fbpx
Risotto

Risotto este un preparat simplu, cu puține ingrediente, sățios și ușor de preparat. Este un preparat internațional, dar care a fost gătit pentru întâia oară în Italia, în 1574, de către un tânăr ucenic care picta vitraliile unei biserici. Legenda spune că tânărului îi plăcea foarte mult să folosească șofranul pentru a accentua culoarea vopselelor. Pentru că era luat în râs de mai toți, ucenicul a vrut să facă și el o farsă, adăugând șofran în orezul ce urma să fie servit la nunta stâpânului său. Dar farsa s-a dovedit a fi un mare succes culinar, toată lumea apreciind culoarea și gustul orezului mâncat.

Risotto

Risotto

5.0 from 2 votes
Course: prânz, cinăDifficulty: ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 200 g orez*

  • 600 ml supă stock de legume

  • 1 ceapă

  • 1 caÈ›el de usturoi

  • 50 g unt

  • 1 lingură de unt rece, de la frigider

  • 70 ml vin alb

  • 70 g parmezan ras + extra pentru decor

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • CăliÈ›i ceapa È™i usturoiul, tocate fin, în amestecul de 50 g de unt topit È™i ulei, dar fără a le auri.
  • AdăugaÈ›i orezul, fără să-l spălaÈ›i în prealabil, È™i căliÈ›i-l 2-3 minute.
  • TurnaÈ›i vinul È™i lăsaÈ›i să dea 2-3 clocote, să se evapore alcoolul.
  • AdăugaÈ›i un polonic cu supă fierbinte È™i amestecaÈ›i cu o lingură de lemn. Nu turnaÈ›i al doilea polonic înainte ca lichidul să fie absorbit de orez. AveÈ›i grijă să gătiÈ›i la foc mic È™i să amestecaÈ›i mereu, de preferat cu lingura de lemn. După ce aÈ›i terminat toată supa, tot acest proces nu durează mai mult de 15 minute, puneÈ›i sare È™i piper apoi stingeÈ›i focul.
  • ÃŽncorporaÈ›i lingura de unt rece, apoi parmezanul ras È™i amestecaÈ›i foarte bine după fiecare.
  • Risotto-ul este un preparat care se mânâncă fierbinte, imediat după ce l-aÈ›i gătit, decorat cu fulgi de parmezan (pe care îi puteÈ›i face cu ajutorul peeler-ului – instrumentul de curățat legume).

Rețetă video

notă

  • *Cele mai folosite tipuri de orez pentru risotto sunt Arborio, Carnaroli È™i Vialone Nano.
Tags: