fbpx

Pâine la tavă

La prima vedere, ar putea să ți se pară dificil de pregătit rețeta de pâine la tavă. Dar, de fapt, frământatul aluatului durează doar 10 minute, iar dacă alegi să folosești robotul, nu muncești deloc. Face el singur toată munca, respectă doar minutele de frământat!

Pâine la tavă

5.0 from 1 vote
Course: pâine / chifleDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp dospire 1

30

minute
Timp dospire 2

30

minute
Timp total

45

minutes

Ingrediente

  • 430 g făină (12% proteine) + extra

  • 245 g apă caldă (aprox. 40°C)

  • 20 g ulei de măsline + extra

  • 7 g drojdie uscată (sau 15 g proaspătă)

  • 1 linguriță de unt moale

  • 6 g zahăr tos

  • 8 g sare

Cum să faceți

  • Amestecă zahărul cu apa până se dizolvă granulele. Adaugă drojdia È™i mai apoi uleiul. Lasă deoparte 5-10 minute.
  • Cerne făina È™i sarea într-un castron (uÈ™or încălzit), toarnă deasupra amestecul de apă cu drojdie. Amestecă cu o spatulă de lemn, iar când aluatul s-a legat, răstoarnă-l pe masa de lucru.
  • Frământă 10 minute, până capătă o textură fină È™i nu mai este lipicios. Dacă, în timpul frământării, aluatul se lipeÈ™te de mâini sau de suprafaÈ›a de lucru presară, treptat, câte o linguriță cu făină, nu mai mult.
  • Pune aluatul pentru pâine la tavă într-un castron uns cu ulei de măsline, acoperă cu un È™ervet È™i lasă 30 de minute într-un loc călduÈ›.
  • ÃŽntre timp, unge cu unt moale È™i o jumătate de linguriță cu ulei o tavă dreptunghiulară de 900 g (ca pentru cozonac).
  • Răstoarnă aluatul pe masa de lucru, aplatizează-l uÈ™or astfel încât să scoÈ›i bulele de aer, împătureÈ™te-l dându-i forma ovală.
  • Pune aluatul în tava unsă. Acoperă cu un È™ervet È™i mai lasă să crească 30 de minute.
  • Pudrează cu făină È™i dă la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. Coace 30 de minute È™i, dacă cuptorul nu coace uniform, întoarce tava la jumătatea timpului.
  • Scoate pâinea din tavă pe un grătar È™i feliază după ce s-a răcorit.