fbpx

Millefeuille cu ciocolată

millefeuille cu ciocolată

Millefeuille, sau prăjitura cu o mie de foi, este un desert cu vechime, am putea spune. Chiar dacă nu se știe exact cine a avut ideea de a combina ingredientele, cele mai vechi rețete ale acestui desert rafinat apar în cărți de specialitate din secolul al XVI-lea. Noi am pregătit azi varianta de millefeuille cu ciocolată și vă putem garanta că este o prăjitură senzațională.

millefeuille cu ciocolată

Millefeuille cu ciocolată

5.0 from 1 vote
Course: desertDifficulty: greu
Porții

8

porții
Timp preparare

45

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

1

hour 

15

minutes

Ingrediente

  • 800 g foitaj (2 foi)

  • Pentru cremă
  • 500 ml lapte

  • 55 g amidon

  • 70 g unt

  • 70 g zahăr + extra

  • Sare

  • 5 galbenușuri

  • 2 lingurițe de cacao

  • 150 g ciocolată neagră

  • Pentru topping
  • 100 g ciocolată

  • 130 ml smântână pentru frișcă

  • 1 linguriță de esență de rom/vanilie

  • 25 g unt

  • sare

Cum să faceți

  • Pentru cremă, toarnă laptele într-o cratiță cu fund mai gros sau non-aderentă. Adaugă gălbenușurile, un praf de sare, amidonul și cacaua cernute, zahărul și amestecă cu un tel. Pune pe foc și amestecă continuu, să nu se lipească. Treptat, compoziția se va închega și devine cremoasă. Adaugă atunci ciocolata mărunțită și untul. Amestecă foarte bine, până la omogenizare. Ia de pe foc și lasă crema să se răcorească, acoperită cu o folie de bucătărie (pentru a nu face pojghiță deasupra). Pune-o apoi la frigider.
  • Întinde foaia de aluat cu sucitorul, pe dimensiunea tăvii de copt. Pune-o în tava tapetată cu hârtie de copt și înțeap-o cu furculița din loc în loc. Presară puțin zahăr deasupra, acoperă cu o altă hârtie de copt și pune deasupra o altă tavă. Dă la cuptorul încins în prealabil și coace 15-25 de minute sau până aluatul a devenit auriu și este bine copt. Repetă procedura și pentru a doua foaie de aluat.
  • Pentru glazură, adu la temperatura de fierbere smântâna și toarn-o peste ciocolata mărunțită într-un castronel. Amestecă energic după 2-3 minute, timp în care ciocolata a avut timp să se topească. Adaugă untul și aroma, omogenizează și lasă deoparte.
  • După ce foile de aluat s-au răcit, suprapune-le și taie-le marginile cu ajutorul unui cuțit cu lama zimțată (cel de pâine, de exemplu). Scoate crema din frigider și aereaz-o cu ajutorul unui mixer pentru 1-2 minute.
  • Umple foile cu crema de ciocolată și toarnă deasupra glazura răcorită (la temperatura camerei). Dă la rece pentru câteva ore.
Tags: