Chutney face parte din bucătăria indiană și l-am putea asemui cu un sos gros, cu gust dulce-picant. Dar noi o să-i spunem, mai simplu, gem picant. Îl puteți face din orice fel de legume sau fructe, cu sau fără ceapă, dar condimentele sunt de nelipsit. Dacă vreți să vedeți cum l-am făcut noi, găsiți mai jos și rețeta video de gem de prune picant.
Gem de prune picant
Porții
10
porțiiTimp preparare
5
minutesTimp gătire
25
minutesTimp total
30
minutesIngrediente
750 g prune, curățate de sâmburi
250 g zahăr tos
1/2 linguriță de pudră de cuișoare
1/2 linguriță de pudră de scorțișoară
1/2 linguriță de pudră de cardamom
2 linguri de fulgi de chili
1 lingură de oțet
3 cm rădăcină de ghimbir
Sare
Cum să faceți
- Într-o crăticioară, de preferat cu fundul mai gros, puneți prunele cu zahărul și un praf de sare. Amestecați și țineți pe foc câteva minute, până începe să se formeze un sos.
- Adăugați ghimbirul feliat, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara, fulgii de chili și oțetul.
- Lăsați să fiarbă, pe foc potrivit. După 15 minute de când a început să fiarbă, faceți testul gemului, dacă e suficient de legat. Turnați o picătură într-un pahar cu apă rece. Dacă se duce la fundul paharului și își păstrează forma, gemul e gata. Dacă se dizolvă în apa rece, mai trebuie fiert câteva minute și apoi repetați testul.
- Turnați imediat în borcanul curat și bine uscat, sigilați-l după ce gemul picant s-a răcit și țineți-l la frigider.
Rețetă video
Sfaturi
- Chutney-ul sau gemul de prune picant, în cazul nostru, îl puteți folosi pentru marinat cărnuri de porc sau de pui ori le puteți glazura cu acesta înainte de a le da la cuptor. Este delicios pe ouă ochiuri, pe felii de pâine cu brânză (telemea, brie ori camembert), cu orez sau paste, în diferite sosuri (dressinguri) pentru salate.
Tags: prune
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete