
Pentru cei mai mulți dintre noi, vara este sezonul salatelor și grill-urilor, cel mult pentru o cină la wok, nu de alta dar căldura de afara este suficientă, nimeni nu mai vrea să simtă căldura cuptorului sau plitei.
Asta nu înseamnă, însă, că nu putem avea și supă, la prânz ori cină!
Așadar, pentru că e deja vară, vom renunța la căldura supelor fierbinți pentru răcoroasele supe nefierte. De la gazpacho cu pepene roșu, până la supă de dovlecei cu busuioc, am alcătuit o listă pentru toate gusturile!
Gazpacho

Gazpacho este una dintre cele mai simple și gustoase supe reci pe care le-ați putea încerca vreodată. Originară din Spania, supa noastră conține doar roșii foarte bine coapte, castraveți, ceapă și ardei. Odată spălate și curățate, se pune totul în blender și gata. La final, puteți adăuga și apio, pentru decor și un plus de gust. Supa poate fi mai subțire sau mai densă, în funcție de cum vă place, totul se reglează din crutoanele pe care le adaugi sau nu.
Se asezonează cu sare și piper, ulei de măsline, zeamă de lămâie sau oțet de mere. Este o rețetă plină de arome de vară și nutrienți!
Există și variante de gazpacho verde, mai exact fără roșii, pe bază de castraveți, cu ceapă, avocado, pătrunjel, ardei iute verde, spanac, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
Și pentru că aminteam la început despre gazpacho de pepene roșu, ei bine aici aveți nevoie și de jalapeños, usturoi și ierburi aromatice.
Tarator
Supa rece de castraveți (de grădină) este des întâlnită în meniurile din Bulgaria, dar în variante mai dense sau mai lichide apare și în bucătăriile altor țări din Balcani- Macedonia, Serbia, sau în Turcia, Grecia și Albania. Se pregătește cel puțin la fel de ușor ca și gazpacho. De altfel, toate supele propuse sunt foarte ușor de făcut, nu e nevoie de niciun talent special, e suficient un blender sau un robot de bucătărie.
Pentru supa rece de castraveți aveți nevoie și de iaurt, nucă, usturoi, mărar, ceapă verde și pentru decor câteva frunze de mentă. Sare și piper. Și o lingură de ulei de măsline. Gustul este foarte apropiat de tzatziki, dar textura mai lichidă.
Supa grecească de iaurt
Aceasta este foarte asemănătoare cu cea de mai sus, dar lipsesc unele ingrediente sau proporția lor este diferită. De data aceasta pornim de la iaurt și ulei de măsline, în care adăugăm un castravete (Fabio) curățat de coajă și de sâmburi, mărar, usturoi, sare, piper alb, mentă, zeamă de lămâie, miez de nucă tocat adăugat la final, după ce am trecut prin blender restul ingredientelor.
Supa de iaurt, cu mici diferențe privind aromele, eventual, este specifică și Libanului.
Supă rece cu măsline și anșoa
Odată ce am stabilit că supa nu este obligatoriu să fie fierbinte pentru a avea o masă delicioasă, putem deja face variațiuni pe teme date. Iar una dintre acestea este chiar cu pește! Sigur, vorbim de fileuri de anșoa conservate în ulei de măsline, dar este, totuși, carne! Este o supă de vară perfectă, ușoară și cu conținut scăzut de calorii, care combină, din nou, iaurtul grecesc și castraveții cu diverse ingrediente, de data aceasta măsline din care scoatem sâmburii și fileurile de anșoa. Evitați, pe cât posibil, să folosiți măsline fără sâmburi în general, pentru că sunt mult mai sărate decât celelalte, practic saramura le cuprinde prin pulpă, nu doar filtrată de coajă. Este recomandat să le cumpărați cu sâmburi și, cu puțin efort și câteva minute consumate, să scoateți voi sâmburii.
Supă rece de roșii, cu busuioc
Este supa ideală pentru sezonul roșiilor perfect coapte și extrem de dulci. Acestora li se adaugă ceapă, usturoi, 1-2 legături de busuioc proaspăt, în funcție de cantitatea de roșii, ardei gras, ardei iute, sare, piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie sau oțet de mere. Pasionații de smântână în bucate, pot să-și satisfacă fără griji capriciul. Se potrivește de minune, dar este bine și fără.
Supa de avocado
Aceasta este, probabil, un vis împlinit pentru toți nutriționiștii și bine-ar fi să o luăm în considerare din când în când. Pe lângă avocado, mai avem nevoie de iaurt gras, castravete, ardei gras, ardei iute, zeamă de lămâie și mirodenii. Cel mai important este, însă, ca avocado să fie copt, ready to eat se marchează, de obicei, pe ambalaj.
Dacă sunteți mari fani guacamole, puteți să schimbați castravetele cu roșie, să renunțați la iaurt și să dați apoi totul prin blender.
Supă de căpșuni
Probabil că sezonul căpșunilor se apropie de gata, dar cu siguranță sunt dulci, acum pe final. Iar dacă ați cumpărat prea mulți, nu ratați să încercați supa aceasta. Ca să dezambiguizăm, se numește supă și nu suc datorită ingredientelor folosite. Dacă ar fi cu zahăr și cu frișcă, sigur că am avea un fel de desert. Dar noi vom adăuga căpșunilor curățați și dați prin blender iaurt, usturoi, busuioc, sare și piper. Și zeamă de lămâie.
În aceeași idee puteți încerca o supă de piersici. Fructele tăiate se combină cu castraveți curățați de coajă și de sâmburi, ardei gras galben, oțet balsamic alb, ulei de măsline, usturoi, sare și totul se pune în blender. În farfurie, adăugați și brânză de capră, câteva frunze de busuioc și piper proaspăt.
În loc de concluzie, regula de bază este să alegeți fructe sau legume care pot fi consumate crude fără probleme. În mare, avem două linii, roșie sau verde. Adică pe bază de tomate sau de castraveți. Cu ajutorul iaurtului sau a crutoanelor, puteți da consistență supei alese. Pentru că la iaurt merge foarte bine usturoiul, atunci când alegeți această variantă adăugați nu mai mult de un cățel, apoi ierburi aromatice proaspete. Dacă alegeți ca bază roșiile, acestora li se potrivește foarte bine și ceapa, doar știm. Sarea și piperul nu lipsesc de niciunde, la fel uleiul de măsline și aciditatea, care poate fi, la alegere, din zeamă de lămâie sau oțet balsamic.
Și gata! Ați inventat o nouă supă.
Foto: pexels.com