
După ce am terminat de scris pașii rețetei acestui tort de ciocolată, ne-am gândit că seamănă cu enunțul unei probleme de matematică. Care, cu cât are mai mult text, cu atât mai multe indicii are pentru rezolvarea ei.
Așa și rețeta noastră. Sunt mulți pași, dar care descriu exact tot ce aveți de făcut pentru a vă reuși acest tort minunat.

Tort de ciocolată
8
porții45
minutes30
minutes1
hour15
minutesIngrediente
- Pentru blaturi
90 ml cafea fierbinte
50 g ciocolată neagră
150 g făină
150 g zahăr tos
30 g cacao
1/2 linguriță de bicarbonat
1/2 linguriță de praf de copt
90 g unt, la temperatura camerei
30 ml ulei de floarea-soarelui
90 ml lapte, 3,5% grăsime
4 ouă
2 galbenușuri
1 linguriță de esență de vanilie
Sare
- Pentru cremă
175 ml lapte, 3,5% grăsime
175 ml apă
45 g cacao
140 g zahăr tos
3 galbenușuri
30 g amidon
100 g ciocolată neagră
45 g unt
1 linguriță de esență de vanilie/rom
Cum să faceți
- Încălziți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt două forme rotunde, cu diametrul de 20 cm.
- Turnați cafeaua fierbinte peste ciocolata mărunțită și lăsați deoparte un minut, apoi omogenizați. Dacă ciocolata nu se topește perfect, încălziți amestecul pe baie de abur, cât să obțineți o cremă fină.
- Cerneți împreună făina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul, un praf de sare. Adăugați zahărul, untul tăiat cubulețe și uleiul. Amestecați cu mixerul, nu mai mult de 3 minute.
- Într-un castron, bateți ușor ouăle cu gălbenușurile, laptele și vanilia, cât să se omogenizeze. Turnați amestecul peste compoziția de mai sus și mai bateți cu mixerul 2 minute, apoi turnați și ciocolata topită. Amestecați și turnați compoziția în formele de copt pregătite și coaceți 25-35 de minute, în funcție de cuptorul vostru.
- După 20-25 de minute, faceți testul cu scobitoarea în mijlocul blaturilor. Dacă iese curată, atunci scoateți formele de copt pe un grătar, iar după 15 minute, scoateți și blaturile din forme, să se răcească.
- Pentru cremă, puneți pe foc câte 125 ml de lapte și apă, 70 g zahăr și cacaua. Aduceți la temperatura de fierbere și dați deoparte.
- Într-un alt vas, amestecați laptele, apa și zahărul rămase cu gălbenușurile și amidonul. Turnați deasupra amestecul fierbinte de lapte și cacao și omogenizați, apoi puneți toată compoziția pe foc (în vasul în care ați fiert amestecul de lapte și apă) și țineți pe foc doar câteva minute, timp în care amestecați continuu, să nu se lipească. Treptat, crema se va îngroșa (datorită amidonului) și va deveni lucioasă. Luați de pe foc și turnați crema într-un castron în care ați pus untul și ciocolata tăiată. Amestecați până obțineți o cremă lucioasă și foarte fină. Puneți tot atunci și aroma. Acoperiți crema cu o folie și dați la frigider câteva ore, timp în care și blaturile se vor răci.
- Când montați tortul, nu este nevoie să însiropați blaturile. Acoperiți primul blat cu jumătate din crema de ciocolată, iar cu restul de cremă îmbrăcați tot tortul. Noi am mai presărat câțiva fulgi de ciocolată albă și i-am adăugat câteva căpșuni proaspete. Se combină minunat. Dați la rece, acoperit (să nu împrumute mirosuri din frigider), și tăiați-l după câteva ore.