fbpx

Unt de arahide: da sau nu?

DeÈ™i la mare căutare pentru americani, untul de arahide vine la noi cu câteva rezerve, legate mai ales de numărul mare de calorii pe care acesta îl conÈ›ine. Dar oare ar putea să fie aceasta mai puÈ›in important dacă ne gândim la alte beneficii pe care le-ar putea avea pentru bunul mers al organismului? 

Am încercat să aflăm dacă lista de beneficii este mai cuprinzătoare decât cea de restricÈ›ii È™i iată ce am descoperit! 

Ce este untul de arahide?

  • este forma cremoasă È™i măcinată a arahidelor prăjite
  • aproximativ 90% din untul de arahide disponibil este făcut doar din arahide, în timp ce restul de 10% încorporează ulei vegetal, săruri, dextroză È™i sirop de porumb pentru a îmbunătăți aroma È™i textura
  • încărcat cu nutrienÈ›i, untul de arahide este un bun înlocuitor pentru lactate, datorită conÈ›inutului de proteine
  • oamenii îl mănâncă cu sandviÈ™uri, salate, biscuiÈ›i È™i în multe alte combinaÈ›ii
  • a apărut în Canada È™i SUA în anii 1880, dar a devenit o mâncare de bază a americanilor din anii 1994.

Valori nutriționale pentru 1 lingură

  • 100 kcal
  • 4.5 g proteine
  • 6 g carbohidraÈ›i
  • 9 g grăsimi
  • 1,5 g fibre
  • este, de asemenea, o sursă bună pentru vitamina E, B3 (niacină), B6, mangan È™i magneziu

Tipuri de unt de arahide

  • natural: orice unt de arahide organic se încadrează în această categorie. Se remarcă prin faptul că uleiurile sale naturale se separă de partea solidă. Prin urmare, trebuie să-l amestecaÈ›i înainte de a mânca. 
  • cu ulei de palmier, care împiedică separarea naturală a uleiurilor din arahide. ÃŽn ultima vreme, însă, uleiul de palmier a fost blamat de nutriÈ›ioniÈ™ti, din cauza grăsimilor sale trans 
  • convenÈ›ional: este un de arahide parÈ›ial hidrogenat, cu o textură cremoasă È™i termen de valabilitate mare, favorizând beneficiile comerciale

Potențiale riscuri

  • Unii oameni au alergii la arahide, care pot fi fatale. EvitaÈ›i toate produsele pe bază de arahide dacă aveÈ›i o alergie la arahide!
  • Este bogat într-o varietate de nutrienÈ›i, dar este bogat È™i în calorii È™i grăsimi. Trebuie consumat cu moderaÈ›ie!
  • Mărcile comerciale de unt de arahide au adesea adaos de zaharuri, uleiuri È™i grăsimi. Pentru cele mai bune beneficii pentru sănătate, alegeÈ›i produse naturale.

Recomandări de consum

  • PB&J este preferatul americanilor, este sandvici cu unt de arahide È™i gem/dulceață/peltea. Un sondaj din 2002 a arătat că americanii mănâncă în medie 1.500 de sandviÈ™uri cu unt de arahide È™i jeleu înainte de a absolvi liceul!
  • ÃŽntins pe clătite americane sau subÈ›iri, ori pe wafe
  • Dressing pentru salate, după ce este diluat cu zeamă de lămâie
  • ÃŽn smoothie-uri, cu struguri sau alte fructe congelate È™i lapte de cocos 
  • ÃŽn  milkshake, cu banane È™i lapte 
  • Amestecat cu granola sau cu ovăz
  • Cu felii de fructe (mere, pere)
  • Presărat pe popcorn
  • ÃŽngheÈ›ată
  • BiscuiÈ›i
  • Muffins

Surse documentare:

https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you#protein
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781#nutritional-benefits
https://en.wikipedia.org/wiki/Peanut_butter_and_jelly_sandwich

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal