fbpx

Cocoșul galic sau cum a apărut coq au vin

Coq au vin, un clasic franțuzesc pe care îl întâlniți în restaurantele și braseriile din Paris, are o istorie care merită o poveste. Nu de alta, dar legenda merge departe în timp și ne spune ceva și despre celebrul cocoș galic.

Celebra rețetă a francezilor are o istorie de poveste. O credem sau nu, este o altă poveste, dar merită să aruncăm un ochi asupra ei. Și, bineînțeles, să-i încercăm și gustul. Unii susțin că este o variantă cu pasăre a celebrului boeuf Bourguignon.

Paternitatea acestei reÈ›ete este disputată de multe regiuni: Burgundia, Alsacia, Champagne È™i Auvergne. Dar s-ar părea că trebuie să mergem mult mai în urmă, pe vremea când galii se sfădeau cu invadatorii romani. 

Potrivit legendei, primul coq au vin a fost gătit în anul 52 î.Hr., când Iulius Cezar încerca să-l impresioneze pe Vercingetorix înainte de bătălia de la Gergovia. Cu câteva ore înainte de bătălia în care Cezar se pregăteÈ™te să-l înfrunte pe Vercingetorix, atmosfera era tensionată de fiecare parte a liniilor. ÃŽn acel moment, în care fiecare tabără încerca să intimideze adversarul, căpetenia galilor se pare că  a trimis romanilor un cocoÈ™, simbol al furiei, curajului È™i spiritului de luptă al francezilor. 

Ca răspuns, stilatul Iulius Caesar l-a invitat la masă pe gal, dar.. i-a gătit cocoșul în vin. Unii spun că de aici i s-ar fi tras înfrângerea suferită de marele general roman la Gergovia. Furia galilor ar fi fost atât de mare din cauza disprețului arătat de cuceritori, încât i-au bătut măr, ca să rămânem la termenii noștri culinari.

Cum de a rămas în legendă, dar a dispărut din bucătăria franceză peste 1000 de ani, este un mister. Probabil galii au vrut să uite afrontul adus de romani, care le-au gătit simbolul. Dar Cocoșul Galic a rămas simbolul Franței până în ziua de azi. Rețeta, însă, a devenit un clasic al bucătăriei franceze mult mai târziu.

ÃŽn cărÈ›ile de bucate din secolul al XVIII-lea È™i al XIX-lea nu apare deloc, putem presupune doar că nu le-o fi plăcut gustul, È™tiindu-se faptul că cocoÈ™ul are reputaÈ›ia de a fi destul de aÈ›os, cu carne tare, de pasăre energică È™i musculoasă. 

Dar a câștigat puiul!

ReÈ›eta a reapărut în secolul al XX-lea, în Burgundia, È›ara vinului. Iar vinul este necesar pentru marinare È™i ruperea fibrei, dar È™i pentru sos. Acum, în funcÈ›ie de provenienÈ›a puiului-cocoÈ™ sau cocoÈ™ului pui, decideÈ›i dacă îl marinaÈ›i sau nu, dar de vin oricum este nevoie în reÈ›etă. Și este de preferat cel roÈ™u, pentru că pasărea, de curte mai ales, este ceva mai roÈ™ie decât puiul de crescătorie. Și oricum francezilor pe place mai mult vinul roÈ™u, dacă nu sunt alsacieni sau provensali.  Pornind de la ideea că în Burgundia vinurile sunt mai mult roÈ™ii, luăm È™i vinul de acolo pentru reÈ›eta noastră.

Gustul și aroma cocoșului în vin pot varia în funcție de modul în care este preparat și de ingrediente. Pentru a fi cât de cât fideli rețetei inițiale, unii preferă un cocoș de cel puțin trei ani, de aproximativ 2,5 kg. Carnea va fi nu doar fermă, ci și delicioasă.

Cum facem Coq au vin

  • De la magazin este mai dificil să È™tiÈ›i dacă este cocoÈ™ sau nu, dar în orice caz alegeÈ›i o pasăre de aproximativ 1,5 kg. 
  • TranÈ™aÈ›i în bucăți È™i aÈ™ezaÈ›i-le într-un vas. 
  • Dacă aveÈ›i un cocoÈ™ de curte, lăsaÈ›i-l la marinat în vin cu condimente peste noapte.
  • TăiaÈ›i cubuleÈ›e slălină afumată (aproximativ 200 g), curățaÈ›i È™i feliaÈ›i 5 cepe albe mari È™i în jur de 300 g de ciuperci Champignon. 
  • Ceapa È™i ciupercile se călesc în unt, într-o cratiță.
  • Bucățile de cocoÈ™ se dau prin făină È™i se rumenesc pe fiecare parte.
  • Deasupra se toarnă 200 ml coniac, jumătate de litru de vin È™i stock de pasăre.
  • AdăugaÈ›i un bouquet garni, morcovi feliaÈ›i È™i un cățel de usturoi zdrobit. 
  • GătiÈ›i totul la foc mic, acoperit, până se frăgezeÈ™te carnea.
  • Se serveÈ™te cu garnitură de cartofi fierÈ›i, cu unt È™i pătrunjel tocat.

Surse documentare:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Coq_au_vin
https://planete-appro.fr/coq-au-vin/
https://commedesfrancais.com/fr/story/coqauvin-un-mets-emblematique-de-la-cuisine-francaise