fbpx

Șuberec cu ayran

Șuberec

Șuberec (sau Suberek ori Șuberek) este o plăcintă din bucătăria tătărească, cu aluat simplu, nedospit, și cu umplutură de carne tocată de vită sau oaie, sau amestec din acestea, ori brânză sărată. Nu l-am mâncat simplu, ci lângă o băutură tradițională turco-tătară, ayran. 

Șuberec

Șuberec cu ayran

5 din 3 votes
Fel: prânz, cinăDificultate ușor
Porții

10

porții
Timp preparare

45

minutes
Timp gătire

15

minutes
Timp total

1

hour 

Ingrediente

  • 400 ml apă călduță

  • Făină, cât cuprinde

  • Ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

  • Sare

  • Pentru umplutură
  • 1 kg carne tocată (amestec vită și oaie)

  • 4 cepe

  • Fulgi de ardei iute (pul biber)

  • Sare

  • Piper

  • Pentru ayran
  • 1 l apă plată rece

  • 400 g iaurt, mai gras

  • Sare

Cum să faceți

  • Pentru aluat, amestecați o parte de făină cu apa și o linguriță rasă de sare. Treptat, adăugați făină atât cât trebuie să obțineți un aluat moale și elastic, pe care îl puteți întinde ușor. După ce aluatul a ajuns la consistența potrivită, dați-i o formă de sul, nu subțire, și tăiați-l în 12-14 porții, pe care le modelați apoi sub formă de bile.
  • Puneți carnea tocată într-un castron încăpător, adăugați ceapa tocată fin, fulgi de ardei iute, sare și piper. Dacă amestecul e prea legat, adăugați puțină apă călduță și omogenizați apoi.
  • Întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie cât mai fină. Puneți 1-2 linguri de compoziție de carne pe o jumătate de foaie și acoperiți cu cealaltă jumătate. Apăsați bine marginile aluatului, să fiți siguri că s-au lipit și tăiați marginile cu cuțitul sau cu rola de pizza.
  • Încingeți o cantitate mai mare de ulei într-o tigaie adâncă, de preferat wok, și prăjiți șuberecurile pe ambele părți.
  • Și dacă tot am pregătit aceste minunății, am făcut repede și un ayran. Puneți iaurtul într-un vas, adăugați o linguriță rasă de sare și amestecați. Turnați treptat apa și amestecați până se omogenizează.
  • Cu cât iaurtul este mai gras, cu atât mai gustos va fi ayranul. Pentru un iaurt mai puțin gras, 3% de exemplu, raportul de apă/iaurt este 1/1.

Rețetă video

Sfaturi

  • Dacă iubiți menta, o puteți adăuga atât în umplutura de carne pentru șuberec, cât și în ayran.
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
pe Facebook

Înscrie-te la newsletterul săptămânal