Millefeuille, sau prăjitura cu o mie de foi, este un desert cu vechime, am putea spune. Chiar dacă nu se știe exact cine a avut ideea de a combina ingredientele, cele mai vechi rețete ale acestui desert rafinat apar în cărți de specialitate din secolul al XVI-lea. Noi am pregătit azi varianta de millefeuille cu ciocolată și vă putem garanta că este o prăjitură senzațională.
Millefeuille cu ciocolată
Porții
8
porțiiTimp preparare
45
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
1
hour15
minutesIngrediente
800 g foitaj (2 foi)
- Pentru cremă
500 ml lapte
55 g amidon
70 g unt
70 g zahăr + extra
Sare
5 galbenușuri
2 lingurițe de cacao
150 g ciocolată neagră
- Pentru topping
100 g ciocolată
130 ml smântână pentru frișcă
1 linguriță de esență de rom/vanilie
25 g unt
sare
Cum să faceți
- Pentru cremă, toarnă laptele într-o cratiță cu fund mai gros sau non-aderentă. Adaugă gălbenușurile, un praf de sare, amidonul și cacaua cernute, zahărul și amestecă cu un tel. Pune pe foc și amestecă continuu, să nu se lipească. Treptat, compoziția se va închega și devine cremoasă. Adaugă atunci ciocolata mărunțită și untul. Amestecă foarte bine, până la omogenizare. Ia de pe foc și lasă crema să se răcorească, acoperită cu o folie de bucătărie (pentru a nu face pojghiță deasupra). Pune-o apoi la frigider.
- Întinde foaia de aluat cu sucitorul, pe dimensiunea tăvii de copt. Pune-o în tava tapetată cu hârtie de copt și înțeap-o cu furculița din loc în loc. Presară puțin zahăr deasupra, acoperă cu o altă hârtie de copt și pune deasupra o altă tavă. Dă la cuptorul încins în prealabil și coace 15-25 de minute sau până aluatul a devenit auriu și este bine copt. Repetă procedura și pentru a doua foaie de aluat.
- Pentru glazură, adu la temperatura de fierbere smântâna și toarn-o peste ciocolata mărunțită într-un castronel. Amestecă energic după 2-3 minute, timp în care ciocolata a avut timp să se topească. Adaugă untul și aroma, omogenizează și lasă deoparte.
- După ce foile de aluat s-au răcit, suprapune-le și taie-le marginile cu ajutorul unui cuțit cu lama zimțată (cel de pâine, de exemplu). Scoate crema din frigider și aereaz-o cu ajutorul unui mixer pentru 1-2 minute.
- Umple foile cu crema de ciocolată și toarnă deasupra glazura răcorită (la temperatura camerei). Dă la rece pentru câteva ore.
Tags: ciocolată
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete