Lângă un pește bun, merge un vin pe măsură, nu-i așa? Nu știm dacă asta ar putea fi legătura dintre tocana de cod (sau Bacalao a la Riojana cum mai este cunoscută) și vinurile din regiunea La Rioja, din nordul Spaniei, dar cert e că rețeta e una dintre vedetele acestei zone viticole, prima din Spania care a primit statutul de DOC sau Denumire de Origine Controlată.
Tocană de cod
Porții
4
porțiiTimp preparare
10
minutesTimp gătire
30
minutesTimp total
40
minutesIngrediente
600 g cod, tăiat în bucăți potrivite
2 cartofi albi
2 caței de usturoi
1 ardei gras roșu, mare
1 ceapă
1 lingură de pastă de ardei
1 lingură de pastă de tomate
100 ml vin alb
1 l de apă fierbinte
1 linguriță de boia afumată
50 g măsline feliate
2 frunze de dafin
Pătrunjel verde
Ulei de măsline
Sare
Piper
Cum să faceți
- Tăiați mărunt usturoiul și căliți-l în 1-2 linguri de ulei. Când a devenit translucid, puneți ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe. Acoperiți, dar nu înainte de a presăra puțină sare peste legume.
- Între timp, curățați cartofii de coajă și tăiați-i în cuburi potrivite și adăugați-i în vasul de pe foc. Completați cu foile de dafin, o linguriță de boia afumată, pasta de ardei și de tomate, 100 ml vin alb, un praf de sare și amestecați. Turnați deasupra apă fierbinte cât să acopere ingredientele. Acoperiți și lăsați să fiarbă 25-30 de minute sau până cartofii pot fi străpunși ușor cu furculița. Când aceștia s-au fiert, potriviți gustul de sare și piper, adăugați 1-2 linguri de pătrunjel verde tocat foarte fin. Dacă sosul a scăzut foarte mult, mai completați cu apă fierbinte, puțin câte puțin.
- Dați focul mai mic și adăugați bucățile de cod și măslinele. Acoperiți și mai lăsați 5-7 minute, peștele se gătește foarte repede.
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete