fbpx

Pui cu sos cremos

pui cu sos cremos

Cunoscută și sub numele de pui fricassee, această rețetă din bucătăria franțuzească are un aer ușor rustic. În definitiv, este un pui cu sos cremos în care suntem siguri că abia așteptați să înmuiați un colț de pâine proaspătă. Noi așa am făcut după ce-am terminat de gătit. Dar dacă rezistați ispitei de moment, optați pentru o garnitură de orez simplu sau cartofi piure.

pui cu sos cremos

Pui cu sos cremos

5.0 from 1 vote
Course: cu carne, prânzDifficulty: ușor
Porții

6

porții
Timp preparare

20

minutes
Timp gătire

55

minutes
Timp total

1

hour 

15

minutes

Ingrediente

  • 1 pui întreg

  • 50 g unt

  • 1 ceapă

  • 1 morcov

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • 1 tulpină apio (opțional)

  • 10 ciuperci champignon

  • 2 linguri rase de făină

  • 160 ml vin alb sec

  • 1 l supă clară (de legume sau pasăre)

  • 2 crenguțe de pătrunjel

  • 2 crenguțe de cimbru

  • 1 foaie de dafin

  • 2 gălbenușuri la temperatura camerei

  • 60 ml smântână

  • 2 linguri de pătrunjel, tocat fin (sau tarhon)

  • 2 linguri de zeamă de lămâie

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Porționați puiul în 10-11 bucăți. Condimentați carnea, pe ambele părți, cu sare și piper.
  • Încingeți uleiul și untul într-o cratiță sau o tigaie de fontă și rumeniți bucățile de pui, aproximativ 10 minute, pe ambele fețe. Este important ca pielea să devină aurie și apetisantă. Scoteți-le într-un castron.
  • În grăsimea rămasă, sotați ceapa, morcovul și țelina apio tăiate aproximativ 8-10 minute sau până când devin moi.
  • Adăugați ciupercile tăiate, amestecați ocazional, iar după 4-5 minute, puneți făina și continuați să amestecați, să nu se formeze cocoloașe.
  • După 1-2 minute, turnați vinul și lăsați să dea câteva clocote, timp în care sosul ar trebui să se îngroașe. Puneți și supa (o puteți înlocui cu apă) și amestecați.
  • Așezați deasupra bucățile de pui (cu tot cu zeama pe care probabil au lăsat-o în castron.
  • Legați cu ață pătrunjelul, cimbrul și foaia de dafin și puneți buchetul în sos, lângă pui. După ce dă 1-2 clocote, reduceți intensitatea focului și lăsați pe foc 30 de minute, timp în care carnea a devenit fragedă și o puteți străpunge ușor cu furculița.
  • Scoateți bucățile de pui și îndepărtați ierburile. Acum urmează desăvârșirea celui mai cremos sos. Bateți gălbenușurile cu smântâna și un praf de sare și de piper. Adăugați câteva linguri de sos fierbinte, amestecați și turnați apoi amestecul în sos.
  • Puneți din nou puiul în cratiță, adăugați tarhonul, zeama de lămâie și mai țineți pe foc 2-3 minute.
Tags: