fbpx

Pâine cu bicarbonat

pâine cu bicarbonat

O cunoașteți, poate, și sub numele de soda bread, pentru că pâinea cu bicarbonat este o pâine irlandeză, extrem de ușor și rapid de pregătit. Nu am avut nevoie de timpi de dospire sau să frământăm aluatul și în mai puțin de oră, am și scos-o din cuptor. Și vă mai spunem doar că aveți nevoie de doar 4 ingrediente, așa că vă lăsăm rețeta mai jos, sigur v-am stârnit curiozitatea!

pâine cu bicarbonat

Pâine cu bicarbonat

5.0 from 1 vote
Course: pâine / chifleDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

40

minutes
Timp total

50

minutes

Ingrediente

  • 500 g făină + extra

  • 400 ml lapte bătut

  • 4 g bicarbonat

  • 4 g sare

  • 30 g unt

  • 1 ou

Cum să faceți

  • Încinge cuptorul la 210 grade Celsius.
  • Într-un castron încăpător, cerne făina împreună cu sarea și bicarbonatul, apoi încorporează untul tăiat cubulețe folosind o furculiță sau degetele.
  • Toarnă laptele bătut într-un castronel și adaugă oul, amestecă-le și toarnă ¾ din cantitatea de lichid peste amestecul de făină.
  • Cu mâna, încorporează lichidul în făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar nu foarte lipicios. Dacă mai este nevoie, adăugați câte puțin din amestecul păstrat – făinurile sunt diferite și pot absorbi sau nu mai mult lichid. Dă aluatului o formă rotundă.
  • Tapetează o tavă cu hârtie de copt, pudreaz-o cu făină și pune deasupra bila de aluat.
  • Cresteaz-o pe cele două diagonale și unge deasupra cu mixul de lapte bătut și ou rămas.
  • Coace 15 minute la 210 grade Celsius, apoi redu temperatura la 200 de grade și mai lasă în cuptor 30 de minute.
  • La final, pentru a testa dacă miezul este copt, ”ciocănește” fundul pâinii. Dacă sună a gol înseamnă că pâinea este coaptă. În caz contrar, mai las-o în cuptor 5 sau 10 minute.
  • Pune pâinea pe un grătar și feliaz-o doar după ce s-a răcit.