
În cultura est-europeană, borșul este denumirea generică pentru ciorbele acre, de obicei pe bază de sfeclă roșie. Dar denumirea de borș vine de la zeama acră cu care aceste ciorbe sunt, de fapt, acrite. Istoria lui este veche, dar nu ușor de identificat! Voi aveți vreo rețetă de borș?
Borșul este o zeamă acră, cu o istorie îndelungată în bucătăria românească și est-europeană, preparată din tărâțe de grâu sau secară. Acesta este folosit atât pentru a da gust supelor și ciorbelor, cât și ca băutură răcoritoare, cu un gust ușor acidulat.
Una dintre rețele clasice de borș vine de la nimeni alta decât Sanda Marin, pseudonimul scriitoarei Cecilia Maria Zapan (născută Simionescu), autoare a volumului Carte de bucate, una dintre cele mai larg publicate rețetare românești. În ediția a XII-a revizuită, prefațată de Păstorel Teodoreanu și publicată în 1945, avem o adevărată poveste a borșului.
Acesta se pregătește, de obicei, în butoaie de stejar de 8-10 litri sau într/un borcan mare de lut, din tărâțe de grâu amestecate cu tărâțe de porumb, combinate cu huște- tărâță deja încăcrită de la un borș vechi sau cumpărată dacă nu avem. Iar dacă nu există niciuna dintre acestea, tărâțele noastre trebuie umezite întâi cu borș în loc de apă, apoi se toarnă apa clocotită și se lasă la fermentat. Zeama noastră se lasă apoi câteva zile, până când amestecul capătă acea aromă acră specifică. Este important să mențineți o temperatură constantă și să amestecați din când în când, pentru a accelera procesul de fermentare. După ce borșul fermentat, strecurați-l și păstrați-l în sticle, la frigider.
Borșul de casă
este un remediu natural renumit pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății, fiind apreciat mai ales pentru aportul de probiotice È™i capacitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Pentru a beneficia pe deplin de bacteriile probiotice, borÈ™ul trebuie consumat ca atare, deoarece, prin fierberea sa în ciorbe, își pierde aceste calități.Â
- Un consum regulat de borș poate combate indigestia, constipația și diareea, stimulând tranzitul intestinal și ameliorând problemele gastrointestinale.
- De asemenea, este eficient în curele de slăbire, contribuind la arderea grăsimilor.
- În plus, borșul este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sistemului respirator, fiind folosit în tratamentele naturiste pentru bronșite și astm.
- Având un conținut ridicat de vitamina C și antioxidanți, borșul sprijină sistemul imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor.
- De asemenea, este considerat un remediu eficient pentru epuizarea fizică, oferind un plus de energie, mai ales în perioadele de surmenaj.
- Borșul ajută și în detoxifiere, contribuind la curățarea ficatului și eliminarea toxinelor. Nu în ultimul rând, este folosit și în frumusețe, pentru măști de ten uscat, despre care se spune că lasă pielea mai hidratată și sănătoasă.
În același timp, însă, borșul este o ciorbă tradițională din Europa de Est, în special din Ucraina, România și Rusia, preparată pe bază de sfeclă roșie, care îi conferă o culoare intensă și un gust acrișor caracteristic. Vedeți aici cum îl pregătim noi.
Cornulețe cu borș (rețetă din cartea de bucate Arta culinară, de Silvia Jurcovan)

Aveți nevoie de:
- 250 g făină
- 150 ml ulei
- 100 ml borÈ™
- 25 g drojdie proaspătă
- 25 g zahăr
- ½ linguriță de sare
- 1 plic de zahăr vanilinat
- coajă de la ½ lămâie/portocală
- zahăr pudră
Cum faceți cornulețe cu borș
- Într-un castron, frecați drojdia cu zahărul până se lichefiază. Adăugați uleiul, sarea, borșul, coaja de citrice și, ultima, făina cernută. Frământați aluatul 6-7 minute, apoi îl lăsați la dospit până își dublează volumul.
- Modelați aluatul sub formă de sul și îl împărțiți în 6 bucăți, pe care le modelați sub formă de bilă.
- Întindeți cu sucitorul pe fiecare dintre acestea și le decupați în 12 triunghiuri. În final, veți obține 72 de cornulețe (6 foi x 12 triunghiuri = 72 cornulețe)
- Puneți câte o linguriță de gem/marmeladă/amestec de nuci pe fiecare triunghi de aluat și rulați de la bază spre vârf.
- Le așezați pe tava tapetată cu hârtie, le mai lăsați să crească 15 minute și le coaceți 20-25 de minute la foc potrivit. Cât sunt fierbinți le tăvăliți prin zahăr pudră.
Surse documentare:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bor%C8%99
https://historia.ro/sectiune/general/borsul-ingredientul-multifunctional-din-bucataria-573961.html
https://www.doc.ro/dieta-si-sport/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-bors-un-leac-tipic-romanesc