Primăvara vine cu mici bucurii culinare, iar una dintre ele este mâncarea cu urzici. Sau cea de spanac? Nu știm ce preferați voi, dar am căutat să aflăm care dintre cele două plante aduce mai multe beneficii organismului.
Din Rusia, traversând Europa până în Regatul Unit, urzicile sunt savurate în supe, tocane și ca ingredient în orice, de la paste la pesto. Cu urzici se face, de asemenea, o infuzie excelentă.
Spre deosebire de sălbatica urzicuță, spanacul se cultivă, iar în Europa a ajuns din Persia, via Spania. Cum, necum, în Evul Mediu a fost extrem de popular, iar de atunci și până acum s-a păstrat în bucătăriile multor popoare.
Indiferent pe care dintre cele două le-ați alege, organismul vă va mulțumi pentru aportul de vitamine și minerale, dar atât de multe legende am auzit despre spanac, încât chiar am fost curioși să aflăm cum arată comparativ cu umila urzicuță pe care o găsim peste tot.
Urzici
- O importantă sursă de fier și vitamine, dar și proteine
- Vitamine: A, C, K, diverse B-uri
- Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu
- Toți aminoacizii esențiali
- Betacaroten, luteină
- Au mai mult calciu decât laptele
- Sărace în calorii
- Cresc aproape oriunde
- Pot fi culese cu mult înainte de alte plante cu frunze verzi
- 100 g de urzici fierte au 42 kcal, 2,71 g proteine, 0,11 g lipide, 7,49 g carbohidrați, 6,9 g fibre, 0,25 g zaharuri
Spanac
- O sursă importantă de vitamine și minerale
- Vitamine: A, B6, C și K.
- Minerale: potasiu, magneziu, zinc, fier, calciu, fosfor, acid folic.
- Betacroten, luteină
- O serie de antioxidanți care îi dau valoare
- Chiar dacă este o sursă de fier, nu are atât de mult precum spune legenda
- Mai puține calorii
- Conține mult sodiu
- 100 g spanac fiert 40 kcal, 2,88 g proteine, 2,25 g lipide, 3,68 g carbohidrați, 2,3 g fibre, 0,42 g zaharuri
Unul dintre marile avantaje ale urzicilor este că le găsim aproape oriunde, după ce am ieșit din oraș, și sunt pe gratis, cu un minim de efort și o pereche de mănuși de unică folosință. Și, oricât de curios ar fi, sunt parte a istoriei Europei, de la est, la vest. Iar despre urzici se poate spune fără să ne înșelăm prea tare că sunt unele dintre cele mai pline de nutrienți plante care cresc în flora spontană, sălbatice.În ce privește spanacul, o lucrare disponibilă pe internet a dr. Mike Sutton, în Journal of Criminology, dezminte credința populară că spanacul atât de plin de fier. Se pare că totul a pornit de la o virgulă, pusă greșit, la zecimale.
Credit foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://dieta.romedic.ro/aliment/urzica
https://dieta.romedic.ro/aliment/spanac
https://www.offthegridnews.com/off-grid-foods/stinging-nettles-the-edible-weed-that-tastes-like-spinach-is-healthier-than-broccoli-and-is-easily-tamed/
https://www.health.com/nutrition/groceries/7-health-benefits-spinach
https://www.mashed.com/781033/the-untold-truth-of-spinach/
https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/spinach-cooked-ns-as-to-fat-added-in-cooking?portionid=54629&portionamount=100.000
https://learnyourland.com/stinging-nettle-the-most-nutritious-plant-on-earth/