fbpx

Fondue de brânză

Fondue brânză

Deși pare complicat sau scump și suntem tentați să zâmbim admirativ fără să încercăm să preparăm acasă, fondue-ul de brânză, în traducere brânză topită, este foarte ușor de pregătit. 

Să ne lămurim întâi cu originea, pentru că mulți cred că este un preparat francez. Ei bine, nu, este un produs specific Elveției, mai exact Alpilor, zonă renumită pentru brânzeturile sale fermentate ori maturate. 

Primele urme ale unei rețete bazate pe brânză topită datează chiar din antichitate: Homer descrie în Iliada un preparat din brânză topită de capră rasă, amestecată cu vin și făină albă. Aproape așa cum o știm noi, rețeta este descrisă pentru prima dată în 1699, într-un manuscris de la Zurich și intitulat Pentru a găti brânza cu vin, iar rețeta pe care o găsim astăzi peste tot am putea spune, a fost descrisă pentru prima dată în 1885. Fondue și raclette (pentru că sunt destul de legate una de alta), au devenit populare încă din anii 1950.

Jean Anthelme Brillat-Savarin se ocupă pe larg de fondue, în mai multe rânduri, în lucrarea sa, Physiologie du gout. El precizează că  provine din Elveția și o califică (în 1825) drept „mâncare antică”. 

Rețeta

Rețeta în sine este foarte simplă, din mai multe tipuri de brânză cu pastă tare, care se rad, se aşează într-un vas din ceramică uns în prealabil cu usturoi şi se topesc în vin alb. Deseori, se amestecă sortimente de brânză cu durate mai lungi sau mai scurte de maturare pentru a se obţine un rezultat cât mai aromat. 

Rețeta am găsit-o în mai multe variante, cu două sau trei feluri de brânză, a căror proporție de asemenea variază. Poate fi o brânză de bază și alta în cantitate mai mică, pot fi cantăți egale sau pe lângă brânza de bază, alte două variabile. 

Combinații pentru fondue de brânză

În mod tradițional, se pare că avea la bază doar două combinații: Gruyère și Vacherin Fribourgeois, specifice Elveției. Sau Gruyère și Emmental. Dar în Franța se poate prepara și cu Comté, Cantal, Emmental. Sau Emmental, Comté și Gruyere. Sau Beaufort, Gruyère și Emmental. Cea mai cunoscută variantă franceză, fondue savoyarde, este o combinație din brânză Beaufort maturată, la care se adaugă un sortiment mai tânăr, cu un iz mai fructat, un vin alb sec şi distilat de cireșe, numit local kirsch.

Condimentele sunt obligatoriu usturoiul, folosit pentru a unge efectiv vasul în care vom topi brânza, nucșoară și piper, vin alb și amidon, pentru a obține pasta elastică specifică.

Și modul de servire este specific, pentru că vasul din ceramică umplut cu fondue este așezat în centrul mesei, deasupra unei surse de încălzire. Mai bine spus de păstrare a temperaturii, pentru că procesul termic de topire se încheie pe aragaz, dar de preferință nu direct pe flacără, ci pe plită, pentru a evita prinderea brânzeturilor topite de marginile vasului. 

Pentru a degusta brânza astfel topită se folosesc bucăți de baghetă prăjite sau proaspete, după preferințe, sau puteți încerca și varianta cu fructe, dacă sunteți deja un pasionat al brânzeturilor. Fondue-ul de brânză este minunat lângă un vin alb sec, dacă se poate din Savoia, cu mezeluri locale, în stil raclette.

Pentru că vorbim despre brânză, putem să pregătim și câteva fructe proaspete sau confiate, dar și diverse tipuri de nuci.

Foto: pixabay.com