Pasca cu brânză dulce și stafide este desertul tradițional pe care e greu să nu-l regăsești pe masa de Paște. Cu siguranță, nu e cel mai rapid desert, dar dacă îl faceți cu bucurie și răbdare, recompensa va veni de la prima degustare.
Pască cu brânză dulce și stafide
Porții
2
bucăți de pascăTimp preparare
30
minutesTimp gătire
1
hourTimp de dospire
105
minuteTimp total
1
hour30
minutesIngrediente
500 g făină + extra pentru masa de lucru
4 galbenușuri + 1 ou pentru uns
300 ml lapte cald
70 g zahăr + 1 lingură (pentru maia)
100 g unt moale
20 g drojdie proaspătă
2 plicuri de zahăr vanilinat
Sare
Coajă de lămâie (și/sau de portocală)
- Pentru umplutură
400 g brânză de vaci
50 g stafide
2 ouă
50 g zahăr
2 plicuri zahar vanilinat
Coajă de lămâie (și/sau de portocală)
Sare
Cum să faceți
- Începeți prin a pregăti maiaua. Într-un castron, puneți drojdia, 1 lingură de zahăr și una de făină. Adăugați câteva linguri de lapte și amestecați. Lăsați 15 minute la dospit..
- În vasul robotului de bucătărie puneți făina, maiaua, gălbenușurile, zahărul, coaja de lămâie, sarea și vanilia.
- Dați drumul robotului la viteza mică și turnați în fir subțire laptele. După ce aluatul s-a legat, adăugați treptat și untul moale, tăiat în cubulețe.
- După 10-15 minute de frământat, aluatul va fi moale și puțin lipicios. Îl scoateți pe masa de lucru și îl bateți de câteva ori, să se relaxeze fibrele de gluten. Îl așezați apoi într-un vas pudrat cu făină și îl lăsați la crescut o oră sau până își dublează volumul.
- Amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius.
- După trecerea timpului de dospire, împărțiți aluatul în 4 bucăți.
- Întindeți prima bucată într-o foaie cu diametrul tăvii de copt. Prima tavă folosită are diametrul de 26 cm, am uns-o cu unt și am tapetat baza cu hârtie de copt.
- Din a doua bucată de aluat, împărțită în două, modelați suluri lungi pe care apoi le împletiți și le așezați în tava de copt, lipindu-le ușor de marginile tăvii.
- Turnați ceva mai mult de jumătate din compoziția de brânză dulce și stafide, dar să nu depășească înălțimea sulurilor de aluat. Acoperiți cu folie și lăsați la dospit încă 30 de minute.
- Ungeți cu ou bătut atât aluatul, cât și compoziția de brânză și coaceți 50-60 de minute sau până când pasca noastră a devenit rumenă.
- Din aluatul rămas am mai făcut o pască cu diametrul de 24 de cm.
Rețetă video
Sfaturi
- Dacă amestecul de brânză dulce e prea moale (semn că brânza nu a fost scursă), adăugați 2-3 linguri de griș.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete