fbpx
Risotto

Risotto este un preparat simplu, cu puține ingrediente, sățios și ușor de preparat. Este un preparat internațional, dar care a fost gătit pentru întâia oară în Italia, în 1574, de către un tânăr ucenic care picta vitraliile unei biserici. Legenda spune că tânărului îi plăcea foarte mult să folosească șofranul pentru a accentua culoarea vopselelor. Pentru că era luat în râs de mai toți, ucenicul a vrut să facă și el o farsă, adăugând șofran în orezul ce urma să fie servit la nunta stâpânului său. Dar farsa s-a dovedit a fi un mare succes culinar, toată lumea apreciind culoarea și gustul orezului mâncat.

Risotto

Risotto

5 din 2 votes
Fel: prânz, cinăDificultate ușor
Porții

4

porții
Timp preparare

10

minutes
Timp gătire

20

minutes
Timp total

30

minutes

Ingrediente

  • 200 g orez*

  • 600 ml supă stock de legume

  • 1 ceapă

  • 1 cațel de usturoi

  • 50 g unt + 1 lingură (să fie rece, de la frigider)

  • 70 ml vin alb

  • 70 g parmezan ras + extra pentru decor

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • Sare

  • Piper

Cum să faceți

  • Căliți ceapa și usturoiul, tocate fin, în amestecul de unt topit și ulei, dar fără a le auri.
  • Adăugați orezul, fără să-l spălați în prealabil, și căliți-l 2-3 minute.
  • Turnați vinul și lăsați să dea 2-3 clocote, să se evapore alcoolul.
  • Adăugați un polonic cu supă fierbinte și amestecați cu o lingură de lemn. Nu turnați al doilea polonic înainte ca lichidul să fie absorbit de orez. Aveți grijă să gătiți la foc mic și să amestecați mereu, de preferat cu lingura de lemn. După ce ați terminat toată supa, tot acest proces nu durează mai mult de 15 minute, puneți sare și piper apoi stingeți focul.
  • Încorporați untul rece, apoi parmezanul ras și amestecați foarte bine după fiecare.
  • Risotto-ul este un preparat care se mânâncă fierbinte, imediat după ce l-ați gătit, decorat cu fulgi de parmezan (pe care îi puteți face cu ajutorul peeler-ului – instrumentul de curățat legume).

Rețetă video

notă

  • *Cele mai folosite tipuri de orez pentru risotto sunt Arborio, Carnaroli și Vialone Nano.
Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal