com

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal