Șuberec (sau Suberek ori Șuberek) este o plăcintă din bucătăria tătărească, cu aluat simplu, nedospit, și cu umplutură de carne tocată de vită sau oaie, sau amestec din acestea, ori brânză sărată. Nu l-am mâncat simplu, ci lângă o băutură tradițională turco-tătară, ayran.
Șuberec cu ayran
Porții
10
porțiiTimp preparare
45
minutesTimp gătire
15
minutesTimp total
1
hourIngrediente
400 ml apă călduță
Făină, cât cuprinde
Ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit
Sare
- Pentru umplutură
1 kg carne tocată (amestec vită și oaie)
4 cepe
Fulgi de ardei iute (pul biber)
Sare
Piper
- Pentru ayran
1 l apă plată rece
400 g iaurt, mai gras
Sare
Cum să faceți
- Pentru aluat, amestecați o parte de făină cu apa și o linguriță rasă de sare. Treptat, adăugați făină atât cât trebuie să obțineți un aluat moale și elastic, pe care îl puteți întinde ușor. După ce aluatul a ajuns la consistența potrivită, dați-i o formă de sul, nu subțire, și tăiați-l în 12-14 porții, pe care le modelați apoi sub formă de bile.
- Puneți carnea tocată într-un castron încăpător, adăugați ceapa tocată fin, fulgi de ardei iute, sare și piper. Dacă amestecul e prea legat, adăugați puțină apă călduță și omogenizați apoi.
- Întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie cât mai fină. Puneți 1-2 linguri de compoziție de carne pe o jumătate de foaie și acoperiți cu cealaltă jumătate. Apăsați bine marginile aluatului, să fiți siguri că s-au lipit și tăiați marginile cu cuțitul sau cu rola de pizza.
- Încingeți o cantitate mai mare de ulei într-o tigaie adâncă, de preferat wok, și prăjiți șuberecurile pe ambele părți.
- Și dacă tot am pregătit aceste minunății, am făcut repede și un ayran. Puneți iaurtul într-un vas, adăugați o linguriță rasă de sare și amestecați. Turnați treptat apa și amestecați până se omogenizează.
- Cu cât iaurtul este mai gras, cu atât mai gustos va fi ayranul. Pentru un iaurt mai puțin gras, 3% de exemplu, raportul de apă/iaurt este 1/1.
Rețetă video
Sfaturi
- Dacă iubiți menta, o puteți adăuga atât în umplutura de carne pentru șuberec, cât și în ayran.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete