Cunoscută și sub numele de Greta Garbo sau Zserbo, în limba maghiară, prăjitura Jerbo este un desert cu foi dospite, gem de caise, nuci măcinate acoperit de o glazură fină de cacao. Este o prăjitură al cărui gust devine și mai bun pe măsură ce zilele trec, astfel că o puteți păstra mai mult timp.
Prăjitura Jerbo
Porții
12
porțiiTimp preparare
30
minutesTimp gătire
35
minutesTimp dospire
60
minuteTimp total
1
hour5
minutesIngrediente
500 g făină, tip 550 (de prăjituri)
20 g drojdie proaspătă
250 g unt, la temperatura camerei
100 ml lapte călduț
1 linguriță de zahăr
4 galbenușuri
Sare
- Pentru umplutură
700 g gem de caise
350 g nucă măcinată
250 g zahăr pudră
2 plicuri de zahăr vanilat
- Pentru glazură
5 linguri de cacao (noi am folosit neagră)
5 linguri de zahăr pudră
7 linguri de apă
80 g unt, la temperatura camerei
2 linguri de zeamă de lămâie
Cum să faceți
- Faceți o maia din drojdie, lapte și zahăr. O lăsați deoparte 5-10 minute.
- Într-un castron, amestecați făina cu un praf de sare, untul, gălbenușurile și maiaua crescută. Frământați câteva minute și împărțiți aluatul în 4 bile. Le acoperiți cu o folie și lăsați să crească o oră.
- Între timp, pentru a vă ușura munca de asamblare a prăjiturii, pregătiți umpluturile. Combinați nucile cu zahărul pudră și aroma și împărțiți amestecul în 3 castronele. Am folosit cântarul, pentru a avea straturi egale de umplutură!
- Dacă gemul de caise are și bucăți de fructe prin el, v-ar ajuta să le sfărâmați cu o furculiță sau, mai ușor, să le zdrobiți cu mixerul vertical. La final, împărțiți gemul în 3 castronele.
- După dospire, întindeți pe rând câte o foaie. A noastră a fost de 28×32 cm.
- Așezați prima foaie direct în tavă, puneți deasupra prima porție de gem și o întindeți ușor, apoi presărați prima porție de nucă și zahăr. Repetați pașii, astfel încât ultima foaie rămâne neunsă. O înțepați din loc în loc cu furculița și coaceți prăjitura 35-40 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea mult deasupra, acoperiți-o cu foaie de copt. După ce o scoateți, lăsați să se răcească pe un grătar. Dacă marginile s-a rumenit, le tăiați după ce prăjitura s-a răcit.
- Pentru glazură, puneți pe foc apa, untul, cacaua și zahărul pudră. Omogenizați și dacă amestecul este prea gros, mai adăugați, treptat, 1-2 linguri de apă. După ce o luați de pe foc, adăugați zeama de lămâie, amestecați și turnați glazura peste prăjitura bine răcită. După ce s-a întărit și glazura, puteți tăia desertul.
Sfaturi
- Glazura de cacao o puteți înlocui cu una de ciocolată topită la baie de aburi în care ați pus și un cubuleț de unt, pentru luciu.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete