fbpx

Pui la cuptor

pui la cuptor

Pui la cuptor, asezonat cu unt și plante aromatice și copt îndelung, cât să capete crusta aceea minunată și apetisantă. Pregătește-l pentru o masă în familie, fiecare va căpăta astfel bucățica de carne favorită!

pui la cuptor

Pui la cuptor

5.0 from 1 vote
Course: cu carne, prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

1

hour 

30

minutes
Timp total

1

hour 

45

minutes

Ingrediente

  • 1 pui

  • 150 g unt moale, la temperatura camerei

  • 1 lamâie

  • 3 fire de cimbru proaspăt

  • 3 fire de rozmarin proaspăt

  • 4 fire de usturoi verde

  • 100 ml vin alb

  • Boia dulce (opțional)

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Într-un castronel, amestecă untul moale cu cimbrul și rozmarinul tocate foarte mărunt și zeama de la o jumătate de lămâie. Dacă nu aveți plante aromatice proaspete, folosiți-le cu încredere pe cele uscate.
  • Încălzește cuptorul la 200 de grade.
  • Desprinde ușor pielea din zona pieptului de pui, astfel încât să creezi un ”buzunar” în care pune o parte din crema de unt aromată și presează ușor, astfel încât să distribui amestecul pe o zonă cât mai întinsă. Procedează la fel și pentru cealaltă parte a puiului.
  • Cu untul rămas, unge puiul la exterior, sărează și pipărează după gust. Pentru o culoare aurie, folosește boiaua cu încredere.
  • Pentru aromă în plus, pune în interiorul puiului jumătatea de lămâie rămasă și firele de usturoi, sare și piper după gust.
  • Așază puiul în tava de copt, stropește-l cu vinul alb și adaugă 3-4 linguri cu apă. Dacă în timpul coacerii sosul scade prea mult, completează cu un amestec de apă și vin.
  • Coace aproximativ 90 de minute, chiar mai mult dacă puiul este mare, stropind carnea cu sosul din tavă cât de des poți.

Sfaturi

  • Scoate puiul din frigider și lasă-l să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l pregăti și băga în cuptor.
Tags: