fbpx

Fructe coapte pentru o vară mai gustoasă

  • Home
  • Utile
  • Fructe coapte pentru o vară mai gustoasă

Caramelizate în zahărul propriu, fructele coapte pe grătar capătă o savoare aparte, diferită mult de cea a fructului proaspăt. Multe dintre fructele coapte se pot mânca atât calde, cât și după ce s-au răcorit – garnitură, lângă carne friptă, în salate răcoroase cu brânză sărată, dar și ca desert. Fie simple, stropite cu un sos dulce, fie alături de înghețată.

Prune

Căldura unui grătar sau a unei tigăi de fontă este o modalitate excelentă de a stimula dulceața naturală a prunelor, amplificându-le aroma. Miezul fructelor se va carameliza frumos și nici nu trebuie să adăugați alte ingrediente, deși un praf de miere și unul de scorțișoară se potrivesc tare bine.

Pepene roșu

Simplu, negătit, este absolut savuros într-o salată cu brânză sărată, sfărâmată, și un strop de ulei de măsline. Dar ați încercat vreodată pepenele roșu pe grătar într-o salată? Stropit doar cu puțină zeamă de lime, brânză sărată, câteva frunze de rucola veți avea în farfurie o explozie de arome!
Sfat. Puneți-l pe grătarul mediu încălzit, nu fierbinte, evitați astfel arderea lui timpurie.

Pere

Perele pe grătar sunt ingredientul surprinzător al unei salate perfecte pentru serile fierbinți de vară. Adăugați-le câteva frunze de rucola ori baby spanac și brânză feta sfărâmată ori brânză cu mucegai, dacă vă place.
Sfat. Cu cât alegeți un soi mai dulce, cu atât gustul final al salatei cu pere va fi mai spectaculos.

Mere

Un antreu inedit pentru o masă de vară îl puteți face în mai puțin de 10 minute cu ajutorul unor felii de mere gătite pe grătar, combinate apoi cu brânză brie, câteva nuci, miere și câteva frunze de cimbru proaspăt. Nu uitați să puneți la rece și o sticlă cu vin alb!

Căpșuni

Coapte pe grătar 1-2 minute, stropite apoi cu puțină cremă de oțet balsamic, căpșunile se transformă într-un desert fabulos. Fie simple, exact cum v-am povestit, fie alături de o cremă simplă de iaurt cu frișcă proaspăt bătută. Noi chiar am făcut o înghețată grozavă în care am folosit căpșuni coapte în cuptor!

Ananas

Vara va fi mult mai gustoasă dacă încercați rețeta noastră de ananas copt pe grill. După ce l-ați curățat, tăiați-l în felii potrivit de groase, 1-1,5 cm. Puneți-le pe grătarul bine încins și lăsați-le câteva minute. În final, stropiți-le cu puțin alcool (rom, votcă) și puțină miere sau orice alt sirop (de agave, orez, arțar). Ananasul copt este minunat lângă o cupă de înghețată de vanilie sau într-o salată cu alte fructe coapte. Și, nu în ultimul rând, este delicios lângă o friptură de pui!

Caise

La fel ca celelalte fructe dulci, și caisele coapte pe grill te vor surprinde cu aromele și gustul lor. Nu e nevoie să le marinați înainte, doar să să le curățați de sâmburi și să le așezați pe grătarul încins, uns cu puțin ulei de măsline, cu miezul în jos și să le țineți pe foc câteva minute. Dacă doriți un gust dulce, mai intens, presărați-le cu zahăr înainte de a le coace. Le puteți mânca alături de coaste de porc sau friptură de pui la grătar, dar și umplute cu un amestec de brânză de capră și miere, nuci sau semințe de pin rumenite și câteva fire de cimbru proaspăt, brânză Brie sau Camembert.

Lămâi

Coapte pe grătar, lămâile sunt o garnitură gustoasă pentru pește și pui la grătar ori legume. Nu au nevoie decât de cinci minute pe grătar, stropite cu puțin ulei de măsline.

Piersici/Nectarine

Dacă nu le-ați încercat până acum, nici nu știți ce ați ratat! Piersicile sau necatrinele coapte fac o super combinație cu friptura de porc! Dar dacă sunteți ceva mai conservator, încercați-le ca topping pentru o înghețată de vanilie. În timpul coacerii, adăugați-le un cubuleț de unt, un praf de nucșoară și o jumătate de linguriță cu zahărul preferat (alb sau brun).

Reguli simple pentru fructe coapte pe grătar:

  • curățați bine grătarul, să nu aibă mirosuri străine
  • în cele mai multe dintre cazuri, încingeți bine grătarul înainte de a așeza fructele
  • dacă fructele sunt mici, cum sunt căpșunile, înfigeți-le întâi pe bețe de lemn, ca pentru frigărui
  • când coaceți simultan mai multe tipuri de fructe, feliați-le/porționați-le în mărimi cât mai apropiate, astfel încât timpul de coacere să fie egal pentru toate; și, nu în ultimul rând, pregătiți pe grill mai întâi pe fructele ferme, mai tari, și apoi pe cele cu textură moale
  • nu lăsați fructele pe grătar nesupravegheate; pentru cele mai multe dintre fructe, timpul de gătire nu depășește 2-4 minute