fbpx

Ce fel de orez alegem?

Orezul este un element de bază în orice bucătărie și, cu atât de multe tipuri diferite, se pretează la un număr nelimitat de rețete. Așadar, în loc să adăugați la nesfârșit același tip de orez, indiferent de rețeta aleasă, gândiți-vă de două ori. Înlocuirea unui tip de orez cu altul poate modifica cu adevărat rezultatul final.

Fiecare tip de orez are propriul gust, textură și proprietăți, care funcționează mai bine cu anumite rețete. 

Deci, de unde știm care este cel mai bun tip de orez pe care să îl folosim? 

Am alcătuit un mic ghid ce să vă vină în ajutor.

Orezul se poate clasifica după:

Dimensiune și formă

Cu bob lung, mediu sau scurt (rotund)

  • Boabele lungi când sunt fierte sunt separate, ușoare și pufoase
  • Bobul mediu devine mai umed la fiert, mai delicat, cu o tendință mai mare de a se lipi unele de altele decât boabele lungi
  • Boabele scurte sunt aproape rotunde, pline, iar prin fierbere devin moi și lipicioase

Textură

Conținutul de amidon variază între diferitele tipuri de orez, ca urmare va afecta consistența preparatului. În funcție de ceea ce vreți să pregătiți, aveți nevoie de orezul potrivit, pentru a obține textura dorită.

Culoare

În mod natural, după recoltare orezul are o culoare maronie, dar odată ce stratul exterior de tărâțe bogat în nutrienți este îndepărtat, devine alb. 

Însă orezul roșu, orezul negru și cel violet au o pigmentare unică în tărâțe, iar acestea nu sunt rafinate, având o valoare nutritivă superioară.

  • Orez roșu din Himalaya – De asemenea, importat din India, acest orez cu cereale lungi are un strat de tărâțe roșiatice și un gust complex de nuci, care adaugă plăcere vizuală și gustă oricărui fel de mâncare.
  • Orez roșu Colusari cultivat în Valea Sacramento din SUA, Colusari Red Rice își are originea într-o bancă de semințe din Maryland. Când este gătit, adaugă o farfurie o culoare burgundă de lux.
  • Orez thailandez purpuriu. Puțin mai dulce decât alte orezuri, orezul purpuriu thailandez a fost folosit în mod tradițional în rețetele de desert, dar acum apare și în feluri de mâncare sărate. Adăugați alte ingrediente în ultimul moment, cu excepția cazului în care doriți ca acestea să ia nuanța distinctivă de albastru roșcat a acestui orez!
  • Orez negru chinezesc. Orezul negru chinezesc este un orez cu bob mediu, cu miez alb în tărâțele negre. Gătit, capătă o culoare purpurie intensă.

Aromă

Un alt factor de luat în considerare atunci când gătești orez, pentru că unele tipuri sunt mai aromate decât altele.

Arborio

Este un orez cu bob mediu, de dimensiuni mai mari, cu un punct alb caracteristic în centrul bobului. Este numit după orașul Arborio din Valea Po din Italia, unde este cultivat. Datorită conținutului ridicat de amidon, are o consistență ușor masticabilă și lipicioasă și dezvoltă o textură cremoasă la gătit.
Este ideal pentru prepararea risotto-ului sau a budincilor din orez.

Basmati

Un orez cu boabe lungi, care la fierbere se păstrează separate. Are o vagă aromă de nuci, ușor de recunoscut în bucătăria indiană și asiatică. Poate fi folosit într-o varietate de rețete aromate, inclusiv simplu sau cu ierburi proaspete, ceapă verde și legume. Este orezul folosit, de obicei, în curry-urile indiene.

Orezul brun

Orezul brun este neprocesat, cu o textură ușor masticabilă prin fierbere, cu aceeași aromă ușoară de nuci ca și basmati. Pentru că tărâțele sunt păstrate pe bob, de unde și culoarea brună, are calități nutriționale superioare, este bogat în vitamine și minerale.
Poate fi folosit pentru ardei umpluți, lângă mâncăruri prăjite ori pilaf de orez.

Jasmine

Jasmine este un orez cultivat în Thailanda, iar numele îi vine de la aroma exotică a iasomiei, ce iese la iveală prin gătire. Este ideal la mâncărurile tradiționale asiatice, inclusiv curry și salate. Textura umedă și moale ajută mult îmbibarea condimentelor și aromelor.

Bomba Rice

Acesta și-a căpătat numele de bombă de la faptul că prin fierbere poate absorbi de două până la trei ori greutatea sa în lichid, înainte de a exploda. Este specialitatea ideală pentru paella sau arroz al horno, dar și pentru risotto sau preparate la cuptor. Bomba sau orezul Valencia are bob foarte scurt și, deoarece are un conținut ridicat de amiloză, va trebui să folosiți cel puțin un raport de 1 la 3 atunci când îl fierbeți. Orezul Bomba este un soi foarte rar, apărut in secolul al XVIII-lea, și mai este cultivat doar datorită pasiunii unei familii care deține o fermă în delta fluviului Ebro. 

Carnaroli

Orez carnaroli este italian, cu boabe medii, folosit și pentru prepararea risotto și budinci de orez. Are un conținut mai mare de amidon și o textură mai fermă decât orezul Arborio, iar virtuțiile sale gastronomice sunt datorate echilibrului între absorbția de apă și pierderea de amidon prin fierbere. 
Acest tip de orez este ideal pentru risotto și își menține textura ușor crocantă chiar și după gătire.

Orez Japonez

Orez japonez sau sushi este un orez cu bob scurt, element esențial al dietei japoneze. Există multe soiuri, inclusiv Koshihikari, Hitomebore și Akitakomachi, dar în supermarketuri îl veți găsi adesea etichetat ca orez sushi. Când este gătit, devine lipicios și poate fi rulat cu ușurință, dar este, de asemenea, excelent ca garnitură lângă preparate cu legume la wok sau carne de pui picantă.

Vedeți cum am făcut Orez cu porumb și ou sau Pui cu orez Mary Berry

Surse documentare:
https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/easy-ways-enjoy-whole-grains/grain-month-calendar/wild-rice-september-grain-month-0

Foto: pixabay.com