fbpx

Tort de ciocolată

Tort de ciocolată

După ce am terminat de scris pașii rețetei acestui tort de ciocolată, ne-am gândit că seamănă cu enunțul unei probleme de matematică. Care, cu cât are mai mult text, cu atât mai multe indicii are pentru rezolvarea ei. 
Așa și rețeta noastră. Sunt mulți pași, dar care descriu exact tot ce aveți de făcut pentru a vă reuși acest tort minunat.

Tort de ciocolată

Tort de ciocolată

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

45

minutes
Timp gătire

30

minutes
Timp total

1

hour 

15

minutes

Ingrediente

  • Pentru blaturi
  • 90 ml cafea fierbinte

  • 50 g ciocolată neagră

  • 150 g făină

  • 150 g zahăr tos

  • 30 g cacao

  • 1/2 linguriță de bicarbonat

  • 1/2 linguriță de praf de copt

  • 90 g unt, la temperatura camerei

  • 30 ml ulei de floarea-soarelui

  • 90 ml lapte, 3,5% grăsime

  • 4 ouă

  • 2 galbenușuri

  • 1 linguriță de esență de vanilie

  • Sare

  • Pentru cremă
  • 175 ml lapte, 3,5% grăsime

  • 175 ml apă

  • 45 g cacao

  • 140 g zahăr tos

  • 3 galbenușuri

  • 30 g amidon

  • 100 g ciocolată neagră

  • 45 g unt

  • 1 linguriță de esență de vanilie/rom

Cum să faceți

  • Încălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt două forme rotunde, cu diametrul de 20 cm.
  • Turnați cafeaua fierbinte peste ciocolata mărunțită și lăsați deoparte un minut, apoi omogenizați. Dacă ciocolata nu se topește perfect, încălziți amestecul pe baie de abur, cât să obțineți o cremă fină.
  • Cerneți împreună făina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul, un praf de sare. Adăugați zahărul, untul tăiat cubulețe și uleiul. Amestecați cu mixerul, nu mai mult de 3 minute.
  • Într-un castron, bateți ușor ouăle cu gălbenușurile, laptele și vanilia, cât să se omogenizeze. Turnați amestecul peste compoziția de mai sus și mai bateți cu mixerul 2 minute, apoi turnați și ciocolata topită. Amestecați și turnați compoziția în formele de copt pregătite și coaceți 25-35 de minute, în funcție de cuptorul vostru.
  • După 20-25 de minute, faceți testul cu scobitoarea în mijlocul blaturilor. Dacă iese curată, atunci scoateți formele de copt pe un grătar, iar după 15 minute, scoateți și blaturile din forme, să se răcească.
  • Pentru cremă, puneți pe foc câte 125 ml de lapte și apă, 70 g zahăr și cacaua. Aduceți la temperatura de fierbere și dați deoparte.
  • Într-un alt vas, amestecați laptele, apa și zahărul rămase cu gălbenușurile și amidonul. Turnați deasupra amestecul fierbinte de lapte și cacao și omogenizați, apoi puneți toată compoziția pe foc (în vasul în care ați fiert amestecul de lapte și apă) și țineți pe foc doar câteva minute, timp în care amestecați continuu, să nu se lipească. Treptat, crema se va îngroșa (datorită amidonului) și va deveni lucioasă. Luați de pe foc și turnați crema într-un castron în care ați pus untul și ciocolata tăiată. Amestecați până obțineți o cremă lucioasă și foarte fină. Puneți tot atunci și aroma. Acoperiți crema cu o folie și dați la frigider câteva ore, timp în care și blaturile se vor răci.
  • Când montați tortul, nu este nevoie să însiropați blaturile. Acoperiți primul blat cu jumătate din crema de ciocolată, iar cu restul de cremă îmbrăcați tot tortul. Noi am mai presărat câțiva fulgi de ciocolată albă și i-am adăugat câteva căpșuni proaspete. Se combină minunat. Dați la rece, acoperit (să nu împrumute mirosuri din frigider), și tăiați-l după câteva ore.

Tags: