fbpx

Tartă cu bacon, smântână și ceapă

tartă cu bacon smântână și ceapă (Flammkuchen)

Când ne-am hotărât să încercăm rețeta de Flammkuchen, am fost un pic în dificultate pentru că nu știam cum să-i spunem: plăcintă alsaciană, tarte flambée, pizza alsaciană… au fost alte câteva variante. Dar cert este că, oricum i-am spune, vorbim despre un aluat dospit, întins apoi într-o foaie subțire, și câteva ingrediente ”aruncate” deasupra. După ce-am scos-o din cuptor, mai că nu s-au bătut turcii la gurile noastre. Dacă v-am făcut poftă, aveți mai jos ingredientele și modul de preparare pentru această tartă cu bacon, smântână și ceapă.

tartă cu bacon smântână și ceapă (Flammkuchen)

Tartă cu bacon, smântână și ceapă

5.0 from 2 votes
Course: cu carne, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

25

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp de dospire

1 oră

Total time

45

minutes

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 2 lingurițe de drojdie uscată

  • 375 g făină

  • 1 linguriță de zahăr

  • 250 ml apă călduță

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • 1 linguriță rasă de sare

  • Pentru umplutură
  • 3 cepe roșii

  • 1 lingură de ulei

  • 170 g bacon

  • 200 g smântână (cu conținut cât mai mare de grăsime)

  • 1 galbenuș mare

  • 1 linguriță rasă de sare

  • ½ linguriță de piper măcinat

  • Nucșoară

  • Semințe de chimen (opțional)

Cum să faceți

  • Cerneți făina într-un castron. Combinați drojdia, zahărul și apa într-un bol mic și lăsați drojdia să se activeze, 10-15 minute. Turnați apoi amestecul peste făină și amestecați până se formează un aluat. Dacă folosiți un mixer cu bol, lăsați-l să acționeze câteva minute, nu mai mult de 3. Dacă frământați cu mâna, va dura 10-12 minute, până aluatul devine mai ușor de lucrat și neted. Acoperiți aluatul și lăsați să se odihnească, la loc cald, pentru aproximativ 1 oră.
  • În acest timp, pregătiți umplutura. Tăiați baconul în cubulețe și ceapa în felii potrivit de subțiri.
  • Încălziți uleiul de gătit la foc mediu și rumeniți cubulețele de bacon până devin crocante. Cu o paletă, scoateți-le pe un prosop de hârtie. În aceeași tigaie, căliți ceapa. Când a devenit translucidă, luați de pe foc și o scoateți tot pe un șervet de hârtie, pentru a elimina excesul de grăsime.
  • Amestecați smântâna cu gălbenușul, sare, piper și un praf de nucșoară.
  • Încălziți cuptorul la 220 de grade Celsius.
  • După dospire, frământați aluatul un minut și împărțiți-l în 4 porții.
  • Întindeți aluaturile, cât mai subțire, direct pe foile de copt și apoi doar le așezați în tăvi.
  • Întindeți pe fiecare amestecul de smântână, adăugați ceapă, bacon și presărați semințe de chimen, dacă vă plac. Se coc 20 de minute sau până când marginile aluaturilor devin rumene.
  • Nu stați prea mult pe gânduri, sunt grozave dacă le mâncați atunci, calde.

Sfaturi

  • Cele 4 porții menționate de noi sunt destul de mari. Astfel că puteți împărți aluatul, fără grijă, și în 8, dacă aveți mai mulți meseni.
Tags: