fbpx

Cremă de zahăr ars. Cremă catalană. Crème brûlée. Care sunt diferențele?

  • Home
  • Utile
  • Cremă de zahăr ars. Cremă catalană. Crème brûlée. Care sunt diferențele?

Sunt atât de asemănătoare la gust, încât în jurul acestor creme s-a creat destul de multă confuzie. Ingredientele de bază sunt aproape aceleași sau măcar din aceeași familie, dacă putem spune așa: lapte sau smântână pentru frișcă, ouă și zahăr. Dar au un punct comun important: sunt un desert grozav!

Cremă de zahăr ars

Este crema pe care o știm de la mamele sau bunicile noastre. Conține lapte, ouă întregi, zahăr și vanilie. De preferat este să folosim semințele dintr-o păstaie de vanilie, aroma și savoarea desertului vor fi mai intense decât dacă am folosi esența. Rețeta de cremă de zahăr ars o găsiți aici. Și e minunată!

Cremă catalană

Așa cum îi spune și numele, crema catalană este un desert spaniol, cu o aromă mai pregnantă decât cea a ”surorilor” sale. Diferența vine, în principal, din folosirea batonului de scorțișoară și a cojilor de citrice – lămâie și portocală, arome care nu se folosesc nici în crema de zahăr ars, nici în crème brûlée.

Pentru a o pregăti,aveți nevoie de 4 gălbenuşuri, 500 ml lapte (3.5% grăsime), 10 g amidon, 100 g zahăr tos (plus ceva extra pentru crustă), 1-2 batoane de scorţişoară, coajă rasă de lămâie/portocală

Puneţi laptele cu scorţişoara şi cojile de citrice la fiert, dar fără să dați în clocot amestecul. Dați deoparte și acoperiți, să se infuzeze lichidul.

Frecați gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul și încorporați, treptat, laptele aromat. Puneți din nou pe foc și amestecați încontinuu, până când amestecul se îngroașă ușor. Turnați crema fierbinte în castronele tip Ramekin, acoperiți cu folie alimentară (să nu fac pojghiță) și dați la rece câteva ore. Înainte de servire, îndepărtați folia, presărați puțin zahăr și îl caramelizați cu ajutorul torței speciale de bucătărie. Dacă nu o aveți, puteți carameliza zahărul în cuptor, cu funcția grill pornită, vreme de câteva secunde, la putere maximă.

Crème brûlée

Este un desert clasic din sofistica bucătărie franțuzească. Este aromat și are o textură extrem de fină, iar crusta de zahăr caramelizat întregește acest răsfăț culinar.

Ingredientele pentru această cremă sunt gălbenușurile, smântâna pentru frișcă în loc de lapte, zahărul și vanilia. Nu se folosește amidon sau făină, crema închegându-se la cuptor, pe baie de aburi. Crusta de zahăr se obține tot cu ajutorul unei torțe pentru bucătarie.

Pentru a o pregăti, aveți nevoie de 4 gălbenușuri, 500 ml smântână pentru frișcă (mai grasă), o păstaie de vanilie, 200 g zahăr și ceva în plus pentru crustă.

Puneți smântâna și semințele păstăii de vanilie pe foc și țineți până la temperatura de fierbere, Separat, frecați gălbenușurile cu telul, dar fără să încorporați mult aer. Apoi, încorporați câte puțin din lichidul fierbinte, amestecând foarte bine. La final, turnați amestecul lichid printr-o sită direct în vasele de copt, de preferat tip Ramekin. Bine ar fi să nu se formeze bule de aer la suprafața lichidului. Puneți vasele de copt într-o tavă cu apă fierbinte, cam până la jumătatea formelor. Coaceți la 210 grade, aproximativ 30 de minute. La atingere, crema ar trebui să aibă consistența unui jeleu. După răcire, presărați deasupra puțin zahăr și cu ajutorul torței de flambat, îl caramelizați până când granulele se transformă într-o crustă arămie.

Foto: pixabay.com