fbpx

Tocană de cod

tocană de cod

Lângă un pește bun, merge un vin pe măsură, nu-i așa? Nu știm dacă asta ar putea fi legătura dintre tocana de cod (sau Bacalao a la Riojana cum mai este cunoscută) și vinurile din regiunea La Rioja, din nordul Spaniei, dar cert e că rețeta e una dintre vedetele acestei zone viticole, prima din Spania care a primit statutul de DOC sau Denumire de Origine Controlată.

tocană de cod

Tocană de cod

5.0 from 2 votes
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

40

minutes

Ingrediente

  • 600 g cod, tăiat în bucăți potrivite

  • 2 cartofi albi

  • 2 caței de usturoi

  • 1 ardei gras roșu, mare

  • 1 ceapă

  • 1 lingură de pastă de ardei

  • 1 lingură de pastă de tomate

  • 100 ml vin alb

  • 1 l de apă fierbinte

  • 1 linguriță de boia afumată

  • 50 g măsline feliate

  • 2 frunze de dafin

  • Pătrunjel verde

  • Ulei de măsline

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Tăiați mărunt usturoiul și căliți-l în 1-2 linguri de ulei. Când a devenit translucid, puneți ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe. Acoperiți, dar nu înainte de a presăra puțină sare peste legume.
  • Între timp, curățați cartofii de coajă și tăiați-i în cuburi potrivite și adăugați-i în vasul de pe foc. Completați cu foile de dafin, o linguriță de boia afumată, pasta de ardei și de tomate, 100 ml vin alb, un praf de sare și amestecați. Turnați deasupra apă fierbinte cât să acopere ingredientele. Acoperiți și lăsați să fiarbă 25-30 de minute sau până cartofii pot fi străpunși ușor cu furculița. Când aceștia s-au fiert, potriviți gustul de sare și piper, adăugați 1-2 linguri de pătrunjel verde tocat foarte fin. Dacă sosul a scăzut foarte mult, mai completați cu apă fierbinte, puțin câte puțin.
  • Dați focul mai mic și adăugați bucățile de cod și măslinele. Acoperiți și mai lăsați 5-7 minute, peștele se gătește foarte repede.
Tags: