
Cu toate că gogoșile sunt printre preferatele multora dintre noi, vă mai amintiți totuși de minciunele sau uscățele? Am dat de o rețetă într-un caiet în care, de-a lungul anilor, s-au strâns multe rețete. Și dacă tot am găsit-o, am și încercat-o. Și bine am făcut, pentru că suntem siguri că și voi o s-o pregătiți, mai ales că sunt gata în cel mult 40 de minute.

Minciunele (Uscățele)
Porții
8
porțiiTimp preparare
40
minutesTimp gătireminute
Timp total
40
minutesIngrediente
3 galbenușuri
100 g făină + extra (pentru pudrat masa de lucru)
2 linguri de zahăr tos
2 linguri de smântână, 30% grăsime
½ linguriță de esență de vanilie
Coaja de la ½ lămâie/portocală (opțional)
Ulei de floarea-soarelui
70 g zahăr pudră
Sare
Cum să faceți
- Bateți cu mixerul, nu mai mult de un minut, gălbenușurile cu zahărul tos și un praf de sare.
- Reduceți viteza mixerului și încorporați smântâna, vanilia, coaja de lămâie sau de portocală și făina. Compoziția e moale și lipicioasă, dar nu vă panicați, mai adăugați 1-2 linguri de făină, doar cât să se lege aluatul.
- Răsturnați-l pe masa de lucru pudrată cu făină și frământați-l de 50 de ori. Nu vă va lua mai mult de 3-4 minute, timp în care aluatul va deveni mai ferm. Împărțiți-l în două părți egale și înfoliați una dintre ele.
- Puneți o cratiță cu ulei la încins.
- Pudrați bine cu făină masa de lucru. Cu răbdare, întindeți prima bucată de aluat într-o foaie cu diametrul de 28-30 de cm. Cu cât veți reuși să întindeți aluatul mai bine, într-o foaie cât mai fină, cu atât minciunelele sau uscățelele, cum doriți să le spuneți, vor fi mai crocante! De aceea, este foarte important să lucrați (întindeți) aluatul pe o suprafață pudrată bine cu făină, să nu se lipească.
- Tăiați aluatul în fâșii de 2-2,5 cm lățime și pe fiecare dintre acestea în 3 sau 4. Crestați apoi fiecare fâșie de aluat în mijloc. Luați unul dintre capete și treceți-l prin crestătura din mijloc, astfel încât să formați o fundiță. Nu-i nimic complicat!
- Prăjiți-le în uleiul foarte bine încins, aproximativ 30 de secunde, până când devin aurii pe ambele părți. Scoteți-le cu o paletă și așezați-le pe un prosop de hârtie, apoi pudrați-le cu zahăr după ce s-au răcit.
Sfaturi
- Dacă vă plac foarte crocante, după ce le scoateți din ulei, puneți minciunelele într-o tavă tapetată cu hârtie și dați-o la cuptor, la 170 de grade, pentru 5 minute. Abia apoi pudrați-le cu zahăr.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete