La prima vedere, ar putea să ți se pară dificil de pregătit rețeta de pâine la tavă. Dar, de fapt, frământatul aluatului durează doar 10 minute, iar dacă alegi să folosești robotul, nu muncești deloc. Face el singur toată munca, respectă doar minutele de frământat!
Pâine la tavă
Porții
8
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
30
minutesTimp dospire 1
30
minuteTimp dospire 2
30
minuteTimp total
45
minutesIngrediente
430 g făină (12% proteine) + extra
245 g apă caldă (aprox. 40°C)
20 g ulei de măsline + extra
7 g drojdie uscată (sau 15 g proaspătă)
1 linguriță de unt moale
6 g zahăr tos
8 g sare
Cum să faceți
- Amestecă zahărul cu apa până se dizolvă granulele. Adaugă drojdia și mai apoi uleiul. Lasă deoparte 5-10 minute.
- Cerne făina și sarea într-un castron (ușor încălzit), toarnă deasupra amestecul de apă cu drojdie. Amestecă cu o spatulă de lemn, iar când aluatul s-a legat, răstoarnă-l pe masa de lucru.
- Frământă 10 minute, până capătă o textură fină și nu mai este lipicios. Dacă, în timpul frământării, aluatul se lipește de mâini sau de suprafața de lucru presară, treptat, câte o linguriță cu făină, nu mai mult.
- Pune aluatul pentru pâine la tavă într-un castron uns cu ulei de măsline, acoperă cu un șervet și lasă 30 de minute într-un loc călduț.
- Între timp, unge cu unt moale și o jumătate de linguriță cu ulei o tavă dreptunghiulară de 900 g (ca pentru cozonac).
- Răstoarnă aluatul pe masa de lucru, aplatizează-l ușor astfel încât să scoți bulele de aer, împăturește-l dându-i forma ovală.
- Pune aluatul în tava unsă. Acoperă cu un șervet și mai lasă să crească 30 de minute.
- Pudrează cu făină și dă la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. Coace 30 de minute și, dacă cuptorul nu coace uniform, întoarce tava la jumătatea timpului.
- Scoate pâinea din tavă pe un grătar și feliază după ce s-a răcorit.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete