fbpx

Cotlet de porc în crustă de mirodenii

cotlet de porc în crustă de mirodenii

Cu siguranță, fiecare are câte o rețetă preferată pentru friptura de Crăciun – să fie împănată cu usturoi, să aibă mirodenii, alții o preferă doar cu cimbru, unii o pregătesc la cuptor pe pat de legume. A noastră, a celor de la cumvaplace.ro, este aceasta. Iar secretul acestei fripturi este sigilarea cărnii înainte de a o băga în cuptorul bine încins. În acest fel, toate sucurile din carne se păstrează și carnea va fi fragedă. Chiar și acest cotlet, despre care știm că e destul de fad la gust, neavând niciun strop de grăsime.

cotlet de porc în crustă de mirodenii

Cotlet de porc în crustă de mirodenii

5 din 2 votes
Fel: prânz, cinăDificultate ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

1

hour 

20

minutes
Timp total

1

hour 

30

minutes

Ingrediente

  • 1 kg cotlet de porc (de preferat fără os)

  • 4 lingurițe de muștar

  • 2 lingurițe de oregano

  • 2 lingurițe de cimbru

  • 2 lingurițe de boia (dulce, iute, afumată, după preferință)

  • 100 ml vin alb sec

  • 5 c ăței de usturoi

  • 50 g unt

  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui

  • Sare

  • Piper

  • Pentru garnitura de cartofi
  • 4 cartofi

  • 1 ceapă

  • 2 linguri rase de usturoi granulat

  • 2 linguri de boia

  • 50 ml ulei de măsline

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Ungeți bucata de cotlet cu muștarul preferat (dulce, iute, Dijon).
  • Amestecați ierburile, cimbrul și oregano, cu boiaua și presărați amestecul peste carnea unsă. Bine, bine de tot, pe toate părțile.
  • Încingeți uleiul și untul într-o tigaie și sigilați carnea, adică o rumeniți astfel încât să se formeze o crustă la exteriorul ei (în acest fel, după coacere în cuptor, carnea va rămâne moale și suculentă în interior).
  • Puneți cotletul într-o tavă, cu tot cu sosul din tigaie și coaceți 20 de minute, la 180 de grade, în cuptorul bine încins înainte. În prealabil, acoperiți carnea cu o hârtie de copt (sau un capac potrivit, dacă-l aveți).
  • Scoateți tava, întoarceți carnea pe partea cealaltă, turnați vinul și puneți de jur împrejur usturoiul, acoperiți și mai dați la cuptor alte 20 de minute.
  • Pentru garnitură, începeți cu un amestec de ulei, mirodenii, sare și piper. Tăiați cuburi potrivite și puneți-i într-un castron. Amestecați bine, astfel încât marinada să cuprindă bine cartofii.
  • După ce a trecut și al doilea timp de coacere, scoateți cotletul și puneți de jur împrejurul lui cartofii cu tot cu marinadă și ceapa tăiată în sferturi. Mai dați la cuptor 40-45 de minute, până ce carnea este moale la atingere, iar cartofii s-au copt.

Rețetă video

Sugestie pentru alegerea vinului

  • Recomandarea specialiștilor este ca atunci când avem o rețetă ce implică folosirea vinului, să păstrăm același vin și pentru masă. Sau măcar același soi de vin.
  • Cotletul de porc în crustă de mirodenii merge bine cu vinul alb, ceva mai corpolent, ca urmare putem alege un Sauvignon Blanc (aromă ușoară de ierburi și note vagi de citrice, cu aciditate crescută), Gewurztraminer (mai puternic aromat și cu tente dulcege) mai ales dacă alegem să facem și un sos pentru friptură, Pinot Grigio (ușor floral și cu note fructate subtile, cu aciditate potrivită și vag acidulat).
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal