fbpx

Gem de prune picant

gem sau chutney de prune picant

Chutney face parte din bucătăria indiană și l-am putea asemui cu un sos gros, cu gust dulce-picant. Dar noi o să-i spunem, mai simplu, gem picant. Îl puteți face din orice fel de legume sau fructe, cu sau fără ceapă, dar condimentele sunt de nelipsit. Dacă vreți să vedeți cum l-am făcut noi, găsiți mai jos și rețeta video de gem de prune picant.

gem sau chutney de prune picant

Gem de prune picant

5.0 from 2 votes
Course: sosuriDifficulty: ușor
Porții

10

porții
Timp preparare

5

minutes
Timp gătire

25

minutes
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 750 g prune, curățate de sâmburi

  • 250 g zahăr tos

  • 1/2 linguriță de pudră de cuiÈ™oare

  • 1/2 linguriță de pudră de scorÈ›iÈ™oară

  • 1/2 linguriță de pudră de cardamom

  • 2 linguri de fulgi de chili

  • 1 lingură de oÈ›et

  • 3 cm rădăcină de ghimbir

  • Sare

Cum să faceți

  • ÃŽntr-o crăticioară, de preferat cu fundul mai gros, puneÈ›i prunele cu zahărul È™i un praf de sare. AmestecaÈ›i È™i È›ineÈ›i pe foc câteva minute, până începe să se formeze un sos.
  • AdăugaÈ›i ghimbirul feliat, cuiÈ™oarele, cardamomul, scorÈ›iÈ™oara, fulgii de chili È™i oÈ›etul.
  • LăsaÈ›i să fiarbă, pe foc potrivit. După 15 minute de când a început să fiarbă, faceÈ›i testul gemului, dacă e suficient de legat. TurnaÈ›i o picătură într-un pahar cu apă rece. Dacă se duce la fundul paharului È™i își păstrează forma, gemul e gata. Dacă se dizolvă în apa rece, mai trebuie fiert câteva minute È™i apoi repetaÈ›i testul.
  • TurnaÈ›i imediat în borcanul curat È™i bine uscat, sigilaÈ›i-l după ce gemul picant s-a răcit È™i È›ineÈ›i-l la frigider.

Rețetă video

Sfaturi

  • Chutney-ul sau gemul de prune picant, în cazul nostru, îl puteÈ›i folosi pentru marinat cărnuri de porc sau de pui ori le puteÈ›i glazura cu acesta înainte de a le da la cuptor. Este delicios pe ouă ochiuri, pe felii de pâine cu brânză (telemea, brie ori camembert), cu orez sau paste, în diferite sosuri (dressinguri) pentru salate.
Tags: