fbpx

Prăjitura Jerbo

prăjitură Jerbo

Cunoscută și sub numele de Greta Garbo sau Zserbo, în limba maghiară, prăjitura Jerbo este un desert cu foi dospite, gem de caise, nuci măcinate acoperit de o glazură fină de cacao. Este o prăjitură al cărui gust devine și mai bun pe măsură ce zilele trec, astfel că o puteți păstra mai mult timp.

prăjitură Jerbo

Prăjitura Jerbo

5 from 3 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

12

porții
Timp preparare

30

minutes
Timp gătire

35

minutes
Timp dospire

60

minute
Timp total

1

hour 

5

minutes

Ingrediente

  • 500 g 500 făină, tip 550 (de prăjituri)

  • 20 g 20 drojdie proaspătă

  • 250 g 250 unt, la temperatura camerei

  • 100 ml 100 lapte călduÈ›

  • 1 linguriță 1 de zahăr

  • 4 4 galbenuÈ™uri

  • Sare

  • Pentru umplutură
  • 700 g 700 gem de caise

  • 350 g 350 nucă măcinată

  • 250 g 250 zahăr pudră

  • 2 plicuri 2 de zahăr vanilat

  • Pentru glazură
  • 5 linguri 5 de cacao (noi am folosit neagră)

  • 5 linguri 5 de zahăr pudră

  • 7 linguri 7 de apă

  • 80 g 80 unt, la temperatura camerei

  • 2 linguri 2 de zeamă de lămâie

Cum să faceți

  • FaceÈ›i o maia din drojdie, lapte È™i zahăr. O lăsaÈ›i deoparte 5-10 minute.
  • ÃŽntr-un castron, amestecaÈ›i făina cu un praf de sare, untul, gălbenuÈ™urile È™i maiaua crescută. FrământaÈ›i câteva minute È™i împărÈ›iÈ›i aluatul în 4 bile. Le acoperiÈ›i cu o folie È™i lăsaÈ›i să crească o oră.
  • ÃŽntre timp, pentru a vă uÈ™ura munca de asamblare a prăjiturii, pregătiÈ›i umpluturile. CombinaÈ›i nucile cu zahărul pudră È™i aroma È™i împărÈ›iÈ›i amestecul în 3 castronele. Am folosit cântarul, pentru a avea straturi egale de umplutură!
  • Dacă gemul de caise are È™i bucăți de fructe prin el, v-ar ajuta să le sfărâmaÈ›i cu o furculiță sau, mai uÈ™or, să le zdrobiÈ›i cu mixerul vertical. La final, împărÈ›iÈ›i gemul în 3 castronele.
  • După dospire, întindeÈ›i pe rând câte o foaie. A noastră a fost de 28×32 cm.
  • AÈ™ezaÈ›i prima foaie direct în tavă, puneÈ›i deasupra prima porÈ›ie de gem È™i o întindeÈ›i uÈ™or, apoi presăraÈ›i prima porÈ›ie de nucă È™i zahăr. RepetaÈ›i paÈ™ii, astfel încât ultima foaie rămâne neunsă. O înÈ›epaÈ›i din loc în loc cu furculiÈ›a È™i coaceÈ›i prăjitura 35-40 de minute la 180 de grade. Dacă se rumeneÈ™te prea mult deasupra, acoperiÈ›i-o cu foaie de copt. După ce o scoateÈ›i, lăsaÈ›i să se răcească pe un grătar. Dacă marginile s-a rumenit, le tăiaÈ›i după ce prăjitura s-a răcit.
  • Pentru glazură, puneÈ›i pe foc apa, untul, cacaua È™i zahărul pudră. OmogenizaÈ›i È™i dacă amestecul este prea gros, mai adăugaÈ›i, treptat, 1-2 linguri de apă. După ce o luaÈ›i de pe foc, adăugaÈ›i zeama de lămâie, amestecaÈ›i È™i turnaÈ›i glazura peste prăjitura bine răcită. După ce s-a întărit È™i glazura, puteÈ›i tăia desertul.

Sfaturi

  • Glazura de cacao o puteÈ›i înlocui cu una de ciocolată topită la baie de aburi în care aÈ›i pus È™i un cubuleÈ› de unt, pentru luciu.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal