fbpx

Gem de prune picant

gem sau chutney de prune picant

Chutney face parte din bucătăria indiană și l-am putea asemui cu un sos gros, cu gust dulce-picant. Dar noi o să-i spunem, mai simplu, gem picant. Îl puteți face din orice fel de legume sau fructe, cu sau fără ceapă, dar condimentele sunt de nelipsit. Dacă vreți să vedeți cum l-am făcut noi, găsiți mai jos și rețeta video de gem de prune picant.

gem sau chutney de prune picant

Gem de prune picant

5 din 2 votes
Fel: sosuriDificultate ușor
Porții

10

porții
Timp preparare

5

minutes
Timp gătire

25

minutes
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 750 g prune, curățate de sâmburi

  • 250 g zahăr tos

  • 1/2 linguriță de pudră de cuișoare

  • 1/2 linguriță de pudră de scorțișoară

  • 1/2 linguriță de pudră de cardamom

  • 2 linguri de fulgi de chili

  • 1 lingură de oțet

  • 3 cm rădăcină de ghimbir

  • Sare

Cum să faceți

  • Într-o crăticioară, de preferat cu fundul mai gros, puneți prunele cu zahărul și un praf de sare. Amestecați și țineți pe foc câteva minute, până începe să se formeze un sos.
  • Adăugați ghimbirul feliat, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara, fulgii de chili și oțetul.
  • Lăsați să fiarbă, pe foc potrivit. După 15 minute de când a început să fiarbă, faceți testul gemului, dacă e suficient de legat. Turnați o picătură într-un pahar cu apă rece. Dacă se duce la fundul paharului și își păstrează forma, gemul e gata. Dacă se dizolvă în apa rece, mai trebuie fiert câteva minute și apoi repetați testul.
  • Turnați imediat în borcanul curat și bine uscat, sigilați-l după ce gemul picant s-a răcit și țineți-l la frigider.

Rețetă video

Sfaturi

  • Chutney-ul sau gemul de prune picant, în cazul nostru, îl puteți folosi pentru marinat cărnuri de porc sau de pui ori le puteți glazura cu acesta înainte de a le da la cuptor. Este delicios pe ouă ochiuri, pe felii de pâine cu brânză (telemea, brie ori camembert), cu orez sau paste, în diferite sosuri (dressinguri) pentru salate.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
pe Facebook

Înscrie-te la newsletterul săptămânal