Cu boabe mari sau mărunte, cu gust tămâios ori parfumați și dulci, strugurii sunt vedetele toamnei. Sunt un aliat pentru sănătate și frumusețe, dar și ingredientul preferat pentru deserturi, murături sau, de ce nu i-am încerca, în sosuri pentru fripturi.
Strugurii, aliat pentru sănătate
- Întăresc sistemul imunitar
- Energizează organismul
- Sâmburii conțin antioxidanți, ce contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii și protejează împotriva bolilor de inimă
- Sunt un diuretic natural
- Au 70 de calorii / 100 de grame
- Consumul de struguri scade nivelul colesterolul rău (LDL)
- Îmbunătățesc digestia, curăță colonul și rinichii
- Au efect anti-stres
- Îmbunătățesc vederea
- Strugurii negri conțin și resveratrol. Acesta este un foarte bun antioxidant, ce încetinește formarea celulelor tumorale, stimulează regenerarea și înmulțirea celulelor sănătoase, îmbunătățește circulația și elasticitatea vaselor de sânge. Acest antioxidant se găsește și fructele și legumele de culoare mov-violet, cum sunt ceapa roșie, varza roșie, sfecla, fasolea roșie, fructe de pădure (zmeură, afine, coacăze, merișoare, mure).
- Uleiul din semințe de struguri este o sursă bogată de omega 3 și 6, vitamina E
Ce poți găti cu struguri
- Tarte, prăjituri, topping pentru focaccia, pizza
- Sosuri pentru fripturi de pui sau porc
- Sos pentru pește (Sole Veronique)
- Îi poți adăuga în salate de crudități. Sunt minunați dacă-i adaugi într-o salată Waldorf.
- Salată de fructe
- Smoothie
- Alături de nuci și brânzeturi moi sau dure, maturate (brie, cheddar)
- Murați, în gogoșari sau ardei
- Congelați, la fel ca fructele de pădure (pe foaie de copt în strat unic, apoi puși în pungi)
- Chutney, adică un fel de gem cu/sau fără ceapă, oțet și condimente. Vedeți cum am făcut noi chutney de prune.
Foto: unsplash.com