Rețeta de dovlecei umpluți cu carne este foarte simplu și ușor de făcut. Umplutura este aromată și o puteți adapta preferințelor voastre: de porc, vită, miel sau pui ori în amestecuri surprinzătoare, cum este cel pe care l-am folosit în această rețetă. Carnea tocată din cârnați era puțin afumată și a adus dovleceilor umpluți o savoare aparte.
Dovlecei umpluți cu carne
6
porții30
minutes30
minutes1
hourIngrediente
500 g carne tocată (am folosit un amestec egal de carne tocată de porc și umplutura din 3 cârnați proaspeți)
5 dovlecei subțiri, de preferat cu semințe mai mici, lungi (aproximativ de 25 cm lungime)
3 linguri de orez
1 ceapă mare tocată mărunt
1 morcov ras
2 roșii mari date pe răzătoare
3 linguri de cașcaval ras (opțional)
100 ml vin alb
100 ml suc de roșii
1 legătură de mărar
Oregano (sau cimbru, după gust)
Ulei de floarea-soarelui
Sare
Piper
Cum să faceți
- Tăiați dovleceii în 2 sau 3 bucăți, depinde cât de mari doriți să fie, și scobiți-le miezul cu o linguriță, pe care-l puneți deoparte.
- Înăbușiți ceapa și orezul în două linguri de ulei și tot atâtea de apă. După ce a devenit translucidă, adăugați carnea tocată, miezul de la dovlecei și morcovul ras și gătiți-le 10-15 minute, la foc potrivit, să se elimine apa.
- Adăugați jumătate din vin și dați 2-3 clocote, apoi roșiile date pe răzătoare, sare, piper și oregano sau orice altă plantă aromatică preferată. Gătiți amestecul încă 15-20 de minute, acoperit, și completați cu apă doar la nevoie. După ce o luați de pe foc adăugați verdeața tocată mărunt.
- Umpleți dovleceii cu compoziția de carne și îi așezați într-o tavă potrivită ca dimensiune. Adăugați sucul de roșii, vinul rămas, o cană de apă, poate un praf de sare și de piper, după gust, acoperiți și dați la cuptor, la foc potrivit, 25-30 de minute.
- După ce dovleceii s-au gătit (s-au înmuiat ușor), presărați cașcavalul ras deasupra și mai dați la cuptor 5-10 minute, cât să se topească și să se transforme într-o crustă ușor caramelizată.