fbpx

Caise dulci-acrișoare

caise

Sezonul fructelor parfumate începe cu căpșunile și zmeura, continuă cu cireșele și apoi ne învăluie parfumul caiselor și după ele vin piersicile. Dar între toate, caisele sunt mai ușor de înglobat într-o dietă zilnică. Le putem mânca și ca atare, dar prepara și în prăjituri la cuptor și face chiar și găluște cu caise (varianta austriacă), dar și dulceață, dacă vrem să le conservăm. Pentru cei care au deshidrator, caisele uscate sunt o idee foarte potrivită pentru snack-uri în vacanță și chiar în cerealele de dimineață.

Caisele au și ele o istorie foarte lungă și s-au plimbat pe mai multe continente. Sunt voci care susțin că a fost cultivată inițial în China, până când să o descopere perșii. Alte voci afirmă că fructul este originar din Armenia, unde a fost cultivat din cele mai vechi timpuri. Dar există și o școală care susține că parfumatele caise creșteau în India încă din 3000 î.Hr. 

Cert este că abia când caisele și-au găsit drumul către Mediterana, au devenit cu adevărat populare. Și de această dată exploratorilor spanioli li se acordă meritul pentru introducerea fructului în Americi, unde astăzi prosperă. 

Deși există dispute privind locul de baștină al fructelor, puțini se contrazic atunci când vorbesc despre beneficiile caiselor. 

Valori nutriționale: O porție de 100 de grame de caise are 

  • 48 de calorii
  • 1,4 g de proteine
  • 0,39 g de grăsime
  • 11,12 g de carbohidrați
  • 2 g de fibre 
  • 9,20 g de zahăr

Datorită cantității mari de vitamine, flavonoide și potasiu, caisele au beneficii semnificative pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate

  • Sursă bună de vitamina A, retinol, care ajută, printre altele, la îmbunătățirea vederii. 
  • Bogate în fibre – fie că le consumi uscate sau proaspete, caisele sunt o sursă bună de fibre alimentare. Fructul se dizolvă ușor în organism, iar nutrienții importanți sunt ușor absorbiți de către sistem. În plus, protejează de problemele gastro-intestinale prin curățarea intestinelor în mod regulat. 
  • Ajută la reducerea conținutului de colesterol rău din organism, protejând astfel și inima. Și, în același timp, crește colesterolul bun. În plus, conținutul de potasiu din fructe echilibrează nivelul electroliților din sistemul nostru, menținând mușchii inimii în ordine. 
  • Caisele coapte sunt surse naturale de antioxidanți, iar când sunt consumate zilnic, ajută organismul să scape de toxinele pe care avem tendința de a le colecta în timp. 
  • Conțin fier, iar orice orice produs vegetal care conține fier ne ajută să prevenim anemia. 
  • Combinația de vitamina C, A și fitonutrienți asigură o piele sănătoasă, iar antioxidanții ne ajută să încetinim, cât de cât, procesul de îmbătrânire.
  • Sunt bogate și în calciu, ceea ce ne ajută și în protecția oaselor.

Cum adăugăm caisele în dietă

  • Salată de fructe
  • Sorbet
  • Caise deshidratate sau proaspete adăugate în cerealele de dimineață
  • Limonadă cu caise
  • Prăjitură cu caise
  • Negresă cu caise
  • Găluște cu caise
  • Pastă de caise pentru sosuri de carne
  • Salată cu caise, frunze verzi, feta, migdale

Caisele deshidratate pot fi ușor de depozitat, dar trebuie evitată lumina. Cele proaspete, însă, trebuie consumate cât mai repede, deoarece odată cu prospețimea, își pierd și din calitățile nutriționale.

Surse documentare:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-apricots
https://pharmeasy.in/blog/apricot-uses-benefits-side-effects/
https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits

Foto: pixabay.com