fbpx

Pâine fără frământare

pâine fără frământare

Unii i-ar spune pâinea leneșului. Dar noi nu ne supărăm, pentru că suntem bucuroși să putem așeza pe masă o pâine cu miez pufos și coajă crocantă fără să fi muncit serios la pregătirea aluatului, pentru că este chiar o pâine fără frământare. Ceva timp ai nevoie, pentru că e important să respecți pașii de dospire, dar cât aluatul crește poți face orice altceva.

pâine fără frământare

Pâine fără frământare

5.0 from 1 vote
Course: pâine / chifleDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

50

minutes
Timp dospire 1

1

ora
Timp dospire 2

60

minute
Timp dospire 3

60

minute
Timp total

1

hour 

10

minutes

Ingrediente

  • 200 g făină albă

  • 300 g făină integrală

  • 350 ml apă călduță

  • 7 g drojdie uscată (un pliculet)

  • 1 linguriță de sare

  • 30 ml ulei

Cum să faceți

  • Într-un castron încăpător pune făinurile, drojdia uscată, sarea și amestecă. Încorporează apoi, cu ajutorul unei linguri de lemn, apa călduță și uleiul. Amestecă doar cât să omogenizezi ingredientele.
  • Acoperă castronul cu o folie de plastic și lasă să dospească o oră – o oră și un sfert.
  • După trecerea timpului, amestecă aluatul de câteva ori. Acoperă din nou vasul cu folie și lasă să crească alte 60 de minute.
  • Pudrează masa de lucru cu făină și răstoarnă aluatul de pâine, apoi întinde-l cu degetele, astfel încât să-l poți plia.
  • Dă aluatului forma de pâine, presară deasupra făină (suficientă astfel încât să nu se lipească de șervet) și acoperă din nou. Lasă să dospească alte 60 de minute.
  • Între timp, încinge cuptorul la 230 de grade și pune la încins un vas cu capac – poți folosi vas de fontă sau orice cratiță emailată.
  • După ultima dospire, pune aluatul în vasul fierbinte (atenție să nu te arzi) și dă la cuptor pentru 30 de minute. Ia capacul apoi și mai lasă pâinea la copt încă 15-20 de minute.
  • Scoate pâinea pe un grătar și las-o să se răcească înainte de a o tăia.

Sfaturi

  • Pentru pregătirea rețetei de pâine fără frământare poți folosi făina albă în totalitate.