fbpx

Pâine turtită, adică turte

Pâinicile plate sunt printre cele mai vechi mâncăruri preparate de oameni, iar dovezi ale producției lor au fost găsite în locuri antice din Mesopotamia, Egiptul antic și civilizația hindusă. Nu-i de mirare că, sub diverse denumiri și cu mici variații de rețete, există în bucătăriile multor culturi.

Ce au în comun majoritatea acestor pâini turtite? Cele mai multe dintre ele sunt fără drojdie, doar din făină (tipul acesteia diferă în funcție zonă și de perioada istorică), apă și sare. De obicei se coc pe plită, fie ea de piatră sau de fontă, tot așa, în funcție de epocă. 

Iar când vorbim despre epocă, putem merge foarte departe în timp, pentru că acum câțiva ani, în 2018, un fel de pesmet carbonizat a fost găsit într-un sit Natufian din Iordania (Deșertul Negru), care datează din 12.400 î.Hr.. Analiza a arătat că erau probabil din turte și conținea orz sălbatic, grâu, ovăz și o specie de tuberculi.

Între cele mai cunoscute pâini turtite din lume sunt pita și naan, prima din zonele arabe, cealaltă dinspre India. În Europa lucrurile sunt puțin diferite.

Pita este o pâine micuță, rotundă și plată, dar goală pe dinăuntru, un element de bază al bucătăriei orientale de mai bine de 4.000 de ani. Inițial, a fost făcut cu o combinație de aluat proaspăt și maia. Este coaptă la temperaturi ridicate, astfel încât aluatul plat se extinde rapid, dezvoltând un buzunar format în abur pe interior. 

Yufka este o pâine tradițională turcească, din făină, apă, sare și ulei de măsline. Aluatul nedospit este de obicei rulat cu un sucitor până când capătă o consistență subțire ca hârtie. Se crede că yufka este o formă anterioară de aluat filo. Este, de fapt, ceea ce noi numim lipie. În 2016, UNESCO a introdus yufka în patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Naan este originară din India, numele exact asta însemnând: pâine. Conține făină albă, drojdie, ouă, lapte, sare și zahăr, coapte într-un cuptor tandoori. Forma sa tipică de lacrimă este obținută prin felul în care aluatul se lasă pe măsură ce se gătește pe pereții cuptorului. 

Tortilla, inițial o pâine de porumb, este egală cu cultura mexicană de mii de ani. Prima tortilla a fost creată din ingredientul de bază al culturilor indigene, porumbul. Odată cu sosirea conchistadorilor spanioli în zonă, în secolul al XV-lea, s-au întâmplat două lucruri: porumbul din rețetă a fost înlocuit cu grâu, iar apoi a ajuns în Europa.

Tarte flambée este din Alsacia, seamănă mai degrabă cu piadinele, decât cu pizza, dar este o combinație între cele două. Este plată, subțire, crocantă și coaptă la cuptor cu brânză, bacon și ceapă prăjită feliată subțire. Cunoscută și sub denumirea de flammeküche în Germania, tarta în flăcări își ia numele de la faptul că este coaptă în imediata apropiere a jarului fierbinte într-un cuptor de cărămidă.

Chiar dacă noi știm piadinele astăzi ca un fel de sandvici cu prosciutto, brânzeturi, roșii și o mână de rucola, Piada sau Piadina Romagnola a fost odată doar un aliment de bază pentru cei mai puțini norocoși, adesea făcută cu făină de porumb. 
Ca și celelalte pâinici turtite de prin lume, și turtele noastre pot fi făcute cu sau fără drojdie. De obicei le găsiți pe la târguri și festivaluri, ori sub denumirea de turte moldovenești ori plăcinte codrenești. Nu sunt identice, dar sunt ceea ce românii numesc turte în general. Rețeta noastră de turte fără drojdie, coapte în tigaie, v-o arătam aici. Din rețeta pentru pâine de casă, cu făină, apă și drojdie, puteți foarte bine să pregătiți turte la tigaie, cu sau fără umplutură. Așa veți avea la îndemână fără mare bătaie de cap o pâine proaspătă duminica dimineața!

Rețetă de turte cu drojdie

  • 320 g de făină 
  • 160 ml de apă călduță
  • 7 g drojdie de bere uscată
  • 55 ml ulei de măsline + extra
  • Sare
  • Rozmarin
  • Ulei vegetal pentru prăjit

Într-un castron, amestecați făina cu drojdia de bere. Adăugați uleiul de măsline, apa și amestecați până când aluatul absoarbe lichidul. Adăugați un praf de sare și frământați pentru a obține un aluat omogen. Se lasă să crească o oră sau până se dublează. Împărțiți aluatul în 5 bile, apoi le întindeți cu sucitorul și le prăjiți pe ambele părți până se umflă și devin aurii.

Rețetă de turte cu iaurt

  • 260 g făină + extra pentru masa de lucru
  • 200 g iaurt grecesc
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de sare
  • unt topit pentru uns deasupra

Amestecați într-un castron făina cu praful de copt și sarea, apoi încorporați iaurtul. Frământați 5 minute, până când aluatul devine fin și omogen. Mai rulați aluatul pe masa de lucru pudrată cu făină și împărțiți-l în 6 bucăți, pe care le acoperiți cu un prosop pentru 30 de minute. Puteți sări peste timpul de dospire, dacă vă grăbiți. Întindeți bucățile de aluat cu sucitorul sau cu palmele și le coaceți într-o tigaie bine încinsă, fără s-o ungeți cu grăsime. După câteva minute, veți observa că pâinea va începe să se umfle. Asta e bine 🙂 După ce s-a rumenit frumos, o întoarceți cu spatula. Când e gata, o scoateți pe o farfurie și o ungeți cu unt. Păstrați turtele calde în folie în timp ce continuați să le faceți pe celelalte.

Rețetă de turte cu untură

  • 360 g făină + extra
  • 70 g untură
  • 230 ml apă fierbinte
  • 1½ lingurițe de praf de copt
  • 2 lingurițe de sare

Adăugați făina, untura, sarea și praful de copt într-un castron mare și folosiți o furculiță sau mâinile pentru a le sfărâma într-un amestec nisipos. Se toarnă apa și se amestecă până se formează un aluat. Pudrați cu făina ușor o suprafață plană și frământați aluatul cu mâna timp de 10 minute. Acoperiți aluatul cu un prosop umed și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute. Împărțiți aluatul în 8 bucăți egale și dați-le forma rotundă. Acoperiți biluțele de aluat cu un prosop umed. Scoateți câte o minge de aluat și rulați într-un disc de 20 cm (cu aproximație). Coaceți turtele în tigaia bine încinsă, neunsă, 20-22 secunde, o întoarceți și gătiți încă 20 de secunde, până când începeți să vedeți bule mari. Acoperiți turtele coapte într-un prosop pentru a se menține calde și repetați procesul de gătire cu biluțele rămase de aluat.

Rețetă de turte de post

  • 400 grame de făină 
  • 200 ml apă la temperatura camerei
  • 1 linguriță de sare
  • 2-3 linguri de ulei de măsline

Amestecați toate ingredientele și frământați aluatul 10-12 minute, îl acoperiți și îl lăsați să se odihnească 30 de minute. Împărțiți aluatul în 7-8 bucăți și le dați forma rotundă, apoi le lăsați alte 10 minute, să se relaxeze glutenul. Le întindeți pe rând și le coaceți 1-2 minute pe fiecare parte.

Surse documentare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Flatbread