fbpx

Prăjitura Jerbo

prăjitură Jerbo

Cunoscută și sub numele de Greta Garbo sau Zserbo, în limba maghiară, prăjitura Jerbo este un desert cu foi dospite, gem de caise, nuci măcinate acoperit de o glazură fină de cacao. Este o prăjitură al cărui gust devine și mai bun pe măsură ce zilele trec, astfel că o puteți păstra mai mult timp.

prăjitură Jerbo

Prăjitura Jerbo

5.0 from 3 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

12

porții
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp dospire

60

minute
Timp total

1

hour 

5

minutes

Ingrediente

  • 500 g făină, tip 550 (de prăjituri)

  • 20 g drojdie proaspătă

  • 250 g unt, la temperatura camerei

  • 100 ml lapte călduț

  • 1 linguriță de zahăr

  • 4 galbenușuri

  • Sare

  • Pentru umplutură
  • 700 g gem de caise

  • 350 g nucă măcinată

  • 250 g zahăr pudră

  • 2 plicuri de zahăr vanilat

  • Pentru glazură
  • 5 linguri de cacao (noi am folosit neagră)

  • 5 linguri de zahăr pudră

  • 7 linguri de apă

  • 80 g unt, la temperatura camerei

  • 2 linguri de zeamă de lămâie

Cum să faceți

  • Faceți o maia din drojdie, lapte și zahăr. O lăsați deoparte 5-10 minute.
  • Într-un castron, amestecați făina cu un praf de sare, untul, gălbenușurile și maiaua crescută. Frământați câteva minute și împărțiți aluatul în 4 bile. Le acoperiți cu o folie și lăsați să crească o oră.
  • Între timp, pentru a vă ușura munca de asamblare a prăjiturii, pregătiți umpluturile. Combinați nucile cu zahărul pudră și aroma și împărțiți amestecul în 3 castronele. Am folosit cântarul, pentru a avea straturi egale de umplutură!
  • Dacă gemul de caise are și bucăți de fructe prin el, v-ar ajuta să le sfărâmați cu o furculiță sau, mai ușor, să le zdrobiți cu mixerul vertical. La final, împărțiți gemul în 3 castronele.
  • După dospire, întindeți pe rând câte o foaie. A noastră a fost de 28×32 cm.
  • Așezați prima foaie direct în tavă, puneți deasupra prima porție de gem și o întindeți ușor, apoi presărați prima porție de nucă și zahăr. Repetați pașii, astfel încât ultima foaie rămâne neunsă. O înțepați din loc în loc cu furculița și coaceți prăjitura 35-40 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea mult deasupra, acoperiți-o cu foaie de copt. După ce o scoateți, lăsați să se răcească pe un grătar. Dacă marginile s-a rumenit, le tăiați după ce prăjitura s-a răcit.
  • Pentru glazură, puneți pe foc apa, untul, cacaua și zahărul pudră. Omogenizați și dacă amestecul este prea gros, mai adăugați, treptat, 1-2 linguri de apă. După ce o luați de pe foc, adăugați zeama de lămâie, amestecați și turnați glazura peste prăjitura bine răcită. După ce s-a întărit și glazura, puteți tăia desertul.

Sfaturi

  • Glazura de cacao o puteți înlocui cu una de ciocolată topită la baie de aburi în care ați pus și un cubuleț de unt, pentru luciu.
Tags: