fbpx

Cum înmuiem untul pentru prăjituri

  • Home
  • Utile
  • Cum înmuiem untul pentru prăjituri

A fost o perioadă în care unii preferau să folosească margarina în prăjituri și sub considerentul că este mai ușor de lucrat cu ea. Între timp, însă, au apărut multe discuții pe tema folosirii margarinei în alimentație, iar perioada ei de glorie s-a stins. Iar noi am rămas cu untul și trebuie să știm să îl folosim.

E simplu când rețeta ne spune să tăiem un cubuleț de unt și să îl aruncăm în tigaie ori dacă pur și simplu trebuie să îl topim înainte. Dar atunci când ar trebui să folosim doar unt moale și am citit prea târziu specificațiile rețetei, cum facem?

Ei bine, avem mai multe metode la dispoziție, prima fiind să scoatem pur și simplu untul din frigider. Dar s-ar putea să nu avem nevoie de întreg pachetul… Așadar întâi și întâi scoatem untul din frigider (sau congelator), cântărim și tăiem. 

Trucuri numai bune de pus în practică

  • Cantitatea de care avem nevoie o tăiem în bucăți cam de 1cm și o lăsăm deoparte până să fie nevoie de ea. Dar în funcție de temperatura din bucătărie, ar putea să dureze destul până se va înmuia suficient pentru a fi frecat cu zahăr, așa cum cer majoritatea rețetelor de prăjitură, de exemplu.
  • Cu cât untul este mai zdrobit, bineînțeles că se va înmuia mai repede, așadar feliați cantitatea de care aveți nevoie în rețetă și într-o jumătate de oră va fi moale
  • Dacă am uitat complet de unt și acum avem nevoie degrabă de el, îl scoatem, îl cântărim și cantitatea ce ne este de folos imediat o radem pe răzătoare. Poate fi folosit cu ușurință și în creme și pentru aluatul fraged de tartă sau de biscuiți.
  • Dacă aveți un sucitor la îndemână și ați mers regulat la sală sau aveți vreun ajutor de nădejde prin preajmă, plasați cantitatea de unt necesară între doi foi de copt și presați-l cu sucitorul. Se va înmuia repede, din momentul în care este subțiat. Dar veți face un pic de efort în timpul procesului.
  • Dacă nu vă place să vă murdăriți pe mâini, încălziți la microunde sau sub apă clocotită un bol care să cuprindă untul, apoi plasați-l deasupra cantității de unt necesare timp de vreo 10 minute. Nu e o metodă perfectă, dar ajută dacă vi se potrivește.
  • Înmuiați untul la microunde în reprize de câteva secunde și rotind continuu farfuria sau bolul cu unt din interior. Dezavantajul este că până nu se înmoaie untul, nu prea puteți face altceva. Dar întreaga operațiune nu durează prea mult. Atenți, însă, să nu-l lăsați prea mult, că va deveni lichid și se va separa. 
  • Unii au încercat și varianta în care untul stă pe verticală în cuptorul cu microunde, nu așezat simplu pe farfurie și au fost mai încântați de metodă, pentru că nu pare să lase bucăți neatinse de căldură și nici nu s-a topit prea tare. Promitem să încercăm și noi, dar trebuie să admitem că ne este cel mai comod ori să îl lăsăm feliat deoparte până mai cântărim și alte ingrediente, ori să-l radem repede pe răzătoarea mare dacă am uitat de tot de el. 

De ce avem nevoie să înmuiem untul pentru diverse rețete? Păi acolo unde urmează să fie amestecat cu zahăr, va fi dificil și nu vom putea să dizolvăm zahărul în unt și să îl aducem la consistența unei creme aerate. Iar la făină, acolo am avea probleme cu aluatul, mai ales dacă implică dospire, pentru că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Chiar dacă unele rețete ne trimit apoi cu aluatul la frigider, deja s-a format o compoziție diferită față de toate acele ingrediente separate.