fbpx

Borșul de casă: ciorbă sau ingredient?

În cultura est-europeană, borșul este denumirea generică pentru ciorbele acre, de obicei pe bază de sfeclă roșie. Dar denumirea de borș vine de la zeama acră cu care aceste ciorbe sunt, de fapt, acrite. Istoria lui este veche, dar nu ușor de identificat! Voi aveți vreo rețetă de borș?

Borșul este o zeamă acră, cu o istorie îndelungată în bucătăria românească și est-europeană, preparată din tărâțe de grâu sau secară. Acesta este folosit atât pentru a da gust supelor și ciorbelor, cât și ca băutură răcoritoare, cu un gust ușor acidulat.

  Una dintre reÈ›ele clasice de borÈ™ vine de la nimeni alta decât Sanda Marin, pseudonimul scriitoarei Cecilia Maria Zapan (născută Simionescu), autoare a volumului Carte de bucate, una dintre cele mai larg publicate reÈ›etare româneÈ™ti. ÃŽn ediÈ›ia a XII-a revizuită, prefaÈ›ată de Păstorel Teodoreanu È™i publicată în 1945, avem o adevărată poveste a borÈ™ului. 

Acesta se pregătește, de obicei, în butoaie de stejar de 8-10 litri sau într/un borcan mare de lut, din tărâțe de grâu amestecate cu tărâțe de porumb, combinate cu huște- tărâță deja încăcrită de la un borș vechi sau cumpărată dacă nu avem. Iar dacă nu există niciuna dintre acestea, tărâțele noastre trebuie umezite întâi cu borș în loc de apă, apoi se toarnă apa clocotită și se lasă la fermentat. Zeama noastră se lasă apoi câteva zile, până când amestecul capătă acea aromă acră specifică. Este important să mențineți o temperatură constantă și să amestecați din când în când, pentru a accelera procesul de fermentare. După ce borșul fermentat, strecurați-l și păstrați-l în sticle, la frigider.

Borșul de casă

este un remediu natural renumit pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății, fiind apreciat mai ales pentru aportul de probiotice și capacitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pentru a beneficia pe deplin de bacteriile probiotice, borșul trebuie consumat ca atare, deoarece, prin fierberea sa în ciorbe, își pierde aceste calități. 

  • Un consum regulat de borÈ™ poate combate indigestia, constipaÈ›ia È™i diareea, stimulând tranzitul intestinal È™i ameliorând problemele gastrointestinale. 
  • De asemenea, este eficient în curele de slăbire, contribuind la arderea grăsimilor.
  • ÃŽn plus, borÈ™ul este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului respirator, fiind folosit în tratamentele naturiste pentru bronÈ™ite È™i astm.
  • Având un conÈ›inut ridicat de vitamina C È™i antioxidanÈ›i, borÈ™ul sprijină sistemul imunitar, protejând organismul împotriva infecÈ›iilor. 
  • De asemenea, este considerat un remediu eficient pentru epuizarea fizică, oferind un plus de energie, mai ales în perioadele de surmenaj.
  • BorÈ™ul ajută È™i în detoxifiere, contribuind la curățarea ficatului È™i eliminarea toxinelor. Nu în ultimul rând, este folosit È™i în frumuseÈ›e, pentru măști de ten uscat, despre care se spune că lasă pielea mai hidratată È™i sănătoasă.

În același timp, însă, borșul este o ciorbă tradițională din Europa de Est, în special din Ucraina, România și Rusia, preparată pe bază de sfeclă roșie, care îi conferă o culoare intensă și un gust acrișor caracteristic. Vedeți aici cum îl pregătim noi.

Cornulețe cu borș (rețetă din cartea de bucate Arta culinară, de Silvia Jurcovan)

Aveți nevoie de:

  • 250 g făină
  • 150 ml ulei
  • 100 ml borÈ™
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 25 g zahăr
  • ½ linguriță de sare
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • coajă de la ½ lămâie/portocală
  • zahăr pudră

Cum faceți cornulețe cu borș

  • ÃŽntr-un castron, frecaÈ›i drojdia cu zahărul până se lichefiază. AdăugaÈ›i uleiul, sarea, borÈ™ul, coaja de citrice È™i, ultima, făina cernută. FrământaÈ›i aluatul 6-7 minute, apoi îl lăsaÈ›i la dospit până își dublează volumul.
  • ModelaÈ›i aluatul sub formă de sul È™i îl împărÈ›iÈ›i în 6 bucăți, pe care le modelaÈ›i sub formă de bilă.
  • ÃŽntindeÈ›i cu sucitorul pe fiecare dintre acestea È™i le decupaÈ›i în 12 triunghiuri. ÃŽn final, veÈ›i obÈ›ine 72 de cornuleÈ›e (6 foi x 12 triunghiuri = 72 cornuleÈ›e)
  • PuneÈ›i câte o linguriță de gem/marmeladă/amestec de nuci pe fiecare triunghi de aluat È™i rulaÈ›i de la bază spre vârf. 
  • Le aÈ™ezaÈ›i pe tava tapetată cu hârtie, le mai lăsaÈ›i să crească 15 minute È™i le coaceÈ›i 20-25 de minute la foc potrivit. Cât sunt fierbinÈ›i le tăvăliÈ›i prin zahăr pudră.

Surse documentare:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bor%C8%99
https://historia.ro/sectiune/general/borsul-ingredientul-multifunctional-din-bucataria-573961.html
https://www.doc.ro/dieta-si-sport/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-bors-un-leac-tipic-romanesc