Pui la cuptor, asezonat cu unt și plante aromatice și copt îndelung, cât să capete crusta aceea minunată și apetisantă. Pregătește-l pentru o masă în familie, fiecare va căpăta astfel bucățica de carne favorită!
Pui la cuptor
Porții
4
porțiiTimp preparare
15
minutesTimp gătire
1
hour30
minutesTimp total
1
hour45
minutesIngrediente
1 pui
150 g unt moale, la temperatura camerei
1 lamâie
3 fire de cimbru proaspăt
3 fire de rozmarin proaspăt
4 fire de usturoi verde
100 ml vin alb
Boia dulce (opțional)
Sare
Piper
Cum să faceți
- Într-un castronel, amestecă untul moale cu cimbrul și rozmarinul tocate foarte mărunt și zeama de la o jumătate de lămâie. Dacă nu aveți plante aromatice proaspete, folosiți-le cu încredere pe cele uscate.
- Încălzește cuptorul la 200 de grade.
- Desprinde ușor pielea din zona pieptului de pui, astfel încât să creezi un ”buzunar” în care pune o parte din crema de unt aromată și presează ușor, astfel încât să distribui amestecul pe o zonă cât mai întinsă. Procedează la fel și pentru cealaltă parte a puiului.
- Cu untul rămas, unge puiul la exterior, sărează și pipărează după gust. Pentru o culoare aurie, folosește boiaua cu încredere.
- Pentru aromă în plus, pune în interiorul puiului jumătatea de lămâie rămasă și firele de usturoi, sare și piper după gust.
- Așază puiul în tava de copt, stropește-l cu vinul alb și adaugă 3-4 linguri cu apă. Dacă în timpul coacerii sosul scade prea mult, completează cu un amestec de apă și vin.
- Coace aproximativ 90 de minute, chiar mai mult dacă puiul este mare, stropind carnea cu sosul din tavă cât de des poți.
Sfaturi
- Scoate puiul din frigider și lasă-l să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l pregăti și băga în cuptor.
Tags: pui
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete