
Cunoscută și sub numele de Greta Garbo sau Zserbo, în limba maghiară, prăjitura Jerbo este un desert cu foi dospite, gem de caise, nuci măcinate acoperit de o glazură fină de cacao. Este o prăjitură al cărui gust devine și mai bun pe măsură ce zilele trec, astfel că o puteți păstra mai mult timp.

Prăjitura Jerbo
12
porții30
minutes35
minutes60
minute1
hour5
minutesIngrediente
500 g 500 făină, tip 550 (de prăjituri)
20 g 20 drojdie proaspătă
250 g 250 unt, la temperatura camerei
100 ml 100 lapte călduț
1 linguriță 1 de zahăr
4 4 galbenușuri
Sare
- Pentru umplutură
700 g 700 gem de caise
350 g 350 nucă măcinată
250 g 250 zahăr pudră
2 plicuri 2 de zahăr vanilat
- Pentru glazură
5 linguri 5 de cacao (noi am folosit neagră)
5 linguri 5 de zahăr pudră
7 linguri 7 de apă
80 g 80 unt, la temperatura camerei
2 linguri 2 de zeamă de lămâie
Cum să faceți
- Faceți o maia din drojdie, lapte și zahăr. O lăsați deoparte 5-10 minute.
- Într-un castron, amestecați făina cu un praf de sare, untul, gălbenușurile și maiaua crescută. Frământați câteva minute și împărțiți aluatul în 4 bile. Le acoperiți cu o folie și lăsați să crească o oră.
- Între timp, pentru a vă ușura munca de asamblare a prăjiturii, pregătiți umpluturile. Combinați nucile cu zahărul pudră și aroma și împărțiți amestecul în 3 castronele. Am folosit cântarul, pentru a avea straturi egale de umplutură!
- Dacă gemul de caise are și bucăți de fructe prin el, v-ar ajuta să le sfărâmați cu o furculiță sau, mai ușor, să le zdrobiți cu mixerul vertical. La final, împărțiți gemul în 3 castronele.
- După dospire, întindeÈ›i pe rând câte o foaie. A noastră a fost de 28×32 cm.
- Așezați prima foaie direct în tavă, puneți deasupra prima porție de gem și o întindeți ușor, apoi presărați prima porție de nucă și zahăr. Repetați pașii, astfel încât ultima foaie rămâne neunsă. O înțepați din loc în loc cu furculița și coaceți prăjitura 35-40 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea mult deasupra, acoperiți-o cu foaie de copt. După ce o scoateți, lăsați să se răcească pe un grătar. Dacă marginile s-a rumenit, le tăiați după ce prăjitura s-a răcit.
- Pentru glazură, puneți pe foc apa, untul, cacaua și zahărul pudră. Omogenizați și dacă amestecul este prea gros, mai adăugați, treptat, 1-2 linguri de apă. După ce o luați de pe foc, adăugați zeama de lămâie, amestecați și turnați glazura peste prăjitura bine răcită. După ce s-a întărit și glazura, puteți tăia desertul.
Sfaturi
- Glazura de cacao o puteți înlocui cu una de ciocolată topită la baie de aburi în care ați pus și un cubuleț de unt, pentru luciu.