fbpx

Musaca (rețeta grecească)

musaca

Laborioasă această musaca (rețeta grecească), dar merită toată munca. Noi am pregătit două salate drept garnitură – una simplă, din frunze verzi, și una grecească, cu roșii, castraveți, ceapă roșie, ardei gras, măsline kalamata și, desigur, brânză feta. Voi o alegeți pe cea care vă place mai mult!

musaca

Musaca (rețeta grecească)

5.0 from 2 votes
Course: prânzDifficulty: mediu
Porții

10

porții
Timp preparare

50

minutes
Timp gătire

1

hour 
Timp total

1

hour 

50

minutes

Ingrediente

  • 3 cartofi

  • 2 vinete

  • 3 dovlecei

  • Ulei de floarea-soarelui

  • Sare

  • Piper

  • Pentru umplutură
  • 500 g carne tocată de vită

  • 1 cutie de roșii tăiate în suc propriu

  • 1 ceapă

  • 1 cățel de usturoi

  • 1 linguriță de zahăr

  • 1 linguriță rasă de scorțișoară

  • 1 lingură de pastă de tomate

  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată

  • 2 linguri de ulei de măsline

  • 6 fire de pătrunjel verde

  • 10 frunze de busuioc proaspăt

  • 3 fire de oregano proaspăt

  • Sare

  • Piper

  • Pentru sosul Mornay (sosul alb)
  • 100 g unt

  • 100 g făină

  • 750 ml lapte, 3,5% grăsime

  • 3 galbenușuri

  • 100 g parmezan ras

  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Feliați vinetele și dovleceii. Turnați ulei într-un wok (sau orice altă tigaie încăpătoare) și prăjiți legumele. Noi am început cu feliile de cartofi și am încheiat cu cele de dovlecei. După ce s-au prăjit, scoateți legumele pe șervete de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. În cazul vinetelor, chiar presați-le ușor între prosoapele de hârtie, absorb mult mai mult ulei decât celelalte legume.
  • Între timp, căliți în uleiul de măsline ceapa și usturoiul tocate, adăugați carnea și amestecați. Țineți pe foc până scade zeama pe care o lasă carnea, puneți mirodeniile, pasta de tomate și zahărul. Amestecați și după 1-2 minute puneți și roșiile în suc propriu. Mai țineți pe foc 10 minute, până scade sosul. La final, puneți verdețurile tocate.
  • Pentru sosul Mornay, topiți untul într-un vas cu baza mai groasă. Puneți făina dintr-o dată și amestecați. Turnați apoi laptele, în 3-4 reprize, amestecând foarte bine cu telul pentru a preveni formarea cocoloașelor. Când sosul a deveni cremos, dați deoparte și încorporați gălbenușurile, unul câte unul, sare și piper după gust, parmezanul (din care păstrați 2 linguri).
  • Luați o tavă, noi am folosit una cu dimensiunile 38 x 25 cm, și începeți montarea cele mai grozave musacale pe care ați mâncat-o! La baza tăvii așezați un strat de cartofi, apoi unul de vinete și apoi dovleceii. Sare și piper după gust. Puneți apoi carnea și sosul alb.
  • Presărați deasupra parmezanul păstrat și dați la cuptor, la 180 de grade, o oră.

Sfaturi

  • Dacă nu vreți să prăjiți legumele feliate, le puteți așeza pe tavă tapetate cu hârtie, turnați deasupra lor puțin ulei de măsline și rumeniți-le în cuptor. Poate va dura puțin mai mult, dar cu siguranță vorbim și de mai puține calorii (!), și ceva mai puțină muncă.
Tags: