Ușor de pregătit, mai ales dacă ai în cămară o făină de bună calitate, rețeta de plăcintă cu brânză nu are nevoie de timpi suplimentari pentru dospit și o poți servi celor dragi în aproximativ o oră.
Plăcintă cu brânză
Porții
8
porțiiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
1
hourIngrediente
- Pentru aluat
500 g făină + extra
7 g drojdie uscată (sau 25 g proaspătă)
200 ml amestec de unt topit și ulei (sau chiar 300 ml, în funcție de tipul de făină folosit)
300 ml apă călduță
1 ou
2 linguri de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
1/2 linguriță de sare
1 ou pentru uns (opțional)
Zahăr pudră
- Pentru umplutură
800 g brânză de vaci (bine scursă de zer)
3 linguri de zahăr
2 ouă mari (sau 3 mici)
1 fiolă de esență de vanilie
Cum să faceți
- În funcție de făina folosită, aceasta poate să absoarbă mai mult sau mai puțin lichid, astfel că va trebui să jonglezi cu cantitatea de grăsime astfel încât aluatul de devină, în final, moale, elastic și să se dezlipească de pe mâini și de pe vasul de frământat.
- Pune toate ingredientele pentru umplutură într-un castron și amestecă-le. Încinge cuptorul la 170 de grade.
- În vasul cu apă călduță dizolvă drojdia și zahărul. Lasă deoparte 5-10 minute. Cerne făina și sarea într-un castron încăpător, fă o adâncitură în mijloc și pune zahărul vanilat, oul bătut, apa cu drojdie și jumătate din cantitatea de grăsime. Amestecă cu o lingură de lemn apoi, pe măsură ce aluatul se leagă, frământă-l cu mâna. La nevoie, mai adaugă câte o lingură din amestecul de unt și ulei sau cu făină și continuă frământarea, nu mai mult de 10 minute. Când aluatul are o consistență moale, se frământă foarte ușor și se dezlipește de vas/mâini este gata. Împarte-l în 5 părți egale și întinde-le, separat, în foi cât mai subțiri pe masa pudrată cu făină.
- Pune pe fiecare foaie câte o parte din umplutura de brânză, întinde-o cu o spatulă sau dosul unei linguri și rulează. Pune rulourile pe tava tapetată cu hârtie, cu ceva spațiu între ele. Unge-le sau nu cu ou bătut, după preferință, și dă-le la copt 20-30 de minute, în funcție de cuptor. Dacă acesta nu coace uniform, la jumătatea timpului întoarce tava. Scoate tava, pudrează cu zahăr și taie plăcinta cu brânză după ce s-a răcorit.
Sfaturi
- Pentru aceste plăcinte am folosit făină ungurească, tip BF 55, cu o textură mai granulată. Am folosit 150 ml din cantitatea de unt și ulei și, în timpul frământării în vas am adăugat, pe rând, două linguri cu făină. Aluatul a fost foarte fraged și elastic la întins.
Tags: brânză
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete