În copilărie o știam drept prăjitura ”televizor”, apoi am aflat că i se mai spune și Budapesta. Oricare i-ar fi numele, vă spunem că e o prăjitură absolut minunată. E laborioasă, are mulți pași, dar nu sunt complicați. Cel mai greu, pentru noi, este să rezistăm până a doua zi, când o putem mânca. Și da, e una dintre acele prăjituri care devin mai bune pe măsură ce zilele trec. Doar să mai fie 🙂
Prăjitura ”televizor”
12
porții1
hour30
minutes40
minutes2
hours10
minutesIngrediente
- Pentru foile cu cacao
250 g făină
50 g unt
50 g zahăr
2 ouă
2 linguri cacao
1 linguriță de amoniac, stins cu o linguriță de zeamă de lămâie/oțet
- Pentru foaia de pandișpan
4 ouă
160 g făină
150 g zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilinat
1 linguriță de amoniac, stins cu o linguriță de zeamă de lămâie/oțet
Sare
- Pentru cremă
1 l lapte
7 linguri de făină
200 g unt
250 g zahăr pudră
2 pachete de zahăr vanilinat
Sare
Cum să faceți
- Pentru foile de cacao, frământați un aluat din toate ingredientele. Îl împărțiți în două părți egale și întindeți foile pe dimensiunea tăvii de copt. Noi am folosit-o pe cea de la aragaz. Așezați câte o foaie pe dosul tăvii, tapetat cu hârtie de copt și le dați la cuptor, la 180 de grade, 6-8 minute. Când scoateți foaia trebuie să fie moale, pe întărește pe măsură ce se răcește. Procedați la fel și pentru a doua foaie.
- Pentru foaia de pandișpan bateți spumă albușurile cu un praf de sare, iar gălbenușurile le frecați spumă cu zahărul și vanilia. Adăugați făina, amoniacul stins și amestecați ușor, cu telul/lingura. La final, încorporați treptat spuma de albușuri. Turnați compoziția într-o tavă pe măsura celei folosite la coptul foilor cu cacao, tapetată și ea cu hârtie de copt. Coaceți 20-30 de minute, la 180 de grade.
- Pentru cremă, amestecați făina cu zahărul, vanilia, un praf de sare și laptele rece, apoi puneți vasul pe foc și amestecați mereu, să nu se lipească, până devine o cremă fină. Luați de pe foc și încoporați untul. Acoperiți cu o folie alimentară și lăsați să se răcorească.
- Asamblați prăjitura: la bază, o foaie cu cacao. Puneți o jumătate din crema ușor călduță, acoperiți cu pandișpanul, apoi puneți și restul de cremă și deasupra a doua foaie de cacao. Puneți deasupra un fund de lemn sau o altă greutate și dați prăjitura într-un loc mai răcoros până a doua zi când o porționați în bucăți potrivit de mici. Pudrați deasupra cu zahăr sau îi faceți o glazură de cacao din 150 g de zahăr, 50 g unt, 3 linguri de cacao bună (de preferat cu 20% grăsime), 3 linguri de apă și esență de vanilie ori de rom – le puneți pe foc mic sau baie de aburi și le amestecați până obțineți o cremă fină, pe care o turnați deasupra prăjiturii în dimineața zilei când o tăiați.